Het al jaren worstelende winkelbedrijf Macintosh wordt de komende tijd zo goed als zeker ontmanteld.

De uitbater van schoenenwinkelketens als Scapino, Dolcis en Manfield hoopt het bedrijf in zijn geheel of in delen te kunnen verkopen, maar aandeelhouders hoeven niet te rekenen op een deel van de opbrengst, liet Macintosh maandag weten.

Het winkelbedrijf werd de afgelopen jaren al stevig afgeslankt. Daarbij werd eerst telecomketen BelCompany verkocht, gevolgd door de winkels voor auto- en fietsonderdelen van Halfords. Dit jaar werden de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum van de hand gedaan, waardoor de focus kwam te liggen op de schoenenwinkels van het concern in de Benelux.

Nieuwe winkelformats en bezuinigingen zorgden in de eerste maanden van dit jaar wel voor wat betere resultaten, maar de afgelopen weken zat de klad er weer stevig in. Door teleurstellende verkopen in november en de eerste weken van december blijft de omzet dit kwartaal steken op het matige niveau van een jaar geleden, terwijl het gebrek aan klanten ook de verdere ombouw van de ketens frustreert.

Macintosh in de etalage

Macintosh geeft momenteel diverse partijen inzage in de boeken, met als doel om het hele bedrijf of een substantieel deel ervan te verkopen. Dit moet ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen uiteindelijk kunnen blijven bestaan. De gesprekken zijn volgens de onderneming constructief, maar nog niet afgerond.

Aandeelhouders moeten daar echter niet te veel van verwachten. De hoge schuldenlast van Macintosh en de slechte verkopen van zijn winkels zetten zware druk op de waarde van het concern. In alle scenario's die nu worden onderzocht is de waarde voor aandeelhouders daardoor zo goed als nihil, waarschuwt het bedrijf.

Die waarschuwing dreunde door op het Damrak, waar de beurswaarde van Macintosh maandagochtend verschrompelde tot 16 cent per aandeel. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag nog op 40 cent, tegen een koers van 3,60 euro aan het begin van dit jaar. Eind maart 2011 kostte een aandeel in het winkelbedrijf nog bijna 20 euro. Medio 2007 werd zelfs een piek van ruim 35 euro bereikt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl