• Iran heeft zaterdagavond raketten en drones op Israël afgevuurd.  99 procent is onderschept, volgens het Israëlische leger.
  • Israël en de Verenigde Staten zeiden vrijdag te verwachten dat Iran een aanval op Israël zou uitvoeren, die dit weekend zou plaatsvinden.
  • Iran wil de Israëlische raketaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april vergelden. Lees hier het laatste nieuws.

Het conflict tussen aartsvijanden Iran en Israël is zaterdag verder geëscaleerd, met een ongekend grootschalige drone- en raketaanval vanuit de islamitische republiek op Israël. Met de eerste directe aanval ooit, treedt de schaduwoorlog tussen de twee landen in de openbaarheid.

Inmiddels heeft Israël het vliegveld en luchtruim heropend, terwijl de luchthavens van Iran dicht blijven tot maandagochtend, evenals een deel van het luchtruim.

De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16 uur lokale tijd (22 uur in Nederland) een spoedvergadering om de drone- en raketaanvallen op Israël te bespreken. De EU-ministers voor het buitenlandbeleid komen dinsdag bijeen.

De vraag is of en hoe Israël de aanval van zaterdag gaat beantwoorden. Daarover buigt het Israëlische oorlogskabinet zich, dat zondagmiddag in vergadering ging. Iran heeft ondertussen aangegeven geen intentie te hebben om de aanval een vervolg te geven, maar waarschuwde wel hard op te treden als Israël actie onderneemt.

Israël wil Iran laten boeten op een 'gepast moment', maar krijgt daarbij waarschijnlijk geen steun van de Amerikanen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu laten weten dat de Verenigde Staten niet deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran.

Iran en bondgenoten lanceren omstreeks 23 uur raketten en drones

Zowel het Iraanse elitekorps IRG als het Israëlische leger maakten zaterdag laat op de avond melding van Iraanse raketten en drones die onderweg waren naar Israël, volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV.

Meer dan 300 projectielen - 170 drones, 120 ballistische raketten en 30 kruisraketten - werden afgevuurd, waarvan 99 procent werd onderschept, meldde het Israëlische leger rond 3 uur 's nachts. Israël beschikt over een geavanceerd luchtafweersysteem en zette onder meer gevechtsvliegtuigen in.

Het alarmniveau werd in de loop van de nacht verlaagd, wat betekent dat Israëliërs niet in hun schuilkelders hoefden te blijven. Iran kondigde het einde van de aanval aan, maar zei dat het afhankelijk van Israëls reactie een zwaardere aanval kan inzetten.

De Amerikaanse voormalig brigadier generaal Mark Kimmitt, noemde de aanval van Iran tegenover Al Jazeera een demonstratie, die slechts deels liet zien waar Iran toe in staat is. De aanval was volgens hem een test voor Israëls luchtafweersysteem en lokte niet de volledige capaciteit van het leger uit.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, zei zondag dat Iran de Amerikanen vooraf had ingelicht over een 'beperkte aanval'. Buurlanden zijn volgens hem 72 uur van tevoren op de hoogte gebracht.

Enkele ballistische raketten drongen door verdediging

Tijdens de aanval zaterdag meldde Al Jazeera dat explosies door heel Israël klonken, onder meer boven Jeruzalem, terwijl raketten werden onderschept. De aanvallen werden ook uitgevoerd vanuit Jemen en Libanon door bondgenoten van Iran, liet een maritiem veiligheidsbedrijf weten.

Volgens Al Jazeera kwamen de projectielen ook vanaf zee, iets wat volgens de zender niet eerder is voorgekomen.

Een onbekend aantal Iraanse drones is neergehaald door Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. En ook Jordaanse luchtmacht heeft Iraanse drones neergeschoten.

Volgens het Israëlische leger werden 'alle drones en kruisraketten onderschept door Israël en haar bondgenoten voordat ze de Israëlische grens bereikten. Enkele ballistische raketten drongen wel door de verdediging en raakten de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël.

Dat leverde volgens de autoriteiten lichte schade aan de basis op. Een 7-jarig meisje uit een bedoeïengemeenschap in de Negev-woestijn raakte zwaargewond toen de brokstukken van een onderschepte ballistische raket op haar huis vielen. Zij verkeert in levensgevaar.

Volgens het Israëlische leger duurt het enkele uren voordat Iraanse drones en raketten Israël bereiken, meldde Reuters. Israël werd ook vanuit Jemen en buurland Libanon bestookt.
Volgens het Israëlische leger duurt het enkele uren voordat Iraanse drones en raketten Israël bereiken, meldde Reuters. Israël werd ook vanuit Jemen en buurland Libanon bestookt.
Business Insider Nederland/MapChart

Westerse inlichtingendiensten meldden afgelopen vrijdag dat ze rekening hielden met een Iraanse aanval op Israël die binnen 48 uur zou plaatsvinden. De Verenigde Staten hadden gesignaleerd dat Iran militair materieel aan het verplaatsen was, wat zou duiden op een aanval door Iran op Israël vanaf eigen grondgebied.

Aanvalsmogelijkheden Iran

Iran heeft verschillende opties voor een aanval, zei Han Bouwmeester, hoogleraar Militair-Operationele Wetenschappen vrijdag aan tafel bij de talkshow Sophie & Jeroen.

Het zou Israël kunnen bestoken met raketten en drones via sjiitische milities in Syrië en Irak, die deel uitmaken van de As van het Verzet, de verschillende strijdgroepen in Gaza, Libanon en Jemen die steun krijgen van Iran. Een andere mogelijkheid zou een aanval op Israëlische en/of Joodse doelen buiten Israël zijn.

Een raketaanval vanaf eigen grondgebied op Israël geldt als de meest gevaarlijke, volgens Bouwmeester. Het betekent de eerste directe, grote confrontatie tussen de twee landen en een breuk met de strategie van Iran om Israël en de VS vooral via de As van het Verzet schade toe te brengen.

Het land hield zich sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober 2023 relatief gedeisd. Het nam volgens Bouwmeester de positie van slachtoffer in, en wees daarbij op aanvallen van de VS en Israël. Aan die houding komt een eind met de harde vergeldingsactie vanaf eigen grondgebied.

Met een directe aanval heeft Iran het onder meer opgenomen tegen het raketschild Iron Dome van Israël, volgens experts een van de beste luchtafweersystemen ter wereld. Daarnaast had de Amerikaanse president Biden aangegeven zich achter Israël te scharen als het zou worden aangevallen.

De VS hadden met spoed oorlogsschepen in positie gebracht om Israël en de Amerikaanse troepen in die regio te beschermen.

Ambassades dicht, KLM vliegt niet op Iran en reisadvies aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, toen Iran zaterdagavond aanviel.

BuZa scherpte vrijdagavond al het reisadvies voor Israël en de Koerdische Autonome Regio aan. Nederlanders werd afgeraden daarnaartoe te reizen. Het ministerie deed toen nog geen oproep aan Nederlanders om de regio te verlaten.

Dat veranderde zondag na de aanval, toen het ministerie het reisadvies voor heel Israël op rood zette en Nederlanders aanraadde te vertrekken. Er is geen sprake van evacuatie van landgenoten. Voor Iran geldt al sinds 23 januari een rood reisadvies.

KLM maakte zaterdag bekend niet meer over Iran en het grootste deel van Israël te vliegen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij zei nog wel op Tel Aviv te vliegen, maar bekijkt de situatie per dag. Ook andere luchtvaartmaatschappijen waaronder het Australische Qantas en het Duitse Lufthansa vliegen alternatieve routes.

Verschillende landen hadden al aangekondigd ambassades te sluiten en diplomaten en hun families uit Iran te halen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zaterdag bekend dat de Nederlandse ambassade in Teheran en het consulaat in het Iraakse Erbil zondag uit voorzorg dicht blijven voor publiek.

Israëlische aanval op Iraans consulaat in Damascus

De gebeurtenissen kwamen in een stroomversnelling na de aanval van Israël op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april, waarbij zeven leden van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) om het leven kwamen. Onder hen waren twee generaals.

De IRG is een elitekorps dat losstaat van het Iraanse leger en direct onder het gezag van ayatollah Ali Khamenei valt. De hoogste geestelijk leider van Iran zei in een toespraak dat Israël gestraft moet worden voor de aanval op de ambassade in Syrië, die Iran als een aanval op eigen grondgebied beschouwt.

Met een bombardement op Iraans grondgebied heeft Israël volgens Iran internationale conventies geschonden, waarmee een vergelding gerechtvaardigd zou zijn. Het werd als snel duidelijk dat Iran zou terugslaan, de vraag was alleen hoe precies en wanneer. Dat is zaterdag gebleken.

Lees hieronder de berichtgeving van anp, van maandag 1 april tot zondag 14 april 16:15 uur. De aanval werd zaterdagavond rond 23 uur ingezet en duurde ongeveer tot zondagmorgen 3 uur.


VS tegen Israël: wij doen niet mee aan militaire reactie op Iran

Zondag 14 april 2024, 16:15

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verteld dat de Verenigde Staten niet zullen deelnemen aan enig Israëlisch tegenoffensief tegen Iran, mocht Israël daartoe besluiten. Dat melden diverse Amerikaanse media, waaronder CNN en The Wall Street Journal.

Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag honderden drones en raketten op Israël als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Syrië begin april. Biden sprak met Netanyahu vlak na een bijeenkomst die nacht van het Israëlische oorlogskabinet.

John Kirby, de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid, zei zondag tegen ABC News dat de VS wel Israël zullen blijven helpen zichzelf te verdedigen, maar dat het land geen oorlog met Iran wil. "We zijn niet uit op meer spanningen in de regio. We zijn niet uit op een breder conflict", zei Kirby.


Israël wil Iran prijs laten betalen 'op een gepast moment'

Zondag 14 april 2024, 15:56

TEL AVIV (ANP/RTR) - Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël "Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn". Dat zei hij bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet over de Iraanse aanval op Israël in de nacht van zaterdag op zondag.

Gantz zei ook dat hij hoopt een regionale coalitie te kunnen vormen tegen Iran, dat hij beschreef als een "mondiaal probleem, een regionale uitdaging en een bedreiging voor Israël". Volgens Gantz heeft Israël tijdens de Iraanse aanval bewezen dat het een "anker van militaire en technologische kracht en van veiligheid in het Midden-Oosten" is. Israël slaagde erin zo goed als alle drones en raketten uit te schakelen voordat die schade konden toebrengen.

Het Witte Huis zet druk op Israël om niet terug te slaan na die Iraanse aanval. Dat was op zich al een vergeldingsaanval voor de dood van meerdere Iraanse generaals bij een aanval van Israël in Syrië. De angst bestaat dat als Israël terugslaat, dat tot verdere escalatie leidt.


BuZa: geen evacuatie van Nederlanders in Israël

Zondag 14 april 2024, 15:42

DEN HAAG (ANP) - Vanuit de overheid komt er geen operatie om Nederlanders uit Israël te evacueren. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, nadat het reisadvies voor heel Israël was veranderd naar de kleurcode rood.

Alle Nederlanders in Israël worden door het ministerie aangeraden te vertrekken "als dat veilig kan". Hoeveel Nederlanders er op dit moment in het land zijn, is volgens de zegsman niet bekend.

"We hebben de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten in de afgelopen tijd stap voor stap zien verslechteren", zegt de woordvoerder over de reden waarom het reisadvies is aangescherpt. "Het reisadvies was al oranje met delen van het land rood.

Afgelopen vrijdag hebben we Nederlanders opgeroepen ook noodzakelijke reizen tijdelijk uit te stellen. De ontwikkelingen van afgelopen nacht zijn voor het ministerie aanleiding om het reisadvies verder aan te scherpen." Ook wijst hij erop dat een "aantal gelijkgezinde landen", zoals Duitsland, al langer alle reizen voor heel Israël ontraden.

Iran viel dit weekend met drones en raketten Israël aan. De meeste zijn uit de lucht geschoten.


Buitenlandchef EU roept ministers bijeen om aanval Iran op Israël

Zondag 14 april 2024, 15:26

BRUSSEL (ANP/RTR) - De hoge vertegenwoordiger van de EU voor het buitenlandbeleid, Josep Borrell, heeft de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen voor spoedberaad op dinsdag. Onderwerp is de Iraanse aanval op Israël. Borrell wil dat de Europese ministers bijdragen aan de-escalatie en meer veiligheid in de regio.

Op de eerste dag van de maand werd de Iraanse ambassade in Damascus bestookt bij een van de vele Israëlische luchtaanvallen in Syrië op doelen van Iran en zijn bondgenoot de sjiitische beweging Hezbollah.

Iran heeft naar eigen zeggen vergeefs aangeklopt bij de VN-Veiligheidsraad en heeft zaterdag een vergeldingsaanval uitgevoerd met drones en raketten. Teheran beschouwt het als een groot succes en een afgeronde gebeurtenis. Volgens Israël is er niks geraakt met de honderden projectielen. De meeste zouden al in het luchtruim van Irak en Syrië zijn uitgeschakeld.


Reisadvies voor heel Israël op rood, veiligheidssituatie onzeker

Zondag 14 april 2024, 15:05

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Israël zondag aangepast naar de kleurcode rood. Dat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden. "De veiligheidssituatie in Israël is onzeker en kan verder verslechteren", aldus het ministerie. "Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe. Nederlanders die op dit moment in Israël zijn, wordt aangeraden te vertrekken "als dat veilig kan".

Voor Nederlanders die het land nog niet uit kunnen, geldt dat zij een schuilkelder of een andere veilige plek moeten opzoeken als het luchtalarm afgaat. Verder stelt het ministerie dat het belangrijk is om het lokale nieuws te volgen en aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen. Nederlanders in Israël kunnen zich online registreren, zodat bij de ambassade bekend is dat ze in het land zijn. Zij krijgen dan via e-mail of sms meldingen als het reisadvies verandert en extra informatie over de veiligheidssituatie.

Mensen die ondanks het negatieve reisadvies toch naar Israël afreizen, doen dat op eigen verantwoordelijkheid. "De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt."

Iran voerde in de nacht van zaterdag op zondag een luchtaanval uit op Israël. Het merendeel van de raketten en drones werd onderschept, maar het ministerie sluit niet uit dat er meer aanvallen zullen volgen.


Oorlogskabinet Israël om 14.30 uur bijeen over aanval door Iran

Zondag 14 april 2024, 14:03

JERUSALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische oorlogskabinet komt om 14.30 uur onze tijd bijeen, om zich te beraden over de Iraanse aanval op het land. Het kabinet moet zich afvragen welke tegenmaatregelen genomen zouden moeten worden.

Iran stelt dat de in zijn ogen succesvolle aanvallen op militaire doelen een vergelding waren voor de Israëlische luchtaanval op de Iraanse ambassade in Damascus op 1 april. De aanval op Israël was volgens Teheran zaterdag een eenmalige actie waar het voor gewaarschuwd had en ook andere landen in de regio ruim van tevoren van op de hoogte had gesteld. De actie is volgens Teheran afgerond en er zouden geen nieuwe acties tegen Israël gepland worden.

Er zou voor zover bekend in Israël nauwelijks schade zijn aangericht, mede omdat Israël met bondgenoten, voornamelijk de VS, raketten en drones al in het luchtruim van Irak, Jordanië en Syrië uitschakelden.

De Israëlische ministers staan onder grote internationale druk zich in te houden. Met name de Amerikaanse regering wil dat Israël "de overwinning" op de Iraanse drones viert en verder afziet van aanvallen op Iran. De aanvallen op Iran zouden onder meer tot zwaardere tegenacties van Iran kunnen leiden en bondgenoten van Iran, met name de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, nauwer bij de strijd betrekken.


Iran informeerde buurlanden drie dagen voor aanval op Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de landen in zijn omgeving 72 uur voor het begin van de aanval op Israël op de hoogte gebracht van die plannen. Dat zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, tijdens een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs in Teheran.

Ook informeerde Iran de Verenigde Staten vooraf dat de aanval "beperkt" zou zijn en gericht op zelfverdediging, aldus de minister.

Op X schreef Amir-Abdollahian zondagmiddag dat Iran niet de intentie heeft om de operatie tegen Israël te verlengen. Hij voegde er wel aan toe dat "Iran niet zal aarzelen om zijn belangen te beschermen tegen nieuwe agressie".


Buitenlandminister Iran: geen intentie om operatie te verlengen

Zondag 14 april 2024, 13:26

TEHERAN (ANP) - Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, heeft zijn land geen intentie om de "defensieve operatie" tegen Israël te verlengen. Wel zal Iran "niet aarzelen om zijn belangen te beschermen tegen nieuwe agressie", schrijft hij op X.

Volgens Amir-Abdollahian valt de aanval van Iran onder legitieme zelfverdediging en benadert het land "de regionale en internationale veiligheid op een verantwoordelijke manier".

Daarmee herhaalt de minister grotendeels de boodschap van de Iraanse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties. Die meldde in de nacht van zaterdag op zondag dat "deze zaak als afgerond kan worden beschouwd". De vertegenwoordiging waarschuwde echter dat "mocht het Israëlische regime opnieuw een fout maken, de reactie van Iran aanzienlijk zwaarder zal zijn".

Iran beschouwt de aanval op Israël als een vergelding voor de Israëlische aanval op de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiging in Damascus, eerder deze maand. Bij die aanval kwamen meerdere Iraanse generaals om het leven.


Moskou ziet ook schuld Westen aan Iraanse aanval

Zondag 14 april 2024, 12:54

MOSKOU/TEHERAN (ANP/DPA/RTR) - Rusland stelt dat westerse onwil om de Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus te veroordelen, een belangrijke oorzaak van de huidige escalatie is. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat Iran zich met zelfverdediging rechtvaardigt op basis van artikel 51 uit het handvest of het oprichtingsverdrag van de Verenigde Naties. Iran heeft zich volgens de regels tot de VN-Veiligheidsraad gewend na de aanval van 1 april op de ambassade, inclusief het consulaat, van Iran in de Syrische hoofdstad.

Moskou beklemtoont dat het die aanval toen fel heeft veroordeeld en dat Iran duidelijk maakte dat het geen vergeldingsmaatregelen zou treffen als de Veiligheidsraad zich erover zou buigen en de aanval zou veroordelen. Maar door de houding van westerse mogendheden kon volgens het Kremlin de Veiligheidsraad niet adequaat reageren op de Israëlische luchtaanval. Dit bracht de Iraanse regering ertoe zelf met vergeldingsmaatregelen te komen.

De Iraanse regering heeft zondag de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland ontboden om te klagen over hun "met twee maten meten". Iran beklaagt zich over het feit dat de landen de vergeldingsaanvallen van Iran veroordelen, maar niet de luchtaanval op de ambassade door Israël. De drie landen keerden zich in de Veiligheidsraad tegen een voorgestelde Russische motie die de aanval op de ambassade zou hebben veroordeeld.

De ruzie tussen Iran en Israël is in Russische ogen slechts een van de talrijke onopgeloste vraagstukken in het Midden-Oosten, waarvan die tussen Israëli's en Palestijnen een belangrijke plaats inneemt. "Al die conflicten worden door onverantwoordelijke provocerende handelingen steeds verscherpt en daarom roepen we alle partijen op tot terughoudendheid", aldus het Kremlin.


Luchthavens Iran blijven dicht, vliegverkeer in regio verstoord

Zondag 14 april, 12:41

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Verschillende Iraanse luchthavens, waaronder de internationale luchthaven Imam Khomeini in Teheran, blijven zeker tot maandagochtend gesloten, melden Iraanse staatsmedia. Het luchtruim boven het westen van het land blijft ook tot nader order afgesloten.

De sluitingen zijn het gevolg van de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij vuurde Iran honderden drones en raketten af. Meerdere landen in de regio sloten uit voorzorg hun luchtruim.

In Israël kan sinds zondagochtend wel weer worden gevlogen, al blijft het vliegverkeer van en naar het land in de praktijk grotendeels verstoord. Luchtvaartmaatschappij El Al annuleerde meerdere vluchten. Ook de meeste vluchten van buitenlandse maatschappijen die op zondag staan gepland, zijn vertraagd of geannuleerd. De vlucht van KLM naar Tel Aviv op zondag gaat niet door.

Ook elders in het Midden-Oosten kan het luchtverkeer in principe worden hervat. Irak, Jordanië en Libanon hebben hun luchtruim weer geopend, nadat het eerder voor al het vliegverkeer was afgesloten. Maar ook daar reageren maatschappijen afwachtend.


Ook NAVO roept op tot terughoudendheid, vreest escalatie

Zondag 14 april 2024, 11:50

BRUSSEL (ANP/AFP) - Ook de NAVO heeft zondag opgeroepen tot terughoudendheid bij de betrokken partijen na Iraanse aanvallen op Israël. Iran vuurde honderden raketten en drones af op Israël als vergelding voor de Israëlische luchtaanval van 1 april op de Iraanse ambassade in Damascus. De Israëlische regering bespreekt zondagmiddag hoe te reageren. De NAVO acht terughoudendheid noodzakelijk om te voorkomen dat het conflict in het Midden-Oosten "volkomen onbeheersbaar wordt".

In heel de wereld klinken oproepen tot terughoudendheid om verdere escalatie van de conflicten in de regio te voorkomen, onder meer uit Washington, Beijing, Moskou, Brussel, Riyad, Caïro en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties.


Iran noemt aanval succes, Israël spreekt dat tegen

Zondag 14 april 2024, 11:43

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - De Iraanse strijdkrachten zeggen alle doelen bereikt te hebben bij hun grootschalige aanval op Israël. "De operatie is succesvol afgerond", zei legerleider Mohammad Bagheri tegen de staatstelevisie.

Bagheri zei dat onder meer een Israëlische luchtmachtbasis is aangevallen. Die zou gebruikt zou zijn door de Israëlische gevechtsvliegtuigen die op 1 april de Iraanse diplomatieke post in Damascus aanvielen.

