13 miljoen stuks van de iPhone 6s en 6s Plus gingen er in het afgelopen weekend over de toonbank. Dat is een record in vergelijking met de 10 miljoen iPhone 6 en Plus-exemplaren die vorig jaar werden verkocht in dezelfde periode. Het verschil geeft echter een verkeerd beeld.

Een jaar geleden kon de iPhone 6 en 6 Plus niet in China gelanceerd worden omdat certificering van de smartphone op zich liet wachten. Sinds vrijdag zijn de 6s en 6s Plus te krijgen in 12 landen, waaronder dit keer wél China, dat de tweede markt is voor Apple. De cijfers van dit jaar zijn dus het best te vergelijken met 2013. Toen verkocht Apple 9 miljoen iPhone 5s en 5c’s, waaronder in de VS en China.

Die 13 miljoen telefoons betekent dat er dit weekend elke minuut 3.000 iPhones verkocht werden — en dat alleen van de 6s en 6s Plus. Oftewel, 50 per seconde.

Ondanks het record zakte het aandeel van Apple maandag met 1,3 procent tot 113,25 dollar. In het voorbije halfjaar leverden aandeelhouders 7 procent in. Waar Apple vorig jaar het succesvolste kwartaal ooit had, is het geen gegeven dat de 6s en 6s Plus dat gaan evenaren. Analisten vrezen dat Apple de iPhone te snel doorontwikkelt. Consumenten willen best een betere, snellere smartphone maar wachten met upgraden totdat hun huidige echt aan vervanging toe is.

Jaarlijks nieuwe iPhone

Mede daarom startte de techreus in de VS dit weekend ook met de service waarbij je elk jaar een nieuwe telefoon krijgt voor een vast maandbedrag van 32 dollar (28,50 euro). Deze telefoon-als-dienst kan grote gevolgen hebben voor telecombedrijven. Voor Apple is het poging tot meer klantbinding. Niet verwonderlijk, want de iPhone levert meer dan de helft van de omzet van het bedrijf.  Voor deze service maakte Apple echter nog geen cijfers bekend.

Locatie-app Foursquare voorspelde de verkoop correct op basis van 'voetstapgegevens' in Apple Stores dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren. Op vrijdag schatte Foursquare in dat er 13-15 miljoen fonkelnieuwe iPhone 6s en 6s Plus over de toonbank zouden gaan.

In Nederland en de rest van Europa zal de 6s en 6s Plus vanaf 9 oktober te krijgen zijn. Voor het eind van het jaar moeten de 6s en 6s Plus in 130 landen te koop zijn. Benieuwd naar de prijzen? Kijk dan hier.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl