De wereld rondreizen en daar ook nog eens geld mee verdienen, veel mensen dromen ervan.

En hoewel backpackers steeds goedkoper uit zijn met de komst van platforms als Airbnb en Couchsurfing, is de combinatie werken en reizen voor veel mensen financieel nog steeds een brug te ver.

Althans, voor wie niet goed zoekt, de handen niet ver genoeg uit de mouwen steekt of te weinig fantasie heeft. Lees hier de 9 manieren om én te reizen én geld te verdienen.


1. Ga Engelse les geven

Foto: Mario Villafuerte/Getty Images

Op zoek naar avontuur in het buitenland? Mét de sleutelwoorden ‘laagdrempelig’ en ‘lucratief’?  Word docent Engelse taal. Je hebt gegarandeerd werk in Azië, het Midden-Oosten en Latijns Amerika – en je hoeft vaak geen native speaker te zijn.

En hoewel niet alle scholen een docentencertificaat eisen, ben je natuurlijk een interessantere kandidaat als je het wél hebt. Jaarsalarissen kunnen oplopen tot 30.000 euro in Japan of 36.000 in de Verenigde Arabische Emiraten.


2. Word auteur voor een reisgids

Foto: Flickr/Caitlinator

Klaar voor een harde landing? Er zijn namelijk niet veel beroepen die meer geromantiseerd en onbegrepen zijn als auteur voor reisboeken als Lonely Planet en Fodors. Het is natuurlijk heel opwindend om naar honderden bestemmingen te reizen en daar van de cultuur, hotels en het voedsel te proeven, de realiteit is vaak anders.

Veel schrijvers melden onrealistische deadlines wat weer uitmondt in werkdagen van 12 tot 14 uur. Bovendien is het zien van sites en plekken maar een klein deel van de job - de meeste tijd gaat op aan het schrijven van verslagen, het tekenen van kaarten en het tot vervelens toe invoeren en dubbelchecken van data.

Het is bovendien nauwelijks lucratief - bedrijven hebben kleine budgetten, reizende twintigers doen het graag voor bijna niets, maar je kunt er eventueel van leven. Het is echter allesbehalve vakantie.


3. Word een 'influencer' op Instagram

Foto: Instagram, @chrisburkard

Op Instagram lijken de 'influencers' tegen de plinten te klotsen - influencers zijn mensen met zo veel volgers en zo'n groot bereik dat ze interessant zijn voor merken en bedrijven om producten of diensten te pluggen. Sommige van deze influencers - 'beïnvloeders' - verdienen er een heel leuk salaris mee.

Neem Jack Morris en Lauren Bullen, influencers met meer dan 3 miljoen volgers en bezoekers van hun succesvolle reisblogs. Tegen Cosmopolitan zei Morris vorig jaar nog dat hij voor een enkele post op Instagram 9.000 dollar toucheerde, terwijl Bullen voor een enkele foto 7.500 dollar ontving. Dat is dus het echte werk - duurbetaalde reclame maken.

Maar ook kleinere vissen kunnen er van rondkomen. David Guenther, uitbater van Great North Collective (@greatnorthco), zei tegen Rangefinder Magazine in 2014 dat hij een gratis reisje naar het Canadese Alberta kreeg aangeboden in ruil voor foto's op Instagram.

Het zijn natuurlijk alleen de succesverhalen die we onder ogen krijgen en die beklijven - de meeste Instagrammers blijven hangen op een paar duizend volgers en draaien er al hun spaargeld door voordat ze ooit iets cashen. De Gratis Gouden Tip? Zorg voor voldoende volgers vóór je op reis gaat.


4. Word steward of stewardess

Foto: Flickr/Austrian Airlines

Wie reizen en werken pas echt goed wil combineren, gaat aan boord van een vliegtuig werken. Cabinepersoneel verdient maandelijks tussen de 1.700 en 3.000 euro bruto, je hebt natuurlijk de voordelen van vrij reizen en jij en soms je naaste familie kunnen met korting op vakantie.

Klinkt niet slecht, maar houd er rekening mee dat je bij sommige maatschappijen 80 uur per maand moet vliegen. En dat je er een opleiding voor moet volgen.


5. Word een Digital Nomad

Foto: BONNINSTUDIO/Shuttershock

Heb je een laptop, een internetverbinding en een paar vaardigheden, dan heb je genoeg in huis om een digital nomad te worden, de freelancer die reist en overal en nergens werkt. Er zijn veel sites zoals Weworkremotely, Jobbatical, ReisbaasFiverr en Upwork en theremotetrip waar opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar vinden.

Het is natuurlijk het beste om een solide track record bij opdrachtgevers te hebben voordat je op reis gaat en dat je vaardigheden als programmeur, copywriter, grafisch ontwerper of vertaler bekend zijn.


6. Ga op een cruiseschip werken

Foto: Flickr / eGuide Travel

Door op een cruiseschip te werken kom je gegarandeerd in exotischer oorden dan wanneer je bij het distributiecentrum van de plaatselijke Super blijft werken. Maar er zijn een paar dingen die je moet weten.

Het relatieve uurloon is laag, je onkosten worden daarentegen weer vergoed en je reist gratis. De crew heeft vaak eigen eetgelegenheden, winkels, internetcafé's, feestruimten, gyms en wat dies meer zij. En zo werk je op een plek met een vaak bijzondere en vaak hele plezierige bedrijfscultuur.

Er zijn natuurlijk tientallen baantjes op een cruiseschip, het ene wat prettiger dan het andere - transpireren in de spoelkeuken is immers een heel andere tak van sport dan het vergezellen van passagiers op exotische excursies.


7. Reisleider. Iets voor jou?

Foto: Garry Knight/Flickr

Reisleiders komen soms op de meest historische en iconische plekken en het reisleiderschap kan een zeer gevarieerde baan zijn, afhankelijk van welke aanvliegroute je kiest.

Wil je mensen rondleiden in de stad van je dromen - zeg Parijs - en hordes toeristen meenemen langs de Arc de Triomphe, de Bastille, het Louvre en de Eiffeltoren? Of ga je liever voor langere tijd met een groep op pad naar een reeks van bestemmingen?

Beide opties zijn aantrekkelijke manieren om nieuwe culturen op te snuiven en verre reizen te maken. Er zijn natuurlijk wel wat keerzijdes aan de medaille: gidsen die op één plek blijven werken vaak als freelancer. Wat zo veel wil zeggen als: onregelmatige uren maken en geen baanzekerheid. Sommige gidsen geven zelfs gratis rondleidingen en hopen met een charmeoffensief genereuze toeristen geld afhandig te maken.

Gidsen en reisleiders die zich voor langere tijd committeren aan een opdrachtgever hebben weliswaar meer baanzekerheid, maar ze krijgen vaak ook alle logistiek, planning en hoofdpijn die inherent is aan het op sleeptouw hebben van een groep toeristen op hun bordje.

En je moet ten slotte altijd in een goed humeur, extravert en vriendelijk zijn. Zelfs als je dat niet bent, zelfs als je klanten dat niet verdienen.


8. Begin een reisblog

Foto: Jon Rawlinson/Flickr

Een professioneel reisblogger word je natuurlijk niet zomaar, je moet er wel wat voor doen!

De meeste reisbloggers investeren veel tijd en energie in het bouwen van een site, het dagelijks schrijven en posten van berichten en het opbouwen van een groep volgers op social media voordat ze ooit een rooie cent aan inkomsten zien.

De meeste reisbloggers investeren al hun spaargeld, alleen al om op te starten. En zelfs wanneer je een site, volgers en partners hebt, bedenk wel dat je een eigen bedrijf runt. Wat betekent dat je niet alleen reist en schrijft, maar ook de marketing en financiële huishouding zelf ter hand moet nemen.


9. Ga werken als au pair

Foto: Lordn/Shutterstock

De au pair, de internationale nanny die zijn of haar talenkennis komt vergroten, die gedurende een bepaalde tijd leeft, woont en werkt bij een familie met kleine kinderen. En die daar ook voor zorgt in ruil voor reiskostenvergoeding, kost en inwoning en wat zakgeld.

Au pair is een goede manier om enerzijds kennis te maken met andere culturen vanuit een lokaal perspectief en aan de andere kant wat geld te verdienen. De meeste au pairs zijn studenten of pas afgestudeerden, dus wacht niet te lang!

Op websites als Au Pair World en Yobbers vind je vacatures voor au pair.