• Joes Daemen ziet zijn 18-jarige zoon Oliver dinsdag mee de ruimte ingaan met Jeff Bezos tijdens de eerste bemande vlucht van Blue Origin.
  • Hoeveel Daemen precies betaald heeft voor de unieke ruimtereis is niet bekend, maar de later afgehaakte hoogste bieder telde ruim 28 miljoen dollar neer.
  • Daemen is multimiljonair en rijk geworden met zijn in Oisterwijk gevestigde investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners.

Dinsdag is het zover. Dan gaat de 18-jarige Oliver Daemen met Jeff Bezos mee de ruimte in tijdens de eerste bemande vlucht van Blue Origin. Zijn vader Joes Daemen heeft daar miljoenen voor neergeteld, al is niet bekend hoeveel precies.

En die miljoenen zullen de unieke ervaring dubbel en dwars waard zijn, verwacht Oliver, die de jongste astronaut ooit wordt: “Dit is zo onvoorstelbaar gaaf! De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden.”

Lees meer: Dit is Oliver Daemen, de 18-jarige Nederlander die met Jeff Bezos de ruimte in mag nadat zijn rijke vader miljoenen betaalde voor een ticket

Eigenlijk zou Oliver pas op de tweede vlucht meegaan, maar na het onverwachte afhaken van de hoogste bieder voor het vierde stoeltje mag hij plotseling met Jeff Bezos, zijn broer Mark Bezos en de 82-jarige Wally Funk mee op de eerste vlucht van Blue Origin.

Vader Joes Daemen is multimiljonair, maar een grote onbekende. Hij heeft slechts 408 volgers op Twitter en plaatst daar uitsluitend zakelijke berichten. Wat weten we wel van hem en hoe is hij zo rijk geworden?

Joes Daemen is directeur van Somerset Capital Partners

Joes Daemen studeerde Agrarische Economie en Marketing aan de Universiteit van Wageningen en begon al snel na zijn afstuderen als broker op de financiële markten.

In 2009 richtte hij zijn eigen investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners op, een bedrijf dat actief is met investeringen in vastgoed en private equity en is gevestigd in de Brabantse plaats Oisterwijk.

Daemen heeft flink aan de weg getimmerd met Somerset Capital Partners, want het bedrijf verviervoudigde in 2019 de omzet tot 200 miljoen euro, blijkt volgens Quote uit gegevens van de Kamer van Koophandel. De nettowinst verviervoudigde dat jaar ook tot 20 miljoen euro.

Het investeringsbedrijf ontwikkelt logistiek vastgoed voor onder andere Kuehne & Nagel en Zalando en kocht vorig jaar voor 46 miljoen euro een distributiecentrum van de familie Blokker.

Multimiljonair, maar niet rijk genoeg voor Quote 500

Hoe rijk Joes Daemen momenteel precies is, is moeilijk te achterhalen. Zijn Somerset Capital Partners had in 2019 een eigen vermogen van ruim 40 miljoen euro. Het is dus wel duidelijk dat hij multimiljonair is, maar Daemen is (nog) niet rijk genoeg voor de Quote 500. De ondergrens daarvoor ligt op 95 miljoen euro.

Hij bleef dan ook niet eindeloos bieden op een stoeltje voor de eerste ruimtevlucht van Blue Origin. "Toen de biedingen de pan uit gingen reizen, zijn we afgehaakt", zei Daemen volgens het AD.

De hoogste bieder betaalde ruim 28 miljoen dollar (zo'n 24 miljoen euro), maar bleek niet te kunnen op de geplande datum van 20 juli en gaat nu mee op een volgende ruimtevlucht. Oliver zou oorspronkelijk mee op de tweede vlucht, maar kreeg begin juli toch ineens een belletje.

Het exacte bedrag dat Daemen heeft betaald voor het plekje voor Oliver is niet bekendgemaakt. Het ligt in elk geval lager dan 28 miljoen dollar, omgerekend ruim 23 miljoen euro. Aannemelijk is dat Joes Daemen meer een miljoen heeft neergeteld.

Joes Daemen is een ruimtefan

Het lijkt erop dat Joes Daemen zelf ook groot ruimtefan is, want in de gegevens van de Kamer van Koophandel zijn volgens Quote meerdere bv's op zijn naam te vinden die Intospace heten.

Hij grijpt de aandacht voor de unieke reis van zijn zoon dan ook graag aan om zijn eigen liefde voor de ruimte uit te spreken en daar middels een persbericht gelijk een mooi pr-moment voor zijn bedrijven van te maken.

"De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van mijn nieuwe bedrijf Intospace komend najaar op te luisteren. Want ook wij zijn helemaal bezeten van ‘ruimte’, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed dat we ontwikkelen voor partijen zoals Kuehne + Nagel en Zalando."

Eigen stichting voor kwetsbare mensen en talent

In 2017 richtte Joes Daemen een eigen stichting op, de Somerset Capital Partners Foundation. Daarmee wil hij het welzijn van kwetsbaren bevorderen en de ontwikkeling van talent stimuleren, valt te lezen op de website van de stichting.

De foundation begeeft zich onder het voorzitterschap van Daemen onder andere op de terreinen onderwijs, (medisch) onderzoek en sport. Zijn vrouw Eline Daemen-Dekker, een voormalig KLM-stewardess, is ambassadeur van de stichting.

Lees meer over de ruimtevlucht van Oliver Daemen en Jeff Bezos: