• CDA’er Pieter Omtzigt laat zich de komende 16 weken vervangen.
  • Omtzigt zit al een paar maanden overspannen thuis.
  • Het kritische Kamerlid heeft een sleutelrol in de formatie.

CDA’er Pieter Omtzigt is voorlopig nog niet terug in de Tweede Kamer. Hij laat op Twitter weten dat hij zich de komende zestien weken laat vervangen door Henri Bontenbal.

Omtzigt zit al een paar maanden overspannen thuis. “Het herstel vergt helaas wat langer dan ik zelf hoopte”, aldus het populaire en veelbesproken Kamerlid.

Het lukt Omtzigt niet de rust te nemen die hij nodig heeft. Dat komt mede door verhitte Kamerdebatten over de kabinetsformatie die “net iets te veel over mij gingen en niet over de zeer urgente problemen van Nederland”, zegt hij.

Ook speculaties over zijn politieke toekomst in de media “gaven mij ook niet bepaald enige mate van rust”.

Pieter Omtzigt: geliefd bij kiezers, gevreesd in de coalitie

Het ging de afgelopen maanden veel over Omtzigt, nadat was uitgelekt dat al snel na de verkiezingen tijdens verkennende formatiegesprekken een “functie elders” voor hem ter tafel kwam.

De CDA’er beet zich de afgelopen jaren vast in de toeslagenaffaire en spaarde het inmiddels demissionaire kabinet allerminst. Het leverde hem veel voorkeursstemmen op: Omtzigt was in zijn eentje goed voor bijna vijf zetels.

Lees ook op Business Insider

Maar in coalitiekringen maakte hij er weinig vrienden mee. Uit de notulen van de ministerraad bleek in april dat CDA-leider Wopke Hoekstra, samen met demissionair vicepremier en partijgenoot Hugo de Jonge, gepoogd hebben Omtzigt te “sensibiliseren”. 

Lees ook: Waarom CDA’er Pieter Omtzigt wordt gezien als een ‘lastpak’

Omtzigt zegt graag te willen blijven werken aan oplossingen voor “dringende problemen”, met name bij de pensioenen, belastingen en toeslagen. “Dit lukt me echter alleen wanneer ik weer volledig hersteld ben.”

Het besluit om zich te laten vervangen heeft Omtzigt genomen in overleg met met CDA-leider Wopke Hoekstra en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij. “Ik heb veel respect voor het besluit van Pieter”, laat Hoekstra weten. “Ik wens hem veel sterkte bij zijn herstel.”

Overigens verwacht Omtzigt niet de volledige zestien weken nodig te hebben om er weer bovenop te komen. Maar er is geen mogelijkheid om voor een kortere periode verlof te nemen. Fractiegenoot Harry van der Molen zit ook al overspannen thuis. Hij wordt sinds eind april vervangen door Joba van den Berg.

Lees meer over Nederlandse politici: