• De 18-jarige Brabander Oliver Daemen vliegt op 20 juli mee met Jeff Bezos de ruimte in.
  • Daemen wordt de vierde Nederlander in de ruimte en de jongste astronaut ooit.
  • De reis is betaald door de vader van Daemen, die CEO van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners is.

Oliver Daemen vliegt op 20 juli met Jeff Bezos mee de ruimte in. De 18-jarige Brabander wordt dan de vierde Nederlandse astronaut en de jongste ruimtevaarder ooit.

En daar had hij helemaal niet meer op gerekend. Aanvankelijk zou hij mee op de tweede bemande vlucht van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Bezos. Maar vorige week kreeg hij ineens een belletje. Of hij op 20 juli nog meewilde.

Blue Origin heeft vier plekken voor de vlucht op 20 juli. Twee daarvan zijn voor Jeff Bezos en zijn broer Mark. Ook de 82-jarige Wally Funk gaat mee. Zij doorliep in het verleden een astronautenopleiding, maar werd door NASA vier keer afgewezen omdat ze vrouw was. Nu gaat ze alsnog de ruimte in en wordt zo de oudste astronaut ooit.

Veiling voor de vierde plek

Voor de vierde plek organiseerde Blue Origin een veiling. Daemen deed daaraan mee samen met zijn vader, Joes Daemen. Die is CEO van de investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners, die onder meer investeert in vastgoed.

Het duo leek de strijd te hebben verloren toen een onbekende bieder ruim 28 miljoen dollar neertelde voor de felbegeerde plek aan boord.

Maar de anonieme winnaar bleek plots niet mee te kunnen op de geplande datum en heeft gevraagd deel te mogen nemen aan een latere vlucht, zo schrijft Blue Origin in een blog op hun website. En dus mocht de plek weggegeven worden aan een andere geïnteresseerde.

Oliver Daemen wordt de jongste astronaut ooit

De keuze viel, volgens het bedrijf, direct op Daemen, omdat hij al van kinds af aan een grote fascinatie voor de ruimte heeft - hij is zelf bezig zijn vliegbrevet te halen - en omdat hij nog zo jong is.

Daemen zal de titel van jongste astronaut ooit op zijn conto kunnen schrijven. De Brabander wordt de vierde geboren Nederlander die ooit in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Lees ook: Hoe riskant is de ruimtevlucht van Jeff Bezos en Oliver Daemen? Er is geen piloot en niemand draagt een ruimtepak

"Het is een droom die uitkomt!” zegt hij zelf over de bijzondere kans. "Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

De eerste vlucht van Blue Origin

De lancering van de New Shepard, de raket van Blue Origin, staat gepland voor volgende week dinsdag. Daemen en zijn vader zijn daarom donderdag halsoverkop richting Texas vertrokken, zodat hij een intensieve astronautentraining kan volgen ter voorbereiding op de lancering.

De New Shepard zal na lancering naar ongeveer 100 kilometer hoogte vliegen. Daar zien de passagiers aan boord de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde.

Na een paar minuten gewichtloosheid keren ze terug naar het aardoppervlak. Het doel van Blue Origin is om deze vluchten op korte termijn aan toeristen te gaan aanbieden.

Richard Branson was eerder dan Bezos

Bezos is niet de enige techmiljardair die met zijn ruimtevaartbedrijf toeristische ruimtereizen wil gaan aanbieden. Vorige week maakte de Britse CEO van Virgin Galactic, Richard Branson, al een succesvolle vlucht naar de rand van de dampkring met zijn zelfontwikkelde raket.

Het ruimtevliegtuig van Branson vloog naar 86 kilometer hoogte, omdat volgens Branson de ruimte op 80 kilometer hoogte begint. Maar volgens Bezos is dat te laag en begint de ruimte pas bij 100 kilometer boven de aarde, een grens die hij met zijn vaartuig wel gaat passeren.

En er is nog een derde concurrent. Tesla-topman Elon Musk vliegt al NASA-astronauten en voorraden de ruimte in met de raketten van zijn bedrijf SpaceX. Ook hij wil over een paar jaar toeristische ruimtereizen aanbieden, maar de doelen van Musk lijken ambitieuzer. Zo wil hij mensen de mogelijkheid bieden langs de maan te kunnen vliegen of een paar dagen in een baan rond de aarde brengen.

Lees meer over toeristische ruimtereizen: