Gaan olieprijzen door het dak, na de drone-aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend? Dat lijkt in eerste instantie behoorlijk mee te vallen.

De olieprijzen gingen maandag zelfs licht omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde maandagochtend 0,3 procent tot 85,34 dollar en Brentolie kostte 0,2 procent minder op 90,26 dollar per vat.

De olieprijzen stegen vrijdag naar het hoogste niveau in zes maanden, door berichten dat Iran zou werken aan een directe aanval op Israël als vergelding voor de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië. Maar die stijging krijgt vooralsnog geen vervolg.

VS zet Israël onder druk om niet hard terug te slaan na drone-aanval van Iran

De Amerikaanse regering heeft druk gezet op Israël om niet terug te slaan na de Iraanse aanval. De angst bestaat dat als Israël terugslaat, dat tot verdere escalatie leidt van het conflict in het Midden-Oosten.

President Joe Biden zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten.

De hoop dat een escalatie van het conflict uitblijft hield koersverliezen op aandelenbeurzen in Azië beperkt. Wel blijft de beurshandel nerveus in afwachting van een mogelijke reactie van Israël.

De Nikkei-index in Tokio zakte 1,1 procent. De Japanse yen die in onzekere tijden als een veilige haven wordt gezien, ging licht omhoog. De Kospi-index in Seoul verloor 0,8 procent en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,7 procent. De beurs in Shanghai was een positieve uitschieter en klom 1,2 procent.

Ook de goudprijs viel iets terug, na het bereikten van een recordniveau van meer dan 2.400 dollar per troy ounce (31,1 gram) op vrijdag. In onzekere tijden zien beleggers goud als een veilige investering. De goudprijs is al enige tijd bezig met een recordopmars.

LEES OOK: Russische olie wordt over de hele wereld verhandeld tegen prijzen die fors boven het sanctieplafond van de G7 liggen