Het is een van de heikele onderwerpen tijdens de internationale top in Ethiopië over de financiering van toekomstige ontwikkelingsdoelen: het belastingsysteem. Een groep ontwikkelingslanden verenigd in de G77 wil een speciaal VN-agentschap voor belastingen.

In veel arme landen is het fiscale systeem slecht geregeld en weten grote internationale bedrijven de belastingen te ontlopen. De G77 vindt het daarom onterecht dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), een denktank van 34 rijke landen, bezig is met een plan voor nieuwe internationale belastingafspraken. Een speciale VN-organisatie zou evenwicht moeten brengen.

Laat OESO werk afmaken

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) snapt de zorgen van arme landen, maar wil ook ,,boter bij de vis leveren”. Ploumen is niet op voorhand tegen zo’n VN-agentschap, zegt ze woensdag telefonisch vanuit Addis Abeba.

Ze vindt wel dat de OESO haar plan moet afmaken. Dan kan daarna een bijvoorbeeld VN-commissie bijvoorbeeld kijken naar de uitwerking, aldus de minister. Volgens haar zijn de arme landen ook betrokken bij de plannen van de OESO. ,,Nederland heeft de ontwikkelingslanden bij het overleg over de belastingen gehaald. Bovendien geven wij deze landen technische ondersteuning tijdens de gesprekken.”

Ploumen presenteerde op de top het ‘Addis Tax Initiative’ waarmee ruim dertig landen en organisaties zich willen inzetten voor versterking van de belastingdiensten in ontwikkelingslanden. Het is idee is dat met een effectieve en eerlijke belastingdienst een ontwikkelingsland meer kan groeien en armoede beter kan worden bestreden.

Nieuwe belastingverdragen

Om belastingontwijking van grote bedrijven in arme landen te voorkomen onderhandelt Nederland met een reeks ontwikkelingslanden over nieuwe belastingverdragen. ,,Nederland is het enige land dat dit doet'', aldus Ploumen. Ze roept hulporganisaties mee te helpen andere rijke landen ook zover te krijgen.

In Addis Abeba wordt deze week door 190 landen gesproken over de financiering van ontwikkelingsdoelen tot 2030. Het gaat dan onder meer om uitbannen van armoede, bestrijding van klimaatverandering en het bereiken van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarvoor zijn honderden miljarden nodig. Ploumen verwacht dat de partijen op de top tot een akkoord komen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl