De kou tijdens de Olympische Winterspelen van Beijing is zo hevig dat de prestaties van sommige atleten eronder lijden.

In Yanqing en Zhangjiakou, de gebieden ten noordwesten van Beijing waar ski-, snowboard- en biatlonevenementen worden gehouden, dalen de temperaturen regelmatig ruim onder het vriespunt.

Een vrij krachtige wind van 32 kilometer per uur (windkracht 5) maakt de gevoelstemperatuur nog veel kouder.

De biatleten zijn bijzonder kwetsbaar voor de koude temperaturen en de harde wind. Zij beoefenen een discipline waarin langlaufen en schieten worden gecombineerd.

"Ze racen meestal in lycra met lange onderbroeken eronder," vertelde US Biathlon CEO Max Cobb aan Yahoo. "De wind blaast daar dwars doorheen."

Behalve dat de harde wind de baan van de kogel tijdens het schieten kan beïnvloeden, kunnen de atleten 'triggerfinger' oplopen. Dat is een aandoening waarbij de vinger moeilijker kan strekken of buigen of helemaal vast komt te zitten.

In het verslag van de estafette biatlon van afgelopen zaterdag, waren verschillende atleten zichtbaar aan het worstelen met het laden van hun geweren in de ijzige kou.

"Atleten moeten de trekker kunnen voelen," zei Cobb. "Met een triggerfinger bij koude temperaturen, vooral met de wind, kan dat een echt probleem worden."

Deedra Irwin van Team USA en Hanna Sola van Team Belarus behoren tot de biatleten die het barre weer in Beijing aan den lijve hebben ondervonden.

"Veel van onze wedstrijden in Centraal-Europa waren vrij warm," zei Irwin, zoals verschillende media meldden.

"We hebben de afgelopen twee of drie jaar niet zoveel wedstrijden onder de -10 graden Celcius gehad. Ik zie dat als een trend dat het klimaat verandert en de winters warmer worden. Maar we zijn een beetje uit vorm voor deze, winderige, ijskoude omstandigheden."

Sola zei: "We trekken zoveel mogelijk lagen aan, maar nog steeds is alles ijskoud. Je kunt iedereen met hun handen zien zwaaien en ter plekke springen. Iedereen heeft het koud."

Een andere Amerikaanse biatleet, Paul Schommer, is wel wat strenge winters gewend als voormalig inwoner van Minnesota en huidig inwoner van Fargo in North Dakota. "Ik denk dat ik een beetje sceptisch was toen iedereen zei dat het superkoud zou worden", zei hij tegen de Washington Post.

"(..) ik moet zeggen: het was erg koud. Dat wordt een belangrijke factor. Proberen om de lichaamstemperatuur onder controle te houden zal heel belangrijk zijn tijdens de races."

Deedra Irwin of Team United States skis during Women's Biathlon 15km Individual at National Biathlon Centre
Deedra Irwin.Getty/Matthias Hangst

Hoewel ze kwetsbaarder zijn voor de kou, zijn biatleten echter niet de enigen die te maken hebben gehad met gruwelijk lage temperaturen.

De Zweedse atlete Frida Karlsson kwam bibberend over de streep tijdens de 7,5km+7,5km skiathlon voor dames afgelopen zaterdag en leek bijna in te storten.

Tijdens de race was de temperatuur in de bergen van Zhangjiakou ongeveer min 13 graden, maar de wind zorgde voor een gevoelstemperatuur van zo'n min 35 graden, zei de Zweedse teambaas Anders Bystroem.

In de nasleep van de gebeurtenis zei Bystroem dat hij overwoog de Internationale Ski Federatie, of FIS, te vragen de wedstrijden vroeger op de dag te laten beginnen om de atleten te beschermen.

Volgens de reglementen van de internationale skifederatie (FIS) wordt een wedstrijd gestaakt of uitgesteld bij een temperatuur van min 20 graden. "We hebben de grenzen, maar ik weet niet of ze ook het windeffect meten," zei hij zondag.

"Als de FIS zegt dat het min 17 graden is en het waait, en de gevoelstemperatuur is min 35 graden, wat doe je dan?" voegde hij eraan toe.

"Zaterdag begon de wedstrijd om 4 uur 's middags, en Frida Karlsson was helemaal kapot door de kou."

De Amerikaanse freestyle skiër Brad Wilson, die zaterdag uitviel nadat hij als 15e was geëindigd in de tweede kwalificatieronde voor mogul skiën voor mannen, vertelde de Los Angeles Times dat hij een beetje bevroren was tijdens zijn korte verblijf in Beijing.

"Het allerlaatste stuk van de stoeltjeslift is het koudst," zei hij. "De wind slaat zo'n beetje op je gezicht en ik kreeg een beetje last van mijn neus."

Hoewel de temperaturen tijdens de meeste wedstrijden tot nu toe ijskoud waren, lijkt het erop dat de temperatuur de komende dagen zal oplopen tot iets boven het nulpunt, volgens de weersverwachting.

Lees meer over de Olympische Spelen 2022: