Techmiljardair Elon Musk beschuldigt Amazon van het tegenwerken van zijn satellietproject, Starlink.

Het bedrijf van Jeff Bezos zou hebben geprotesteerd bij een toezichthoudend overheidsorgaan over de plannen van SpaceX om z’n satellieten lager te laten vliegen.

Amazon geeft aan dat niet zij, maar SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, “concurrentie in de kiem probeert te smoren.”

Elon Musk richtte dinsdag in een tweet zijn pijlen op Amazon en beschuldigde het bedrijf van Jeff Bezos ervan dat het zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX probeert “tegen te werken.”

SpaceX en Amazon hebben allebei een lopend satellietproject waarmee ze sneller internet willen realiseren. Het SpaceX-project heet Starlink, dat van Amazon Project Kuiper.

SpaceX probeert momenteel toestemming te krijgen van de Federal Communications Commission, een Amerikaans overheidsorgaan dat alle internet, kabel- en satellietcommunicatie reguleert, om zijn Starlink-satellieten op een lagere hoogte te laten vliegen dan oorspronkelijk gepland.

Een aantal bedrijven, waaronder Amazon, zou hebben geprotesteerd tegen het verzoek van SpaceX, omdat dat hun eigen satellietlanceringen zou hinderen. 

Welles-nietes spelletje

CNBC-verslaggever Michael Sheetz tweette maandag quotes van SpaceX-directeur David Goldman uit een presentatie die hij gaf aan FCC-functionarissen. Hij zou de bezwaren van Amazon "misleidend" en "pogingen om de concurrentie te verstikken" hebben genoemd.

De volgende dag reageerde Elon Musk op de tweet. "Het publiek is er niet mee geholpen als een operationeel systeem van Starlink wordt gedwarsboomd door een satellietsysteem van Amazon dat op zijn best pas over enkele jaren echt werkzaam zal zijn," schreef hij.

Dat leek het startsein voor een moddergevecht. Amazon sloeg direct terug en beschuldigde SpaceX op zijn beurt van het tegenwerken van de concurrentie.

"De feiten zijn simpel. We hebben het Kuiper-systeem zo ontworpen dat het Starlink niet in de weg zal zitten en nu wil SpaceX het ontwerp ineens veranderen," zei een Amazon-woordvoerder tegen CNBC. "Die veranderingen zorgen niet alleen voor een risico op botsingen tussen satellieten, ze verhogen ook de kans op verstoringen van het signaal naar klanten.” 

"Het zijn niet onze opmerkingen, maar de veranderingen die SpaceX heeft voorgesteld die eerlijke concurrentie tussen satellietsystemen onmogelijk zullen maken”, voegde de woordvoerder toe. “SpaceX wil duidelijk de concurrentie in de kiem te smoren zodra dat mogelijk is. Dat lijkt me niet in het publieke belang."

Een nieuw hoofdstuk in de vete tussen Musk en Bezos

SpaceX heeft tot nu toe al ruim 1.000 satellieten gelanceerd en brak zondag een wereldrecord door 143 satellieten met één enkele raket te lanceren. SpaceX is ook al begonnen met het uitrollen van zijn netwerk in verschillende delen van de wereld, onder andere in het Verenigd Koninkrijk.

Project Kuiper heeft er nog geen enkele satelliet gelanceerd, hoewel het doel is om een vloot van 3.236 satellieten in de ruimte te brengen. De plannen van SpaceX zijn ambitieuzer: het bedrijf ernaar streeft om in totaal 42.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Elon Musk heeft het in het verleden al wel vaker aan de stok gehad met Amazon's Jeff Bezos en maakte het Project Kuiper van Amazon al eerder belachelijk door het te bestempelen als "na-aperij."

LEES OOK: Jeff Bezos sneert naar Elon Musk: om naar Mars te kunnen, moeten we toch echt eerst naar de maan