De legerleider zei dat ook een "inlichtingencentrum" onder vuur is genomen. Beide doelen zijn volgens Bagheri buiten gebruik door de Iraanse aanvallen. Israël heeft dat niet bevestigd en maakte alleen melding van lichte schade.

Volgens Bagheri heeft zijn land nu niet langer de behoefte om verder te gaan met vergeldingsaanvallen voor het bombardement in Damascus. Hij waarschuwde wel dat Israël op een veel zwaardere reactie kan rekenen als het Iran weer aanvalt.

De Iraanse president Ebrahim Raisi kwam met een vergelijkbare waarschuwing. Hij zei dat op "roekeloos gedrag" van Israël of Israëlische bondgenoten een krachtige Iraanse reactie zal volgen.

Israël betwist dat de Iraanse aanval een succes was en zegt dat "99 procent" van de projectielen tegengehouden kon worden. "Ik denk dat Iran resultaten wilde en dat het die niet heeft gekregen", zei woordvoerder Daniel Hagari van de strijdkrachten.


Rusland spreekt bezorgdheid uit over 'gevaarlijke escalatie

Zondag 14 april 2024, 11:15

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft bezorgd gereageerd na de Iraanse aanval op Israël. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een nieuwe gevaarlijke escalatie in de regio.

Iran heeft Israël aangevallen met een grote zwerm drones en raketten. Die zouden bijna allemaal zijn uitgeschakeld. Het is nog onduidelijk hoe Israël gaat reageren. Rusland riep alle partijen op zelfbeheersing te tonen.

Ook de Russische oud-president Dmitri Medvedev sprak zich uit over de situatie. Hij zei dat een oorlog tussen Israël en Iran politiek slecht zou kunnen uitpakken voor de Amerikaanse president Joe Biden, die dit jaar herkozen hoopt te worden.

"Amerika wil geen grote oorlog in het Midden-Oosten", concludeerde Medvedev op sociale media. "De kans dat Biden wordt herkozen verkleint al door de doden die vallen in Gaza. Oorlog tussen Israël en Iran zou nog meer onzekerheid betekenen."


Meeste Iraanse drones die over Syrië vlogen neergehaald

Zondag 14 april 2024, 11:00

TEL AVIV (ANP/RTR) - Er komen steeds meer details naar buiten over hoe de Iraanse aanval op Israël is afgeslagen. Westerse inlichtingenbronnen zeggen dat de meeste Iraanse drones die over Syrië vlogen neergehaald konden worden door Israëlische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

De bronnen vertellen persbureau Reuters dat tientallen drones en raketten zijn geneutraliseerd boven het zuiden van het Syrië, de Golanhoogten en bij de oostelijke grens met Irak. Israël had zaterdag melding gemaakt van een "enorme zwerm" naderende drones en raketten en zei later dat 99 procent van die projectielen is neergehaald.


Franse en Italiaanse leiders veroordelen Iraanse aanval op Israël

Zondag 14 april 2024, 10:49

PARIJS/ROME (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giorgia Meloni hebben de Iraanse aanval op Israël fel veroordeeld. Ze vrezen dat de luchtaanvallen de regio verder zullen destabiliseren.

Meloni is aan het begin van de zondagmiddag voorzitter van een videoconferentie van de leiders van de G7. Italië heeft laten weten dat het de inzet wordt om een grote militaire crisis in de regio te vermijden. Macron wil ook "de-escalatie" en dringt er bij de betrokken partijen op aan zich terughoudend op te stellen.

De Iraanse aanvallen hebben volgens Israël nauwelijks schade aangericht. De meeste raketten en drones werden boven Irak, Syrië en Jordanië neergehaald, onder meer met Amerikaanse vliegtuigen.

De G7 is van oorsprong een op economische vraagstukken gerichte informele overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. De Europese Unie, voorheen de Europese Economische Gemeenschap, is officieel geen lid, maar maakt er sinds 1977 deel van uit. De G7 heeft zich steeds meer ontwikkeld als een westers politiek blok.


KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv

Zondag 14 april 2024, 09:25

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft de vlucht die zondag gepland stond van Schiphol naar de Israëlische stad Tel Aviv geannuleerd. In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Iran tientallen drones af op Israël, waarvan het merendeel werd onderschept.

"Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor KLM", meldt KLM. "Vluchten van en naar Tel Aviv zijn voor vandaag geannuleerd."

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij mijdt ook nog steeds het Iraanse en Israëlische luchtruim, laat een woordvoerster weten. Zaterdag deed KLM dat ook, maar toen zei de maatschappij dat vluchten op Tel Aviv nog door konden gaan. KLM beoordeelt per dag de veiligheidssituatie en eventuele gevolgen voor het vluchtschema.

Israël heropende zondagochtend zijn luchtruim. De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zegt nu "zo snel mogelijk" volgens het normale schema te willen vliegen. Wel schrapt het bedrijf vijftien vluchten naar Europa, Dubai en Moskou die zondag stonden gepland.

Emirates laat aan persbureau Reuters weten dat het sommige vluchten schrapt. Andere worden omgeleid in de nasleep van de aanval van Iran op Israël.


Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

Zondag 14 april, 08:55

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

"Onze respons zal veel groter zijn dan de militaire actie van vannacht als Israël terugslaat tegen Iran", zei legerleider Mohammad Bagheri tegen staatsmedia. De Iraanse autoriteiten waarschuwden ook dat ze gaan terugslaan als Israël aanvallen uitvoert op Iraanse doelen of burgers in het buitenland.

De VS, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn gewaarschuwd dat hun bases ook beschoten kunnen worden als ze een Israëlische tegenaanval steunen. Die boodschap zou volgens staatsmedia zijn doorgegeven via het neutrale Zwitserland.

De Amerikaanse nieuwssite Axios bericht dat president Joe Biden al aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat hij niet op Amerikaanse steun kan rekenen bij een tegenaanval op Iran. Hij zou dat zaterdag duidelijk hebben gemaakt in een telefoongesprek, zegt een bron binnen het Witte Huis tegen de site.

Biden zou ook hebben gezegd dat de Iraanse aanval grotendeels is mislukt dankzij de internationale hulp die Israël kreeg. "Je hebt je overwinning. Koester je overwinning", zou hij de premier hebben voorgehouden. De VS hebben Israël volgens Axios ook gevraagd om tijdig geïnformeerd te worden als het alsnog gaat optreden tegen Iran.


VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

Zondag 14 april 2024, 08:38

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

Blinken zegt "in de komende uren en dagen in gesprek te gaan met bondgenoten en partners in de regio".

De Verenigde Staten hebben in meerdere landen in de regio militairen gestationeerd. Zo zijn er naar schatting 2500 Amerikaanse militairen in Irak en bijna duizend in Syrië actief. De grootste Amerikaanse basis in de regio is de Al Udeid luchtmachtbasis in Qatar. Die ligt circa 280 kilometer van Iran verwijderd. Er zijn in het Midden-Oosten naar schatting 30.000 Amerikaanse militairen.


Israël meldt heropening van luchtruim

Zondag 14 april 2024, 07:28

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische luchtvaartautoriteit meldt dat het luchtruim boven Israël is heropend. Dat gebeurde om 06.30 uur Nederlandse tijd.

De Israëlische luchtvaartautoriteit meldt dat de tijdelijke sluiting gevolgen kan hebben voor vluchten vanuit Tel Aviv. Reizigers krijgen het advies hun vliegtijden te checken.

Het Israëlische luchtruim was gesloten om de grootschalige Iraanse aanval met raketten en drones. Sommige andere landen in de regio hadden ook dergelijke maatregelen genomen. Inmiddels heeft ook Jordanië de heropening van het luchtruim gemeld.


EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

Zondag 14 april 2024, 07:27

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

Von der Leyen spreekt op berichtendienst X over een "flagrante en niet te rechtvaardigen aanval op Israël". Ze zegt dat alle betrokken partijen ervoor moeten zorgen dat de situatie niet nog verder escaleert.


Media: reactie Israël later besproken door oorlogskabinet

Zondag 14 april 2024, 07:10

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nog niet besloten hoe het gaat reageren op de grootschalige Iraanse aanval met drones en raketten, zegt een anonieme functionaris tegen nieuwssite The Times of Israel. Dat bespreekt het oorlogskabinet naar verwachting in de loop van de middag. Die bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur in Nederland.

Israël meldt dat in totaal meer dan driehonderd Iraanse raketten en drones op het land waren afgevuurd. Daarvan zou 99 procent zijn neergehaald.


Israëliërs hoeven niet langer nabij schuilkelders te verblijven

Zondag 14 april 2024, 04:06

JERUZALEM (ANP) - In Israël heeft het Thuisfront Commando het alarmniveau voor het hele land verlaagd, wat betekent dat Israëli's niet langer in de buurt van schuilplaatsen hoeven te zijn. Daarmee geeft het Thuisfront Commando aan dat onmiddellijk gevaar van Iraanse drone- en raketaanvallen voorlopig is geweken.

Israël heeft met hulp van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Jordanië de overgrote meerderheid van de meer dan tweehonderd drones en raketten neergehaald die Iran tegen Israël had gelanceerd. Daarmee heeft het land een "zware test van zijn luchtverdedigingscapaciteiten overtuigend doorstaan", concludeert Al Jazeera.


VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om aanval Iran op Israël

Zondag 14 april 2024, 03:19

Voorzitter van de VN Veiligheidsraad Vanessa Frazier.
Voorzitter van de VN Veiligheidsraad Vanessa Frazier.
SIPA Press France via ANP

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad houdt zondag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) een spoedvergadering. Dat meldt de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, Vanessa Frazier uit Malta. De bijeenkomst werd gepland vlak na een formeel verzoek van de Israëlische VN-gezant voor een spoedbijeenkomst over de Iraanse drone- en raketaanvallen op Israël.

Eerder op de avond had de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de voorzitter van de Veiligheidsraad per brief om een spoedzitting verzocht. Israël eist dat de raad de aanval veroordeelt en de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie bestempelt.

"De Iraanse aanval vormt een ernstige bedreiging voor de mondiale vrede en veiligheid en ik verwacht dat de Raad alle middelen zal gebruiken om concrete actie tegen Iran te ondernemen", schreef Erdan.

Iran beroept zich op artikel 51 van het VN-Handvest om zijn aanval op Israël te rechtvaardigen. Die bepaling geeft landen het recht op zelfverdediging als ze worden aangevallen. Iran betoogt dat de dodelijke Israëlische luchtaanval eerder deze maand op het Iraanse consulaat in Damascus een directe aanval op de soevereiniteit van het land vormt.


Israël: bijna alle drones onderschept, lichte schade aan basis

Zondag 14 april 2024, 02:53

JERUZALEM (ANP/DPA) - Van de meer dan driehonderd drones en raketten die Iran op Israël heeft afgevuurd, is "99 procent" onderschept door luchtverdedigingssystemen en met hulp van "partners", zegt de Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari. Wel heeft de militaire basis Nevatim, in de Negev-woestijn, lichte schade opgelopen.

Volgens Hagari vuurde Iran 170 drones op Israël, waarvan er niet een het Israëlische luchtruim binnenkwam. Ze werden allemaal neergehaald buiten de landsgrenzen door onder meer de Jordaanse luchtverdediging en met Amerikaanse en Britse hulp. Ook de dertig kruisraketten die Iran lanceerde kwamen het Israëlische luchtruim niet binnen. 25 werden er door de Israëlische luchtmacht neergehaald.

Iran vuurde ook 120 ballistische raketten af. "Een aantal Iraanse raketten viel op Israëlisch grondgebied", zegt Hagari. "Ze veroorzaakten lichte schade aan een militaire basis zonder dat er dodelijke slachtoffers vielen. Alleen een klein meisje is gewond geraakt", aldus Hagari, die benadrukt dat de aanval nog niet voorbij is.

Bondgenoten van Iran vuurden vanuit Irak en Jemen raketten en drones af op Israël. Ook die zouden Israël niet hebben bereikt.


Jordaanse luchtmacht schiet Iraanse drones naar Israël neer

Zondag 14 april 2024, 02:16

AMMAN (ANP/RTR) - De Jordaanse luchtmacht heeft tientallen Iraanse drones neergeschoten die onderweg naar Israël het Jordaanse luchtruim schonden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee regionale veiligheidsbronnen.

Bewoners in verschillende steden in het land hoorden zware luchtactiviteit. In wijken ten zuiden van de hoofdstad Amman, 60 kilometer van Jeruzalem, werden meerdere neergehaalde drones gezien.

Bewoners verzamelden zich rond de overblijfselen van een vermoedelijk grote drone die neerkwam in een commercieel gebied van de buitenwijk Marj al Hamam van de stad.


Luchtalarm en explosies klinken in meerdere Israëlische steden 

Zondag 14 april 2024, 01:31

De hemel boven Jeruzalem licht op door explosies van de drone- en raketaanval door Iran.
De hemel boven Jeruzalem licht op door explosies van de drone- en raketaanval door Iran.
AFPTV / AFP

TEL AVIV (ANP) - In meerdere plaatsen in Israël klinkt in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. Ook worden in onder meer Jeruzalem explosies gehoord, melden Israëlische media. Het is niet duidelijk of het om luchtafweer gaat of om inslagen van Iraanse drones en raketten. Berichten over slachtoffers en schade zijn er nog niet.

De Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari riep in een videoboodschap mensen op om kalm te blijven en direct de schuilkelders op te zoeken wanneer het luchtalarm klinkt. De knallen die nu te horen zijn komen volgens hem van raketten en drones die onderschept worden en door brokstukken die neervallen. Hij zei dat de luchtverdediging volop actief is. "We zijn sterk en in staat om hiermee om te gaan."

Behalve uit Jeruzalem komen er meldingen over explosies uit de steden Beër Sjeva en Dimona, in de Negev-woestijn in het zuiden van het land. Ook in Nevatim, waar een luchtmachtbasis is, zijn volgens The Times of Israel luide knallen te horen.


VN-vertegenwoordiging Iran aan VS: blijf hier buiten

Zondag 14 april 2024, 00:56

NEW YORK (ANP) - "Dit is een conflict tussen Iran en de schurkenstaat Israël en de Verenigde Staten moeten zich erbuiten houden", schrijft de permanente vertegenwoordiging van Iran bij de Verenigde Naties op X, kort nadat het land een aanval op Israël heeft gelanceerd.

In hetzelfde bericht schrijft de vertegenwoordiging dat "de aanval is uitgevoerd op basis van artikel 51 van het VN-handvest", dat stelt dat een land zichzelf mag verdedigen. "Het was een reactie op de agressie van het zionistische regime tegen onze diplomatieke gebouwen in Damascus." Daarmee verwijst het bericht naar de Israëlische aanval op een Iraans consulaat in Damascus begin april.

Hoewel de Iraanse aanval het Israëlische grondgebied nog niet heeft bereikt, schrijft de vertegenwoordiging ook dat "deze zaak als afgerond kan worden beschouwd". De vertegenwoordiging waarschuwt dat "mocht het Israëlische regime opnieuw een fout maken, de reactie van Iran aanzienlijk zwaarder zal zijn".


Ook aanvallen op Israël vanuit Jemen en Libanon

Zondag 14 april 2024, 00:34

BEIRUT (ANP/RTR/AFP) - Zowel de Houthi-rebellen in Jemen als militanten van Hezbollah in Libanon voeren zaterdagnacht aanvallen uit op Israëlische doelen. Het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey meldt dat drones van de Houthi's onderweg zijn naar Israël. De aanval zou in coördinatie met Iran worden uitgevoerd. Hezbollah meldt zelf dat het raketten heeft afgevuurd op de Golan, het door Israël bezette deel van Syrië.

Zowel de Houthi's als Hezbollah zijn bondgenoten van Iran. De machtsbasis van de Houthi's ligt in Jemen, op zo'n 2000 kilometer van Israël. Hezbollah is veel dichter bij actief en valt geregeld de Israëlische grensstreek aan vanuit het zuiden van Libanon. Sinds de start van de oorlog tussen Israël en Hamas is het aantal beschietingen in dat gebied fors toegenomen.


Frankrijk: Iran riskeert met aanval verdere escalatie

Zondag 14 april 2024, 00:31

PARIJS (ANP) - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné heeft de Iraanse aanval op Israël "met de allergrootste stelligheid" veroordeeld. "Met de beslissing om zo'n niet eerder geziene actie te ondernemen, heeft Iran een nieuw niveau van destabilisatie bereikt en riskeert het militaire escalatie", schrijft Séjourné op X.

Hij voegt eraan toe dat Frankrijk achter Israël staat en "toegewijd" is aan de Israëlische veiligheid.


Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

Zondag 14 april 2024, 00:15

BAGDAD/DAMASCUS (ANP/RTR) - Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen zouden een onbekend aantal Iraanse drones op weg naar Israël hebben neergehaald boven het grensgebied tussen Irak en Syrië. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, zonder bronnen te vermelden.

Drie Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat het Amerikaanse leger Iraanse drones heeft neergeschoten die op weg waren naar Israël. Ze zeiden niet hoeveel drones zijn neergeschoten of waar dit is gebeurd.


Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

Zondag 14 april 2024, 00:00

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

De directeur volgt de ontwikkelingen op de voet en staat in contact met mensen in Israël. "Verschrikkelijk. Die zullen geen oog dichtdoen vannacht. De komende uren zullen meer duidelijkheid moeten brengen. Duidelijk is wel dat Israël dit niet over zijn kant zal laten gaan, al zal het waarschijnlijk wel enige dagen duren voordat er een reactie komt."

Het is volgens de directeur de eerste keer dat Iran vanaf eigen grondgebied Israël onder vuur neemt. "Dat is een duidelijke escalatie van het conflict. Tot nu toe deed Iran dat via hun proxy's, zoals Hezbollah en Hamas. Veelzeggend dat Iran nu direct de aanval opent. Ik maak me zorgen over hoe dit verder moet", zegt Mestrum.


Verdedigingssystemen Syrië paraat bij Damascus en rond legerbases

Zaterdag 13 april 2024, 23:48

DAMASCUS (ANP/RTR) - Syrië heeft zijn grond- en luchtverdedigingssystemen rond de hoofdstad Damascus en grote legerbases elders in het land in hoge staat van paraatheid gebracht in het geval van Israëlische aanvallen. Dat meldt persbureau Reuters met verwijzing naar bronnen uit het Syrische leger.

De bronnen verwachten dat eventuele Israëlische vergeldingsacties zich zullen richten op legerbases en installaties waar pro-Iraanse milities zijn gestationeerd.

Syrië gebruikt verdedigingssystemen van Russische makelij, genaamd Pantsir.


Rutte: Nederland veroordeelt aanval Iran op Israël

Zaterdag 13 april 2024, 23:45

DEN HAAG (ANP) - Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël "ten zeerste", zegt premier Mark Rutte. "Verdere escalatie dient te worden voorkomen", schrijft hij op X. Rutte noemt de situatie in het Midden-Oosten "zeer zorgwekkend".

"Eerder vandaag is door Nederland en andere landen aan Iran luid en duidelijk de boodschap afgegeven af te zien van een aanval op Israël."

Namens Nederland heeft demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) er eerder zaterdag bij haar Iraanse ambtgenoot Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen Israël niet aan te vallen.

Rutte heeft zaterdagavond met Bruins Slot en defensieminister Kajsa Ollongren contact gehad over de recente ontwikkelingen. "We blijven de ontwikkelingen zeer nauwlettend volgen", zegt hij op X.

"Nederland houdt de huidige situatie nauwlettend in de gaten, mede vanwege onze militaire aanwezigheid in de regio", voegt Ollongren daar op X aan toe. Zo neemt het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp momenteel deel aan de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian in de Rode Zee. Het schip ondersteunt daar ook de EU-operatie Aspides.

De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, bedankt Rutte voor zijn reactie op X. "De Nederlandse steun is voor ons heel belangrijk."


Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

Zaterdag 13 april 2024, 23:43

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

"We houden de ontwikkelingen in het Midden-Oosten scherp in de gaten", schrijft het ministerie. Nederlanders in Israël wordt aangeraden via de media de ontwikkelingen in de gaten te houden, nadat Iran zaterdagavond begonnen is met een aanval op Israël.


Britse premier noemt Iraanse aanval 'roekeloos' en vreest chaos

Zaterdag 13 april 2024, 23:41

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak noemt de Iraanse aanval op Israël in een eerste reactie "roekeloos". Volgens hem wil Iran "chaos zaaien in zijn eigen achtertuin".

De aanval riskeert volgens Sunak "de regio te destabiliseren en spanningen verder aan te wakkeren."

De premier benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk zich hard maakt voor de veiligheid van Israël en ook voor die van regionale partners zoals Jordanië en Irak.


Witte Huis herhaalt steun aan Israël in reactie op aanval Iran

Zaterdag 13 april 2024, 23:28

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft in een eerste reactie op de berichten over Iraanse drones die op weg zijn naar Israël herhaald dat Israël kan rekenen op de "onvoorwaardelijke steun" van de Verenigde Staten.

"President Biden is duidelijk geweest: onze steun voor de veiligheid van Israël is onvoorwaardelijk. De Verenigde Staten zullen het volk van Israël steunen en hun verdediging tegen deze bedreigingen vanuit Iran steunen."

President Joe Biden wordt volgens de verklaring van het Witte Huis regelmatig op de hoogte gehouden van de situatie door zijn nationale veiligheidsteam en zal hen zaterdag nog ontmoeten in het Witte Huis. Zijn team staat voortdurend in contact met Israëlische functionarissen en met "andere partners en bondgenoten".

Biden zal naar verwachting de natie niet toespreken over de Iraanse aanval, aldus het Witte Huis.

Het Witte Huis verwacht dat de Iraanse aanval waarschijnlijk enkele uren duurt.


Iran lanceert ook raketten richting Israël

Zaterdag 13 april 2024, 23:22

TEL AVIV (ANP/RTR) - Behalve drones heeft Iran ook raketten gelanceerd richting Israël, meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV.

Raketten vliegen veel sneller dan drones. Ook de Iraanse Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, maakt melding van "drones en raketten".

Volgens Channel 12 TV heeft Iran in totaal ongeveer honderd drones en raketten gelanceerd. Sommige daarvan zouden al zijn neergehaald boven Syrië en Jordanië.

In een verklaring op de Iraanse staatstelevisie zegt de Revolutionaire Garde dat de aanval "een antwoord is op de misdaden die zijn begaan door het zionistische regime, inclusief de aanval op het consulaat". Met dat laatste verwijst het korps naar de aanval van Israël op een Iraanse diplomatieke post in Damascus begin april. De Revolutionaire Garde noemt de aanval "True Promise", of "Ware Belofte".


Kamerleden reageren bezorgd na start aanval Iran op Israël

Zaterdag 13 april 2024, 23:09

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden reageren bezorgd op de aanval van Iran op Israël, luttele minuten nadat zaterdagavond bekend werd dat Iran drones op Israël heeft afgevuurd.

In de ogen van D66-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte is de aanval van Iran op Israël "niet de beperkte reactie op de Israëlische ambassade-strike waarop gehoopt was". Dat schrijft hij op X, nadat volgens hem een derde golf drones uit Iran is opgestegen "en raketten volgen".

"Miljoenen Israëliërs brengen vannacht in angst door. Laat de luchtverdediging effectief zijn en zo kans op escalatie verkleinen", schrijft het Kamerlid op X.

"In deze uren weten we ons verbonden met Israël en allen die nu in vrees en spanning leven", schrijft partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie op X. "Het ayatollahregime in Iran verspreidt al decennialang haat tegen Israël en laat met deze aanval opnieuw zijn ware gezicht zien. We blijven bidden om vrede."

"Blijf sterk #Israel we zullen altijd bij je zijn en je steunen tegen de duistere krachten van terreur!" reageert PVV-leider Geert Wilders op X.

SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer haalt op X een psalm aan waarin steun en kracht aan Israël wordt uitgesproken. NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp spreekt op het sociale medium de hoop uit dat "alle binnenkomende drones enz. zullen worden onderschept."

Ook VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans spreekt op X de hoop uit dat het Israël en de VS lukt "om dit alles te onderscheppen..." Het is volgens hem opmerkelijk dat Iran voor het eerst vanaf eigen gebied een aanval op Israël uitvoert "ipv door bijv Hezbollah aan de grens".

De aanval met drones is volgens Brekelmans minder effectief omdat ze er negen uur over doen voordat ze Israël bereiken, "maar een duidelijk signaal: 'Iran valt ZELF aan, ondanks waarschuwingen Amerikanen'."


Jordanië zegt Iraanse vliegtuigen neer te halen in zijn luchtruim

Zaterdag 13 april 2024, 23:04

AMMAN (ANP/RTR) - De Jordaanse luchtverdediging is gereed om alle Iraanse drones of vliegtuigen die het luchtruim schenden te onderscheppen en neer te schieten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van regionale veiligheidsbronnen.

Volgens diezelfde bronnen verkeert het Jordaanse leger in hoge staat van paraatheid. Radarsystemen zouden drones in de gaten houden. Eerder op zaterdagavond maakte Jordanië bekend het luchtruim te sluiten voor al het vliegverkeer.


Tientallen Iraanse drones op weg naar Israël

Zaterdag 13 april 2024 22:30

Iraniërs vieren de lancering van de drones richting Israël, voor de Britse ambassade in de hoofdstad Tehran.
Iraniërs vieren de lancering van de drones richting Israël, voor de Britse ambassade in de hoofdstad Tehran.
EPA

TEL AVIV (ANP/RTR) - Tientallen onbemande drones zijn onderweg van Iran naar Israël. Dat bevestigt het Israëlische leger en ook de Iraanse televisie maakt melding van de aanval.

Het zou enkele uren kunnen duren voor de drones Israël bereiken. Het luchtalarm zal volgens het leger afgaan in de gebieden waar de drones vermoedelijk neerkomen. Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 TV, die het nieuws als eerste meldde, zouden de drones vannacht rond 2 uur lokale tijd (1 uur Nederlandse tijd) in Israël aankomen.

Zowel Israël als Iran meldt dat ze hun luchtruim hebben afgesloten voor het reguliere vliegverkeer. Ook Irak en Jordanië, beide op de route tussen Iran en Israël, hebben gemeld dat het niet mogelijk is om door hun luchtruim te vliegen. Boven Irak zouden de drones al zijn waargenomen.

Volgens een expert die aan het woord kwam op Channel 12 TV is elk van de drones uitgerust met 20 kilo aan explosieven.

Inlichtingendiensten hadden aangegeven dat een Iraanse aanval op Israël ophanden was. Het gaat om een vergeldingsaanval voor de Israëlische aanval op een Iraans consulaat in Damascus in Syrië begin deze maand. Israël heeft al gezegd dat het zal terugslaan als het wordt aangevallen door Iran.


Israël 'in volledige paraatheid' in afwachting van aanval Iran

Zaterdag 13 april 2024, 20:26

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zijn "in volledige staat van paraatheid" en hebben "tientallen vliegtuigen in de lucht" in afwachting van een aanval van Iran, laat Daniel Hagari, de woordvoerder van het Israëlische leger, weten. Ook maakte Hagari bekend dat alle scholen de komende dagen uit veiligheidsoverwegingen dichtblijven. Normaal gesproken begint in Israël op zondag de nieuwe schoolweek.

Eerder op zaterdagavond liet de Israëlische defensieminister Yoav Gallant weten dat Israël de "geplande aanval" van Iran nauwlettend in de gaten houdt. Het Witte Huis maakte bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden een lang weekend in Delaware onderbreekt en terugkeert naar Washington voor overleg.

Israël gaat uit van een Iraanse aanval als vergelding voor een aanval op een Iraans consulaat in Syrië begin april, waarbij twee generaals om het leven kwamen. Volgens inlichtingendiensten zou zo'n aanval zaterdag of zondag kunnen plaatsvinden, meldden meerdere media de afgelopen dagen.


Witte Huis eist dat Iran containerschip onmiddellijk laat gaan

Zaterdag 13 april 2024, 19:25

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis eist dat Iran "onmiddellijk" het containerschip vrijgeeft dat het gekaapt heeft. Woordvoerder Adrienne Watson noemt de inname van het vaartuig een "grove schending van het internationaal recht en een daad van piraterij".

Iraanse troepen enterden zaterdagochtend de MSC Aries in de Straat van Hormuz, de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Het schip is van een Brits bedrijf, dat deels eigendom is van een Israëlische zakenman. Er waren 25 bemanningsleden aan boord. De Amerikanen eisen ook dat Iran hen laat gaan.

De Verenigde Staten hebben eerder verklaard dat Iran een aanval op Israël voorbereidt, als vergeldingsactie voor een dodelijke luchtaanval op het Iraanse consulaat in Syrië. President Joe Biden breekt zaterdag zijn weekend in Delaware af en reist terug naar Washington om de situatie in het Midden-Oosten te bespreken.

Defensieminister Lloyd Austin belde zaterdag met zijn Israëlische collega Yoav Gallant om hem ervan te verzekeren dat hij op Amerikaanse steun kan rekenen bij een aanval van Teheran.


Biden onderbreekt weekendtrip door situatie in Midden-Oosten

Zaterdag 13 april 2024, 18:55

De Amerikaanse president Joe Biden stapt in de militaire helikopter Marine One, om terug te keren naar het Witte Huis vanuit zijn zomerverblijf Rehoboth Beach in Delaware.
De Amerikaanse president Joe Biden stapt in de militaire helikopter Marine One, om terug te keren naar het Witte Huis vanuit zijn zomerverblijf Rehoboth Beach in Delaware.
AP/Manuel Balce Ceneta

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden, die voor een lang weekend in de staat Delaware zou verblijven, keert zaterdag vervroegd terug naar Washington, meldt het Witte Huis. Daar zal hij met zijn veiligheidsadviseurs overleggen over de situatie in het Midden-Oosten. Een vergeldingsaanval van Iran op Israël lijkt op handen te zijn.

Vrijdag had Biden zelf nog gezegd dat Iran "eerder vroeger dan later" Israël zou aanvallen, als wraak voor een Israëlische aanval op een Iraanse diplomatieke post in Syrië eerder deze maand. Ook de krant The Wall Street Journal meldde vrijdag dat de aanval een van de komende dagen zou kunnen plaatsvinden.


Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

Zaterdag 13 april 2024, 17:54

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

"Ik heb mijn Iraanse collega duidelijk gemaakt dat Iran Israël niet moet aanvallen en acties moet nemen om te de-escaleren", schrijft de bewindsvrouw op X. Ook moet Iran stoppen met acties als het kapen van schepen, zoals Iran dat zaterdag heeft gedaan in de Straat van Hormuz.

Naast deze oproepen heeft Bruins Slot haar "grote zorgen" geuit over Iraanse dreigementen aan Israël en het gekaapte vrachtschip, dat banden met Israël zou hebben.


Duitsland haalt familieleden van diplomaten weg uit Iran

Zaterdag 13 april 2024, 17:28

TEHERAN (ANP/DPA) - Familieleden van medewerkers van de Duitse ambassade moeten zaterdag nog Iran verlaten, uit angst voor het oplopende conflict tussen Iran en Israël. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later op de dag houdt het ministerie nog crisisberaad over de dreiging in de regio.

Volgens het ministerie hebben ook al meer dan honderd Duitse burgers die in Iran verblijven zich aangemeld voor een crisislijst en zullen ze worden ingelicht over mogelijke noodmaatregelen. Vrijdag riep het ministerie alle Duitsers in Iran al op het land zo snel mogelijk te verlaten.

Vrijdag kondigde ook Frankrijk aan alle familieleden van diplomaten weg te halen uit Iran. Nederland liet eerder op zaterdag weten zijn ambassade in Teheran uit voorzorg tijdelijk te sluiten.

Er wordt verwacht dat Iran de komende uren of dagen een aanval uitvoert op Israëlisch grondgebied, als vergelding voor een Israëlische aanval op een Iraanse diplomatieke post in Syrië eerder deze maand. De woordvoerder van het Israëlische leger zei op zaterdag dat "als Iran ervoor kiest om de situatie te escaleren, het daar de gevolgen van zal dragen."


Iraanse politie treedt harder op tegen vrouwen zonder hoofddoek

Zaterdag 13 april 2024, 16:58

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse politie heeft aangekondigd vanaf nu harder op te treden tegen vrouwen die in het openbaar geen hoofddoek dragen. De politie is een nieuwe campagne begonnen om strenger toe te zien op de strikte islamitische kledingvoorschriften.

Sinds 1979 is het in Iran verplicht voor vrouwen om een hidjab te dragen, die het haar en het lichaam bedekt. Een paar dagen geleden benadrukte ayatollah Ali Khamenei nog eens dat alle vrouwen zich daaraan moeten houden, ongeacht hun geloof. Hij zei dat er eerder helemaal geen "hidjabkwestie" was in Iran, maar dat het nu door invloed van het buitenland toch een punt was geworden.

De Iraanse zedenpolitie hield zich sinds september 2022 relatief wat meer op de vlakte dan daarvoor. Toen overleed de 22-jarige Mahsa Amini door politiegeweld. Ze was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Haar dood leidde tot een nationale golf van protesten die maanden duurde.


Marineschip Tromp is en blijft in hoogste staat van paraatheid

Zaterdag 13 april 2024, 16:25

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen in het Midden-Oosten hebben vooralsnog geen gevolgen voor de Nederlandse deelname en steun aan twee missies in de Rode Zee, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marine. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp neemt momenteel deel aan de door Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian ondersteunt de EU-operatie Aspides. "De Zr.Ms. Tromp opereert al in het hoogste geweldsspectrum in oorlogswacht", zegt de woordvoerder. Verdere opschaling is niet nodig.

De spanningen tussen Israël en Iran zijn de afgelopen dagen toegenomen. Verwacht wordt dat Iran op zeer korte termijn Israël zal aanvallen, als vergelding voor een aanval op Iraniërs in Syrië. Zaterdag heeft Iran op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden met Israël zou hebben.

"De spanningen in het Midden-Oosten hebben voor nu nog geen consequenties op onze deelname en steun aan beide operaties in duur of type inzet", zegt de woordvoerder. "We werken nauw samen met bondgenoten en kunnen reageren op dreigingen in het hoogste geweldsspectrum om onszelf of ons taakverband te verdedigen."

Het doel van de Nederlandse inzet bij beide operaties in de Rode Zee is het beschermen van de internationale scheepvaart tegen aanvallen van de Houthi's uit Jemen. Het marineschip is eind maart in de Rode Zee aangekomen en blijft daar tot eind april.


Krijgsmacht Israël: Iran zal consequenties dragen voor escalatie

Zaterdag 13 april 2024, 14:59

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt dat Iran de consequenties zal dragen voor het verder escaleren van de spanningen tussen de twee landen. Daniel Hagari van de krijgsmacht bracht die verklaring naar buiten nadat Iran bekend had gemaakt dat het een vrachtschip heeft gekaapt.

"We hebben onze voorbereidingen verhoogd om Israël te beschermen tegen verdere Iraanse agressie. We zijn ook bereid om te reageren", aldus Hagari.

Iran heeft het containerschip MSC Aries is ingenomen omdat het banden zou hebben met een Israëlische miljardair. Het wordt naar Iraanse territoriale wateren gebracht.

In Israël wordt rekening gehouden met een Iraanse aanval met raketten. De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdagavond dat hij die "eerder vroeger, dan later" verwacht.

Dat een mogelijke Iraanse aanval het nieuws in Israël bezighoudt, is Teheran niet ontgaan. "De zionisten zijn al een week in complete paniek", aldus Yahya Rahim Safavi, een hooggeplaatste adviseur van de ayatollah. "Ze weten niet wat Iran wil doen, dus zij en hun bondgenoten zijn doodsbang."

Iran houdt Israël verantwoordelijk voor een raketaanval op het Iraanse consulaat in Syrië, waarbij een belangrijke generaal van de Revolutionaire Garde werd gedood. De ayatollah Ali Khamenei heeft bezworen dat zijn land met een "hard antwoord" zal komen.


Israël beschuldigt Iran van piraterij

Zaterdag 13 april 2024, 14:33

JERUZALEM (ANP/RTR) - Iran pleegt piraterij volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz door een schip aan te houden in de Straat van Hormuz. Katz roept "de Europese Unie en de vrije wereld" op het Iraanse Islamitische Korps van de Revolutionaire Garde (IRGC) tot een terroristische organisatie te bestempelen. Hij noemde het regime van ayatollah Khamenei in Teheran "crimineel" en zei dat het "de misdaden van Hamas steunt".

Het IRGC vormt de militaire en economische elite van het Iraanse regime en is onder meer belast met marine-taken. In de Straat van Hormuz hebben Iraniërs zaterdag een onder Portugese vlag varend containerschip opgebracht en slepen het naar Iran, omdat het schip "banden met Israël" heeft. Het schip met 25 bemanningsleden aan boord heet de MSC Aries en was volgens Maritime Traffic onderweg van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar India. Volgens Iran is het vaartuig van het Britse bedrijf Zodiac Maritime, dat in handen is van een Israëlische miljardair.

Het schip wordt geëxploiteerd door MSC, een van origine Italiaanse scheepvaartgigant. Het bedrijf spant zich naar eigen zeggen in voor de veiligheid van de bemanning en de terugkeer van het schip.

De marinecommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde verklaarde dinsdag dat Teheran "de Israëlische aanwezigheid" in de VAE als een bedreiging beschouwt en dat het land daarom mogelijk de Straat van Hormuz kan afsluiten. Die zeestraat is cruciaal voor de uitvoer van olie en en gas uit de landen rond de Perzische Golf.


KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

Zaterdag 13 april 2024, 14:02

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

"Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor KLM", meldt een woordvoerster. Het gaat om "enkele vluchten" die een andere route krijgen, voegt ze eraan toe.

Volgens KLM wijst een veiligheidsanalyse uit dat vliegen op Tel Aviv nog veilig is. Maar de luchtvaartmaatschappij "bekijkt en beoordeelt voortdurend de situatie in Iran en Tel Aviv". Daarbij houdt KLM direct contact met de Nederlandse overheid en andere overheden, laat de woordvoerster weten.

Eerder werd bekend dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas vluchten van Londen naar Perth omleidt, om het Iraanse luchtruim te vermijden. Lufthansa en dochteronderneming Austrian Airlines vliegen ook niet meer over Iran. Zij schortten deze week ook hun vluchten naar de Iraanse hoofdstad Teheran op.

De signalen over een aanstaande Iraanse aanval op Israël kwamen de afgelopen dagen onder andere uit de Verenigde Staten. President Joe Biden zei vrijdag dat hij "eerder vroeger dan later" Iraanse aanvallen verwacht. Die zouden een vergelding zijn voor de aanval op een Iraanse diplomatieke post in Damascus, waarvoor Teheran Israël verantwoordelijk houdt. Bij die aanval kwamen een Iraanse generaal, zijn plaatsvervanger en vijf andere leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven.


Iran neemt vrachtschip in om banden met Israël

Zaterdag 13 april 2024, 13:03

 Iran heeft op de Straat van Hormuz een vrachtschip ingenomen dat banden zou hebben met Israël. Eerder berichtten maritieme bedrijven al over een kaping op de zeestraat tussen Iran en de Verenigde Arabische Emiraten en nu melden Iraanse staatsmedia dat Teheran verantwoordelijk is.

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA gaat het om het containerschip MSC Aries. Dat vaart onder Portugese vlag, maar is gelinkt aan het Britse bedrijf Zodiac Maritime. Dat is dan weer in handen van de Israëlische miljardair Eyal Ofer, schrijft nieuwssite Times of Israel. Het schip was volgens de maritieme website Marine Traffic onderweg van de VAE naar India.

Iraanse commando's betraden de MSC Aries vanuit helikopters, bericht IRNA. Het schip wordt nu naar Iraanse territoriale wateren gesleept.

De marinecommandant van de Iraanse Revolutionaire Garde verklaarde dinsdag dat Teheran de Israëlische aanwezigheid in de VAE als een bedreiging beschouwt en dat het land daarom mogelijk de Straat van Hormuz kan afsluiten. De kaping gebeurde zo'n 92 km ten noordoosten van de stad Fujairah in de Emiraten, meldden de Britse overheidsdienst UKMTO die de scheepvaart coördineert en het maritieme veiligheidsbedrijf Ambrey.

De Straat van Hormuz staat bekend als 's werelds belangrijkste 'knelpunt' voor oliehandel. Het gaat om een versmalling tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman waar veel tankers met olie uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië en Irak doorheen moeten. Een verstoring van de scheepvaart op dat punt kan voor problemen met de toevoer van olie en hogere energieprijzen zorgen, schrijft het Amerikaanse energieagentschap EIA.


Sluiting Nederlandse ambassade uit voorzorg gebeurt vaker

Zaterdag 13 april 2024, 09:37

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de eerste keer dat Nederland uit voorzorg een ambassade of consulaat tijdelijk sluit, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie maakte zaterdag bekend dat de Nederlandse ambassade in Teheran en het consulaat in het Iraakse Erbil zondag voor publiek dicht blijven, gezien de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

Ruim een jaar geleden werd bijvoorbeeld het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanbul een tijdje gesloten nadat voor de Turkse ambassade in Den Haag een koran was verscheurd. Gezien de dreigingen die daarop volgden, werd het consulaat enige tijd gesloten.

Het ministerie scherpte vrijdagavond het reisadvies voor Israël en de Koerdische Autonome Regio aan. Nederlanders wordt afgeraden daarnaartoe te reizen. Een oproep aan Nederlanders om de regio te verlaten, is er nog niet. "De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden", zegt een woordvoerder van het ministerie.


Ambassade in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

Zaterdag 13 april 2024, 09:08

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

Mensen die een afspraak hadden worden geïnformeerd over het verzetten daarvan. Het gaat dan vooral om het aanvragen van een visum. De andere werkzaamheden van de diplomatieke posten gaan door. Het ministerie benadrukt dat de veiligheid van de medewerkers vooropstaan, maar dat daarover nooit mededelingen worden gedaan. In de loop van zondag wordt gekeken of de consulaire balies maandag weer opengaan.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij verwacht dat Iran "eerder vroeger dan later" Israël zal aanvallen. De VS hebben gesignaleerd dat Iran militair materieel aan het verplaatsen is, wat zou kunnen duiden op een aanval vanuit Iran richting Israël. De Verenigde Staten hebben met spoed oorlogsschepen in positie gebracht om Israël en de Amerikaanse troepen in die regio te beschermen.


Biden: Iran zal eerder vroeger dan later aanvallen

Zaterdag 13 april 2024, 6:20

ASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag gezegd dat hij verwacht dat Iran "eerder vroeger, dan later" Israël zal aanvallen. Hij vertelde dit aan journalisten in het Witte Huis. Hij zei erbij dat hij geen gevoelige informatie zou vrijgeven.

De Verenigde Staten hebben met spoed oorlogsschepen in positie gebracht om Israël en de Amerikaanse troepen in de regio te beschermen en in de hoop een directe aanval van Iran af te wenden. Die aanval zou vrijdag of zaterdag kunnen plaatsvinden, meldde The Wall Street Journal vrijdag.

Een door de Iraanse leiding ingelichte persoon zei echter dat er wel plannen voor een aanval worden besproken, maar er nog geen definitieve beslissing is genomen, aldus de Amerikaanse krant.


VS: Iran verplaatst militair materieel waaronder kruisraketten

Zaterdag 13 april 2024, 5:19

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben gezien dat Iran militair materieel aan het verplaatsen is, waaronder drones en kruisraketten, meldt CNN. Dit kan betekenen dat Iran mogelijk voorbereidingen treft om vanuit eigen grondgebied doelen in Israël aan te vallen. Dit vertelden twee mensen die bekend zijn met de Amerikaanse inlichtingen, aldus de Amerikaanse nieuwszender.

Een van de mensen zei dat de VS hadden waargenomen dat Iran zo'n honderd kruisraketten aan het gereedmaken was, schrijft CNN verder.

Volgens een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris en een bron die bekend is met de informatie, verwachten de VS dat Iran aanvallen zal uitvoeren op meerdere doelen in Israël en dat Iraanse bondgenoten mogelijk ook betrokken kunnen zijn bij het uitvoeren van de aanvallen, aldus CNN.


Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

Vrijdag 12 april 2024, 21:36

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

De president benadrukte dat de Verenigde Staten "zijn toegewijd" aan de verdediging van Israël: "We zullen Israël steunen. We zullen Israël helpen verdedigen en Iran zal niet slagen", aldus Biden.


BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit - reisadvies Iran al sinds januari rood

Vrijdag 12 april 2024, 20:42

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

Naast de Koerdische Autonome Regio, bestaande uit de provincies Erbil, Sulaymaniyah en Dohuk, heeft heel Irak al langer een rood reisadvies. Dat betekent dat te allen tijde wordt afgeraden erheen te gaan. In bijna heel Israël is een oranje reisadvies, alleen in de grensstrook rond Gaza en in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Syrië en Egypte en de Golan geldt een rood reisadvies.

Het ministerie waarschuwt voor een verhoogde kans op raketaanvallen en terroristische aanslagen in Israël en Irak door de spanningen tussen Iran en Israël. Voor Iran geldt sinds 23 januari een rood reisadvies.

Iran dreigt met vergelding op Israël na een luchtaanval op de Iraanse ambassade in Syrië, waarbij zeven leden van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwamen. Iran houdt Israël verantwoordelijk voor de aanval.


Hezbollah meldt afvuren tientallen raketten op Israëlische doelen

Vrijdag 12 april 2024, 20:12

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt vrijdag "tientallen raketten" te hebben afgevuurd op Israëlische doelen. Dat is een vergelding voor Israëlische aanvallen op woningen en dorpen in het zuiden van Libanon, aldus de door Iran gesteunde groepering.

Het Israëlische leger laat weten dat ongeveer veertig raketten zijn afgevuurd en dat een deel is onderschept. "Er zijn geen verwondingen gemeld", aldus het leger.

Hezbollah en Israël vallen elkaar regelmatig aan sinds de oorlog tussen Israël en Hamas. Door het geweld zijn in Libanon zeker 363 doden gevallen. De meeste slachtoffer zijn strijders van Hezbollah. Onder de slachtoffers zijn ook zeker zeventig burgers. Aan Israëlische zijde zijn tien militairen en acht burgers omgekomen. In beide landen zijn tienduizenden burgers gevlucht.


VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

Vrijdag 12 april 2024, 19:30

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

De VS verplaatsen militaire middelen naar de regio als extra afschrikking en om de bescherming van de Amerikaanse strijdkrachten te vergroten, aldus een Amerikaanse defensiefunctionaris in Washington. De VS gelden als de belangrijkste bondgenoot van Israël.


Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

Vrijdag 12 april 2024, 17:02

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

De bronnen mogen officieel niet in het openbaar over de kwestie spreken. De spanningen tussen Israël en Iran zijn opgelopen na een luchtaanval op het terrein van de Iraanse ambassade in Syrië. Bij die aanval op 1 april stierven zeven leden van de Iraanse Revolutionaire Garde, onder wie twee generaals. Iran houdt Israël verantwoordelijk en heeft sindsdien met vergelding gedreigd.

De Verenigde Staten noemen de Iraanse dreigementen met represailles tegen Israël "reëel." Maar het Witte Huis wilde niet zeggen of de Amerikaanse regering een Iraanse aanval als "ophanden zijnde" beschouwt. Ook was er geen commentaar op de vraag of de Verenigde Staten zouden helpen bij het neerschieten van Iraanse raketten die op Israël worden afgevuurd. Washington zou er in ieder geval voor zorgen dat de Israëli's "hebben wat ze nodig hebben en dat ze in staat zijn om zichzelf te verdedigen".


Parijs haalt familieleden diplomaten terug uit Iran om spanningen

Vrijdag 12 april 2024, 12:22

PARIJS (ANP/RTR) - De Franse regering heeft besloten alle familieleden van diplomaten in Iran terug te halen naar Frankrijk. De spanningen in het Midden-Oosten en Iran zijn de afgelopen dagen flink opgelopen na een vermoedelijk Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Syrië.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné raadt Fransen ook aan om "absoluut af te zien" van reizen naar Iran, Israël, de Palestijnse gebieden en Libanon.

Teheran heeft meermaals gedreigd terug te slaan na de Israëlische aanval. De Verenigde Staten meldden dat Iran een aanval op Israël voorbereidt. Israël liet weten dat het in dat geval zal reageren met aanvallen op Iraans grondgebied.


Rusland, Duitsland en VK roepen op tot matiging in Midden-Oosten

Vrijdag 12 april 2024, 03:05

De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zegt in een speech op 12 april dat Israël gestraft zal worden voor de aanslag op het Iraanse consulaat in Syrië, dat Iran als eigen grondgebied beschouwt.
De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, zegt in een speech op 12 april dat Israël gestraft zal worden voor de aanslag op het Iraanse consulaat in Syrië, dat Iran als eigen grondgebied beschouwt.
SalamPix/ABACAPRESS.COM via ANP

MOSKOU/BERLIJN/LONDEN (ANP/RTR) - Rusland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben landen in het Midden-Oosten opgeroepen zelfbeheersing te betrachten bij de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël zich erop voorbereidt om aan alle veiligheidseisen te voldoen, "zowel verdedigend als aanvallend", als reactie op een Iraanse dreiging om het land aan te vallen. Iran heeft wraak gezworen na een aanval op zijn ambassade in Syrië op 1 april. Daarbij kwamen een Iraanse generaal en zes andere officieren om het leven. Israël heeft niet de verantwoordelijkheid genomen voor de aanval, maar de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei zei woensdag dat Israël "moet en zal worden gestraft".

Volgens Iraanse vertegenwoordigers in de Verenigde Naties had een vergelding van hun land kunnen worden voorkomen als de Veiligheidsraad de aanval had veroordeeld en ervoor had gezorgd dat de daders worden berecht.

Iraanse bronnen zeggen dat het land niet overhaast wil handelen om escalatie van het conflict te voorkomen. De Verenigde Staten verwachten een aanval, maar niet groot genoeg om zelf betrokken te raken. Niettemin maakte Pentagon-woordvoerder Pat Ryder bekend dat de hoogste commandant voor het Midden-Oosten van de VS, generaal Erik Kurilla, in Israël is om met de strijdkrachten daar over veiligheidsrisico's te praten. Het bezoek werd naar voren gehaald "om recente ontwikkelingen", aldus Ryder.

Amerikaanse functionarissen zeiden tegen The Washington Post dat minister van Defensie Lloyd Austin en andere hooggeplaatste ambtenaren verontwaardigd zijn dat Israël de Verenigde Staten niet op de hoogte heeft gebracht van zijn plannen om de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus aan te vallen. Als de Amerikanen dat geweten hadden, hadden ze hun veiligheidsmaatregelen in het Midden-Oosten kunnen opschroeven. Austin deed zijn beklag bij zijn Israëlische collega Yoav Gallant, aldus de krant.


VS hopen met hulp landen Iraanse aanval op Israël te voorkomen

Donderdag 11 april 2024, 22:01

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft zijn Chinese, Turkse, Saudische en Europese ambtgenoten gebeld in een poging om een Iraanse aanval op Israël te voorkomen. Iran dreigt met vergelding voor een Israëlische aanval op een Iraans consulaat in Syrië.

Blinken benadrukte in de gesprekken dat "escalatie in niemands belang is" en dat landen hun invloed moeten gebruiken om te voorkomen dat Iran de situatie laat escaleren, aldus een woordvoerder van zijn ministerie. De zegsman vertelde ook dat Blinken zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant had gebeld om te laten weten dat de Verenigde Staten Israël steunen na de dreigementen.

De Verenigde Staten maken zich volgens de woordvoerder nog steeds zorgen over mogelijke escalatie in de regio. De spanningen zijn opgelopen nadat Israël begin deze maand een aanval uitvoerde op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus. Daarbij werd het consulaat verwoest. Zeven leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn daarbij om het leven gekomen, onder wie twee generaals. De Iraanse ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, zei woensdag dat Israël "gestraft moet worden en gestraft zal worden".

Israël waarschuwt dat een directe aanval van Iran op Israël zal leiden tot een reactie van Israël. "Als Iran vanaf zijn grondgebied aanvalt, zal Israël reageren en Iran aanvallen", verklaarde buitenlandminister Israel Katz op de verklaring van Khamenei. Defensieminister Yoav Gallant zei dat Israël met een gepaste reactie komt als het land het doelwit wordt van een Iraanse aanval.


Netanyahu: Israël bereidt zich voor op strijd in andere gebieden

Donderdag 11 april 2024, 13:54

TEL AVIV (ANP/RTR) - Volgens premier Benjamin Netanyahu bereidt Israël zich voor op de strijd in andere gebieden dan Gaza. Tijdens een bezoek aan een luchtmachtbasis zei hij dat het leger zich opmaakt om "aan de veiligheidsbehoeften te voldoen van Israël, zowel op defensief als offensief vlak".

Daarmee lijkt de premier te verwijzen naar de dreiging van een Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied. Volgens Amerikaanse bronnen zou zo'n aanval "op handen zijn" en zou die een van de komende dagen kunnen plaatsvinden.

"We bevinden ons midden in een oorlog in Gaza die met volle kracht voortduurt", zei Netanyahu. "Bovendien gaan we door met onophoudelijke inspanningen om onze gijzelaars terug te krijgen. Maar we bereiden ons ook voor op uitdagingen op andere fronten."

De premier zei "een simpel principe" te hanteren. "Als iemand ons aanvalt, slaan we terug." Eerder gaf de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, aan dat Israël na een Iraanse aanval zal terugslaan met aanvallen op Iraans grondgebied.

De spanning tussen de twee aartsvijanden liep op nadat Israël begin deze maand twee Iraanse generaals doodde bij een aanval op een Iraanse diplomatieke post in Damascus, de hoofdstad van Syrië.


VS vragen landen Midden-Oosten aanval Iran op Israël af te wenden

Donderdag 11 april 2024, 9:23

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Brett McGurk, heeft aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Irak gevraagd om contact op te nemen met Iran en het land te vragen de spanning met Israël te de-escaleren. Dat melden anonieme Amerikaanse overheidsbronnen aan persagentschap Reuters.

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er telefonisch contact is geweest met de ministers van Buitenlandse Zaken van die landen.

De VS gaan ervan uit dat een grote raket- of droneaanval door Iran op Israël "op handen" is, meldden bronnen op woensdag. De aanval zou een van de volgende dagen kunnen plaatsvinden. Met een aanval zou Iran de Israëlische aanval op een Iraanse diplomatieke post in de Syrische hoofdstad Damascus willen vergelden. Daarbij kwamen twee generaals om het leven.

