Na Gazelle-eigenaar Pon en Swapfiets stort ook VanMoof zich op de zakelijke elektrische leasefiets. Het Amsterdamse fietsenmerk verkoopt al langer elektrische fietsen, maar biedt die vanaf 1 januari 2020 ook aan via een zakelijk leasemodel.

Werknemers betalen voor een fiets van 3.398 euro dan nog geen 8 euro aan bijtelling per maand, op basis van de eerste belastingschijf. Werkgevers kunnen de fietsen leasen vanaf 69 euro per maand, exclusief btw. Voorwaarde is wel dat ze op z’n minst dertig fietsen bij het bedrijf leasen.

Doordat VanMoof zich nu ook op de zakelijke leasemarkt stort, kunnen werknemers plotseling tussen veel verschillende soorten elektrische fietsen kiezen als ze voortaan trappend naar werk willen. Het verschil in prijs is vooralsnog klein. Swapfiets rekent bij werkgevers bijvoorbeeld een bedrag van 61,98 euro per maand, exclusief btw, en voor werknemers gaat het om 7 euro per maand. Hoe duur het wordt om bij Pon een elektrische fiets te leasen, is nog niet helemaal duidelijk.

Het is geen toeval dat zo veel bedrijven zich plotseling op deze markt storten. Per januari 2020 komt er voor de zakelijke fiets namelijk een bijtelling voor privégebruik, net als bij leaseauto’s. Werknemers kunnen dan 7 procent van de aankoopwaarde optellen bij hun salaris.

De nieuwe regeling moet het veel voordeliger maken om een bedrijfsfiets aan te schaffen. Voor een gewone fiets ter waarde van 600 euro komt dat neer op 1,33 euro per maand. En voor een elektrische fiets van 2.000 euro betaal je dan zo’n 5 euro per maand.

De fietsbranche wrijft zich alvast in zijn handen. Vrijwel alle fietsenmakers verwachten tienduizenden extra fietsen te kunnen verkopen, met name van de populaire e-bikes.

Lees ook: