• Investeerders in OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, oefenen druk uit op de raad van commissarissen om de vrijdag ontslagen topman Sam Altman terug te halen.
  • In een verklaring stelde OpenAI dat het ontslag van Altman volgt op onderzoek waaruit bleek dat “hij niet consistent openhartig was in zijn communicatie naar het bestuur.”
  • Volgens persbureau Bloomberg ging het om een verschil van mening over de veiligheid van tools voor artificiële intelligentie en de commerciële koers van het bedrijf.
  • Lees ook: Topman Sam Altman ontslagen bij OpenAI, de maker van ChatGPT

Investeerders in OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, oefenen druk uit op de raad van commissarissen om de vrijdag ontslagen topman Sam Altman terug te halen. Dat meldden bronnen rond het bedrijf aan persbureau Bloomberg.

Altman werd vrijdag onverwacht ontslagen, omdat de toezichthoudende commissarissen van OpenAI geen vertrouwen meer in hem hebben.

Naar verluidt zou Altman openstaan voor een terugkeer als CEO. Hij is momenteel op tijdelijke basis bij OpenAI opgevolgd door technologiedirecteur Mira Murati.

Grote investeerders oefenen druk uit op bestuur

Het ontslag heeft geleid tot felle kritiek van investeerders op de raad van commissarissen van het in San Francisco gevestigde OpenAI. Het ontslag kwam als een verrassing voor investeerders en Altman zelf, aldus Bloomberg.

In een verklaring stelde OpenAI vrijdag dat het ontslag van Altman volgt op onderzoek waaruit bleek dat "hij niet consistent openhartig was in zijn communicatie naar het bestuur en dat daardoor de uitoefening van zijn verantwoordelijkheden werd gehinderd". "Het bestuur heeft geen vertrouwen meer in zijn vermogen om leiding te blijven geven aan OpenAI", aldus het bedrijf.

Microsoft is grootaandeelhouder van OpenAI en topman Natya Sadella van het softwareconcern zou in contact staan met Altman en zijn steun hebben uitgesproken voor hem. Nadella zou slechts zeer kort voor het ontslag geïnformeerd zijn.

Het rommelt binnen OpenAI, de maker van ChatGPT

Binnen OpenAI is ophef ontstaan over het ontslag van Altman. Zo is mede-oprichter Greg Brockman uit protest opgestapt en is het mogelijk dat meer werknemers vertrekken, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

Volgens het persbureau hadden Altman en de toezichthoudende commissarissen meningsverschillen over onder meer de veiligheid van kunstmatige intelligentie, de snelheid van technologische ontwikkeling en de commerciële strategie van de maker van AI-bot ChatGPT.

Altman zou zelf werken aan de oprichting van een nieuw AI-bedrijf. Werknemers van OpenAI zouden zich daarbij willen aansluiten, onder wie de opgestapte Brockman, aldus bronnen tegen persbureau Reuters.

OpenAI werd in 2015 opgericht, mede door Altman en Elon Musk. ChatGPT werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd, wat heeft geleid tot een enorme toename van de interesse voor toepassingen van artificial intelligence.

LEES OOK: Topman Sam Altman van het bedrijf achter ChatGPT zegt dat ‘potentieel angstwekkende’ vormen van kunstmatige intelligentie dichterbij zijn dan gedacht – regulering is nodig