Een rechtstreekse Iraanse aanval op Israël zou een serieuze escalatie betekenen van de strijd in het Midden-Oosten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, zei donderdag dat als Iran een aanval uitvoert op Israël, het Israëlische leger zal terugslaan met een aanval op Iraans grondgebied.


Axios: Amerikaanse generaal bezoekt Israël om dreiging vanuit Iran

Donderdag 11 april 2024, 3:16

TEHERAN (ANP) - Een hoge Amerikaanse militaire commandant die verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten gaat donderdag naar Israël om de aanvalsdreiging vanuit Iran op Israël te coördineren, meldt nieuwssite Axios.

Iraanse functionarissen hebben publiekelijk gedreigd wraak te nemen op Israël voor een aanval in Syrië vorige week, waarbij een Iraanse topgeneraal om het leven kwam. Een aanval op Israël zou kunnen leiden tot een nieuwe regionale escalatie.

De Amerikaanse generaal Erik Kurilla zal naar verwachting een ontmoeting hebben met de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en andere hoge functionarissen van de Israëlische strijdkrachten. Israëlische functionarissen zeggen dat ze zich voorbereiden op een mogelijk directe aanval vanaf Iraanse bodem met behulp van ballistische raketten, drones en kruisraketten tegen Israëlische doelen.


Minister Israël: we zullen terugslaan bij Iraanse aanval

Woensdag 10 april 2024, 08:44

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Als Iran vanaf het eigen grondgebied een aanval uitvoert op Israël, zullen de Israëlische autoriteiten reageren met een aanval op Iran. Met die waarschuwing kwam de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz op berichtendienst X.

Het bericht van Katz is gericht aan de hoogste geestelijk leider van Iran, Ali Khamenei. Die zei eerder dat het "boosaardige regime" in Israël gestraft zal worden voor een recente luchtaanval bij de Iraanse ambassade in Syrië.

Door die aanval kwamen hooggeplaatste leden van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven. Iran reageerde woedend. Amerikaanse media schreven later dat de VS beschikken over inlichtingen dat het land een vergeldingsaanval voorbereidt.


NYT: Iran smokkelt wapens naar Westelijke Jordaanoever

Dinsdag 9 april 2024, 15:48

TEHERAN (ANP) - Iran gebruikt een smokkelroute door het Midden-Oosten om wapens te leveren aan Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat bericht The New York Times na gesprekken met anonieme bronnen uit de VS, Israël en Iran zelf.

Drie Iraanse functionarissen zeggen volgens de krant dat wordt geprobeerd zoveel mogelijk wapens naar het gebied te krijgen en zo problemen voor Israël te creëren. Bij de wapensmokkel zijn inlichtingendiensten, criminele bendes en militante groepen betrokken.

Het leveren van wapens aan de Westelijke Jordaanoever zou volgens analisten ongeveer twee jaar geleden zijn begonnen. Iran bewapent al langer militante groepen in de regio die vervolgens aanvallen op Israël uitvoeren. Die alliantie staat bekend als de As van Verzet.

De Iraanse bronnen zeggen dat op de Westelijke Jordaanoever geen specifieke groep is uitgekozen om te bewapenen. Het zou vooral de bedoeling zijn om het gebied te overspoelen met wapens en munitie.


Israël zegt voorbereid te zijn op vergeldingsactie Iran

Zondag 7 april 2024, 13:23

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is voorbereid op eventuele aanvallen van Iran, zegt minister van Defensie Yoav Gallant. Teheran dreigt met vergeldingsacties nadat twee generaals zijn omgekomen bij een luchtaanval op het Iraanse consulaat in het Syrische Damascus. Iran houdt Israël verantwoordelijk, maar dat land heeft niet officieel bevestigd achter de aanval te zitten.

Gallant hield zondag hoog overleg met de legerleiding en de militaire inlichtingendiensten over de situatie. Na afloop liet hij weten dat het land voorbereid is op "elk scenario". Eerder deze week trok Israël al alle verloven voor gevechtstroepen in, mogelijk uit vrees voor vergeldingsacties.

Iraanse leiders zeiden eerder al dat Teheran zal reageren op de dood van de generaals en dat de vijanden van Iran "spijt" zullen krijgen. Zondag zei een adviseur van de ayatollah nog eens dat Israëlische ambassades "niet meer veilig" zijn. Het semi-officiële staatspersbureau ISNA publiceerde een lijst van negen verschillende raketten die in staat zouden zijn om Israël te bereiken.

Ook de Verenigde Staten bereiden zich voor op een Iraanse aanval, zei een anonieme overheidsbeambte eerder tegen CNN.

Iran en Israël zijn al tientallen jaren aartsvijanden, maar de spanningen zijn extra op scherp gezet door de oorlog in de Gazastrook. Iran steunt de Palestijnse militante beweging Hamas openlijk. Ook de Houthi-rebellen in Jemen en Hezbollah in Libanon, die beide geregeld raketten afvuren op Israël, kunnen rekenen op steun uit Teheran. In Syrië zitten veel leden van de Iraanse Revolutionaire Garde, van wie er maandag zeven omkwamen bij de aanval in Damascus.


VS maken zich op voor aanval Iran

Zaterdag 6 april 2024, 2:21

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten bereiden zich voor op een mogelijke aanval van Iran op Israëlische en Amerikaanse doelen na de luchtaanval van Israël op het Iraanse consulaat in Syrië. Dat laat een Amerikaanse overheidsbeambte vrijdag weten aan CNN.

Volgens de anonieme functionaris is het land in een "hoge staat van waakzaamheid" na de aanval van Israël in Damascus, waarbij zeven Iraniërs onder wie twee generaals omkwamen. Iran heeft aangegeven het recht te hebben met een "doortastende" tegenactie te komen.

Donderdag trok Israël de verloven in voor alle gevechtstroepen, alhoewel het leger niet specifiek aangaf dat dat uit angst was voor een Iraanse vergeldingsactie.


Iran zegt op aanval consulaat in Damascus te reageren

Dinsdag 2 april 2024, 13:51

TEHERAN/DAMASCUS (ANP/DPA) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de luchtaanval op een pand van de diplomatieke vertegenwoordiging van Iran in de Syrische hoofdstad Damascus fel veroordeeld. Hij heeft met tegenacties gedreigd. Het was volgens hem een Israëlische terroristische luchtaanval en een grove schending van de internationale afspraken over diplomatieke vertegenwoordiging. De machtigste man van Iran, geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, zei dat de aanval wordt gewroken.

Beelden weergegeven door het Syrische persbureau SANA tonen een vrijwel volkomen verwoest pand in het stadsdeel Mezzeh waar een Iraanse vlag voor aan de vlaggenstok zit. Bij de luchtaanval zijn volgens Teheran dertien doden gevallen, onder wie zeven Iraniërs, Daar zouden ook twee topfiguren van de buitenlandse strijdmacht van het Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran (IRGC) bij zijn. Volgens Israëlische media is met de luchtaanval de man uitgeschakeld die al vele jaren leiding geeft aan acties van het IRGC in Syrië en Libanon, generaal Mohammad Reza Zahedi. Hij zou de tweede man zijn geweest van de eenheid Quds (Jeruzalem) van het IRGC. Hij zou ook volgens Israëlische media de hoogste Iraanse functionaris zijn die Israël in bijna een half jaar tijd in Syrië heeft gedood.

De sjiitische Libanese beweging Hezbollah heeft ook wraak aangekondigd. Het overwegend sjiitische Iran steunt Hezbollah en de Syrische regering van president Bashar al Assad. Mogelijk vraagt Iran Hezbollah en de beweging van de Houthi's in Jemen hun acties op te voeren. En wellicht overweegt het IRGC aanslagen op Israëlische diplomatieke vertegenwoordigingen. Bijna een maand geleden werd er in Lima een man met de Peruaanse en de Iraanse nationaliteit gearresteerd die wordt verdacht van het beramen van aanslagen in Peru namens het IRGC.


Revolutionaire Garde Iran bevestigt dood twee generaals in Syrië

Dinsdag 2 april 2024, 00:57

DAMASCUS/TEHERAN (ANP/DPA) - De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) heeft de dood van twee generaals uit hun gelederen bevestigd. Zij kwamen om bij een Israëlische aanval op het consulaire gebouw van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus.

Het gaat om de brigadegeneraals Mohammad Reza Zahedi en zijn plaatsvervanger Mohammad Hadi Haji, aldus de IRG. Ook vijf andere leden van de Revolutionaire Garde overleefden de aanval niet.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten schat het dodental op elf, onder wie twee Syriërs die samenwerken met de IRG en een lid van de door Iran gesteunde sjiitische Hezbollah-militie. Het was de tweede dag op rij dat Israël zich op Syrisch grondgebied richtte. Hezbollah heeft inmiddels vergeldingsacties aangekondigd.

Israël voert vaker aanvallen uit op Syrië, zeker sinds de oorlog in de Gazastrook is uitgebroken. In dat land zitten veel militairen van Iran, een vijand van Israël. Teheran steunt de regering van de Syrische president Bashar al Assad en de Palestijnse beweging Hamas.


Iran: aanval Israël op consulaat schending internationaal recht

Maandag 1 april 2024, 22:18

DAMASCUS (ANP/AFP) - Iran beschouwt de aanval op het Iraanse consulaat in Damascus als een "schending van internationale conventies". Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian houdt Israël verantwoordelijk voor de luchtaanval en roept de internationale gemeenschap op met een "serieuze reactie" te komen na "zulke misdadige acties".

Het consulaat, een bijgebouw van de Iraanse ambassade, is volgens Syrische en Iraanse media met de grond gelijk gemaakt. Daarbij zouden acht doden zijn gevallen, onder wie een kopstuk van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Teheran het recht behoudt om met een tegenreactie te komen na de Israëlische aanval en dat er nog besloten moet worden op welke manier dat zal gebeuren. Israël heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen uit Iran.

Rusland noemt de aanval "onacceptabel" en zegt dat Israël verantwoordelijk is. Het Kremlin roept Israël op om te stoppen met het uitvoeren van aanvallen op Syrisch grondgebied. Rusland is net als Iran een bondgenoot van de Syrische president Bashar al Assad.


Israël doodt kopstuk Iraanse Revolutionaire Garde in Damascus

Maandag 1 april 2024, 17:40

DAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op de Syrische hoofdstad Damascus is een kopstuk van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood, melden veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters.

Volgens Syrische en Iraanse media is een bijgebouw van de Iraanse ambassade geraakt. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) meldt dat er acht doden zijn gevallen.

Een van de doden zou commandant Mohammad Reza Zahedi zijn. Hij was een van de leiders van de tak die gaat over de militaire inlichtingen. Iraanse en Syrische media melden dat het consulaire gebouw van de ambassade in Damascus helemaal is verwoest.

Israël voert vaker aanvallen uit op Syrië, zeker sinds de oorlog in de Gazastrook is uitgebroken. In dat land zitten veel militairen van Iran, de aartsvijand van Israël. Teheran steunt de regering van de Syrische president Bashar al Assad en de Palestijnse militante beweging Hamas.