In het seizoen 2018-2019 draaiden de Europese voetbaldivisies een half miljard euro meer omzet dan het jaar ervoor.

17 miljard euro komt voor rekening van de vijf grootste competities van Europa.

Dit jaar gooit het coronavirus roet in het eten. De omzetdaling is in de Premier League bijvoorbeeld al 1 miljard euro.

De Europese voetbalwereld heeft afgelopen seizoen een recordomzet gedraaid. Volgens Deloitte bedroeg de omzet een half miljard meer dan het jaar ervoor.

Dit jaar gooit het coronavirus roet in het eten, daardoor zal de omzet over het afgelopen seizoen flink lager uitvallen. De omzetdaling is in de Premier League bijvoorbeeld al 1 miljard euro.

Deloitte maakt jaarlijks een rapport over de financiën in de voetbalbranche. Volgens het consultancy-bureau bedroeg de omzet in de Europese divisies over 2018-2019 zo’n 28,9 miljard euro.

Grootste deel van de omzet ligt bij 5 divisies

Het grootste deel van de voetbalomzetten, 17 miljard euro, komt voor rekening van de vijf grootste competities van Europa. In de Engelse Premier League werd vorig seizoen 5,9 miljard omgezet, gevolgd door de Spaanse Liga (3,4 miljard), de Duitse Bundesliga (3,3 miljard), de Serie A in Italië (2,5 miljard) en de Franse Ligue 1 (1,9 miljard).

De omzet in de Nederlandse eredivisie steeg met 20 procent naar 594 miljoen euro. Volgens Deloitte is dat vooral te danken aan de Europese inkomsten van Ajax, dat in de Champions League de halve finales haalde.

Volgens Deloitte is de collectieve omzetstijging in Europa vooral het gevolg van nieuwe media-contracten en toegenomen prijzengeld in met name de Champions League. Na jarenlange groei voorspellen de onderzoekers voor dit seizoen een fikse omzetdaling als gevolg van de coronacrisis, in de Premier League bijvoorbeeld 1 miljard euro. Deloitte rekent er echter ook op dat in het seizoen 2020-2021 de omzet weer flink zal groeien. Volgens de financiële dienstverlener is de 'honger' van de voetballiefhebbers naar topvoetbal zo groot dat de inkomsten vanzelf weer zullen toenemen, ook als de stadions nog een tijdje dicht moeten blijven.

"Het voetbal heeft de potentie om sterker en veerkrachtiger terug te komen als hiervan de juiste lessen worden geleerd en er maatregelen worden genomen, misschien wel collectief", zegt Dan Jones van Deloitte.

"De huidige bestuurders en investeerders waken over instituten die ouder zijn dan ieder van ons en die ons hopelijk allemaal zullen overleven. Hoe zij nu te werk gaan, zal bepalen of deze crisis de boeken ingaat als het einde van een gouden tijdperk of het begin van een nieuw, nog beter tijdperk."

Lees meer over voetbal: