Het afluisterschandaal van de Amerikaanse NSA lijkt nu ook economische consequenties te krijgen. Overnames van telecombedrijven door Amerikaanse concurrenten lijken, in elk geval in Duitsland, voorlopig van de baan. Ondertussen  gooit het Amerikaanse ministerie van Financiën nog wat olie op het vuur.

De relatie tussen Europese landen en de Verenigde Staten komt elke dag verder onder druk te staan vanwege de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA). Met name de Duits-Amerikaanse relatie lijkt, na de onthulling dat bondskanselier Angela Merkel jarenlang is afgeluisterd, verder te verzuren en ook economische consequenties te krijgen.

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T aast al een tijdje op een Europese overname. Vodafone, de grootste telecommer van Europa en de nummer twee in Duitsland, lijkt daarvoor de aangewezen prooi. Maar de kans dat de Amerikanen snel Europese en specifiek Duitse telecombedrijven in handen kunnen krijgen, is een stuk kleiner geworden sinds het afluisterschandaal.

Parlementariërs en toezichthouders in Duitsland zijn heel achterdochtig ten aanzien van een dergelijke overname, schrijft The Wall Street Journal. AT&T levert namelijk telefoongegevens van zijn klanten aan de geheime dienst, iets wat in Duitsland verboden is. Nu bekend is geworden dat de NSA niet schroomt om over de grens te opereren, is het binnenhalen van AT&T de kat op het spek binden, vreest men in Duitsland.

Veeg uit de pan voor Duitsland

Terwijl de Amerikaanse diplomatieke dienst op dit moment zich het vuur uit de sloffen loopt om te zorgen dat de afgeluisterde bondgenoten niet nog bozer worden, gooit het Amerikaanse ministerie van Financiën ondertussen wat extra olie op het vuur.

In het halfjaarlijkse rapport over de economische ontwikkelingen maakt de Treasury gehakt van het economische beleid van Duitsland. Door de lonen laag te houden, blijft de Duitse export en daarmee het handelsoverschot ten opzichte van andere eurolanden maar groeien. Die landen hebben daardoor veel meer moeite om uit de crisis te komen dan nodig, stelt het ministerie. En dat is weer slecht voor de wereldeconomie.

Hoewel veel economen de visie onderschrijven dat de Duitse exportverslaving het herstel van de hele eurozone belemmert, is het moment waarop de kritiek naar buiten komt uiterst ongelukkig. De veeg uit de pan is ook opmerkelijk, omdat rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën doorgaans op valuta-ontwikkelingen is gericht, en niet op algemeen macro-economisch beleid.

De Duitsers wijzen dan ook meteen met de vinger terug. "Alsof Amerika een voorbeeld is van economisch beleid, en anderen de wet kan voorschrijven (...)", schrijft weekblad Der Spiegel. "Het bruto binnenlands product (van de VS, red.) herstelt zich maar langzaam van de financiële crisis en de schuldenruzie heeft het herstel nog verder vertraagd", aldus het weekblad.

Lees ook:

Inlichtingenchefs VS slaan terug: Frankrijk en Spanje hielpen NSA

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl