• Jeff Bezos gooide Skittles richting Oliver Daemen tijdens de ruimtevlucht van Blue Origin.
  • “Probeer deze te vangen met je mond”, zei Bezos tegen de 18-jarige Nederlander.
  • Op videobeelden is te zien hoe de passagiers zweven door de capsule en oranje pingpongballen naar elkaar gooien.

Sommige astronauten nemen chocolade mee naar de ruimte. Jeff Bezos had Skittles bij zich.

De steenrijke oprichter van internetreus Amazon en ruimtevaartbedrijf Blue Origin deed tijdens de vlucht een spelletje met een medepassagier, de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen.

“Wie wil er een Skittle?”, vraagt Bezos, terwijl de vier inzittenden gewichtloos door de capsule zweven. Daemen roept enthousiast ‘ja’ en Bezos pakt er eentje in zijn hand. “Probeer deze te vangen met je mond.”

Daemen vangt het snoepje terwijl hij ondersteboven hangt. “Yeah! Goed gedaan!”, zegt Bezos. “Hier, gooi er nu eentje naar mij.”

Daemen gooit de eerste keer te hard, waardoor Bezos mishapt. De tweede poging slaagt wel.

Bekijk het moment hieronder terug (vanaf 35:30):

Het Twitter-account van Skittles was er als de kippen bij met een reactie. "We zijn vereerd om te horen dat er Skittles aan boord waren van de Blue Origin-vlucht. @JeffBezos, is het waar dat Skittles beter smaken in de ruimte?", tweette het bedrijf.

De eerste bemande vlucht van Blue Origin vertrok dinsdag om 15.12 uur Nederlandse tijd vanaf een lanceerplatform in Texas.

Aan boord waren Jeff Bezos, zijn broer Mark, de 18-jarige Daemen en de 82-jarige Wally Funk. Zij doorliep in het verleden een astronautenopleiding, maar werd door NASA vier keer afgewezen omdat ze vrouw was. Nu is ze alsnog naar de ruimte geweest en is zo de oudste astronaut ooit. Daemen is sinds dinsdag de jongste ruimtevaarder in de geschiedenis.

Het vaartuig met Daemen erin bereikte een hoogte van 107 kilometer. Ongeveer 10 minuten na opstijgen kwam de capsule veilig terug op aarde, hangend aan drie parachutes.

De vier passagiers waren ongeveer drie minuten gewichtloos. Ze maakten hun riemen los, zweefden door de cabine en wierpen oranje pingpongballen en snoepjes naar elkaar. Ook genoten ze van het uitzicht op de aarde.

"Het voelde veel cooler dan het eruitziet", zei Daemen na het bekijken van de videobeelden. "Iedereen op de grond was veel emotioneler dan wij. Wij hadden gewoon lol."

jeff bezos and three other passengers in jumpsuits float around spaceship cabin earth in background
Een screenshot van de videobeelden die in de New Shepard-capsule zijn gemaakt. Foto: Blue Origin

Voor dinsdag had de New Shepard-raket vijftien succesvolle vluchten achter de rug, allen zonder bemanning.

Bezos is niet de eerste miljardair die de ruimte bereikt met zijn eigen ruimtevaartbedrijf. De Britse zakenman Richard Branson vloog op 11 juli in zijn SpaceShipTwo naar de rand van de kosmos.

Daarover bestaat overigens wel enige discussie. Volgens de Amerikaanse luchtmacht en ruimtevaartorganisatie NASA begint de ruimte op een hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl). Branson bereikte een hoogte van ruim 80 kilometer en is volgens die definitie dus astronaut.

De Fédération Aéronautique Internationale hanteert de Kármánlijn op een hoogte van 100 kilometer als het begin van de ruimte. Branson voldeed daar niet aan, Bezos wel.

Lees meer over de ruimtevlucht van Jeff Bezos: