• Door het sluiten van de scholen maakt digitaal onderwijs momenteel een groeispurt door.
  • Digistudies, een e-learningplatform dat examentrainingvideo’s aanbiedt, zag de afgelopen weken een explosie aan aanmeldingen van individuele leerlingen en hele schoolgemeenschappen.
  • Het schrappen van de eindexamens voor 2020 is uniek, maar lagere klassen maken ook gebruik van online training.
  • De coronocrisis is mogelijk een keerpunt in de integratie van digitale lesmethodes in het Nederlandse onderwijs.

Micha Proper is de enige die aan het werk is op het kantoor van Digistudies in Amsterdam. Andere werknemers van zijn bedrijf werken vanuit huis.

Proper heeft het drukker dan ooit. Zijn bedrijf biedt middelbare scholieren online examentrainingen aan. “Sinds het sluiten van de scholen vorige week maandag is het aantal aanmeldingen bij ons platform ontploft”, vertelt Proper aan Business Insider. “Vorig jaar hadden we in april zo’n 2.000 gebruikers, nu hebben we er al 4.000.”

De coronacrisis zet alles op z’n kop. Dinsdag volgde een nieuwe verrassing: de centrale eindexamens van 2020 gaan niet door. Eindexamenleerlingen die voldoende staan voor de schoolexamens zijn automatisch geslaagd.

Het schrappen van de eindexamens maakt 2020 uniek en is ook voor Digistudies ongekend. Maar volgens Proper maakt dat voor zijn bedrijf uiteindelijk niet zoveel uit. “Ook andere leerlingen uit de bovenbouw kunnen juist nu gebruik maken van onze video’s. Het gaat immers over dezelfde lesstof.”

Schoolgemeenschappen omarmen online training

Gebruikers van Digistudies kunnen voor 15 euro per vak een keur aan video’s bekijken die de examenstof van dit jaar behandelen. Voor 75 euro krijgen ze alle twaalf examenvakken, van aardrijkskunde tot wiskunde.

Wat 2020 anders maakt dan andere jaren is dat nu niet alleen leerlingen van de diensten gebruikmaken, maar ook scholen. Proper spreekt van dertig scholen "overal in Nederland".

Het zijn niet alleen de enkele privéscholen of speciaal onderwijsinstellingen die zich normaal ook aanmelden, maar ook hele schoolgemeenschappen. Proper is blij met de vele aanmeldingen, maar vindt dit succes in coronatijd ook moeilijk. "We willen niet overkomen als profiteurs van de crisis. Daarom komen we scholen tegemoet in deze moeilijke periode."

Onderwijsinstellingen krijgen via Apprentice, een webportal dat al wijdverspreid wordt gebruikt door docenten, de mogelijkheid om de video's voor alle schoolvakken voor 15 euro per leerling aan te schaffen.

Individuele leerlingen die zich aanmelden bij Digistudies krijgen 30 procent korting op hun aankoop. "Leerlingen zitten natuurlijk ook noodgedwongen thuis. Die moeten gewoon kunnen leren."

Betekent de coronacrisis de doorbraak van digitaal onderwijs?

De afgelopen weken zijn er tal van initiatieven bijgekomen op de markt voor online examentrainingen, ziet Proper. "Het is een beetje het Wilde Westen nu in onze sector. Wij hebben geluk dat we al een tijd staan en dat wij met kwalitatieve content in de vraag naar eindexamentraining kunnen voorzien."

Digistudies richt zich vooral op de langere termijn. Als er iets positiefs uit de coronacrisis komt, hoopt Proper dat dit de omarming van digitale onderwijsmethodes is. "Tot nu toe was het onderwijs qua technologie nog onderontwikkeld. Technologie maakt een groot deel uit van onze samenleving, maar er bestaan nog weinig hulpmethodes om online te leren."

Lees meer over het coronavirus: