De prijs van Russische olie is voorbij de grens van 60 dollar per vat geschoten. Dat is de maximumprijs die is vastgesteld door de G-7 landen in het kader van sancties tegen Rusland. De stijging van Russische olieprijzen maakt duidelijk hoe moeilijk het voor het Westen is om de energie-inkomsten van het land aan banden te leggen. Die worden gebruikt om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Russische olie uit de Oeral werd woensdag voor gemiddeld zo’n 75 dollar per vat verkocht op internationale markten, meldde persbureau Bloomberg.

De scherpe prijsstijging voor ruwe olie uit het Oeralgebied doet twijfels rijzen over het controleproces van het Westen, dat bedoeld is om te documenteren en te garanderen dat de prijzen onder de 60 dollar per vat blijven.

Een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf tegen Bloomberg aan dat de maximumprijs nog steeds flink inhakt op de inkomsten van het Kremlin uit de olieverkoop. Daarom wordt er meer Russische olie verkocht voor hogere prijzen via een ongereguleerde schaduwvloot, die de VS wil treffen met sancties.

Oeral-olie wordt zelfs voor 88 dollar per vat verkocht aan India. Olie die vanuit Oost-Rusland wordt uitgevoerd noteert op 84 dollar per vat.

Russische olie duurder om te leveren aan India en China

Volgens Bloomberg zijn de vrachtkosten voor Rusland aanzienlijk gestegen door de sancties. Er wordt nu namelijk veel meer olie verkocht aan landen in Azië, waar veel hogere exportkosten aan verbonden zijn dan voor leveringen naar Europa. Zo is de levering van olie aan China of India bijna 9 dollar per vat duurder.

Sinds eind vorig jaar is het Amerikaanse ministerie van Financiën aan het zoeken naar mogelijkheden om overtredingen van het prijsplafond te bestraffen.

Een complicatie daarbij is wel dat olieprijzen de afgelopen maanden over de hele linie zijn gestegen, onder meer vanwege zorgen over krapte in het aanbod. Het afknijpen van Russische oliestromen kan hierbij extra opwaartse prijsdruk geven. Daar zit de regering van president Biden niet op te wachten, gelet op de risico's van hogere brandstofprijzen in een Amerikaans verkiezingsjaar.

LEES OOK: Rusland bereidt zich voor op grootschalige oorlog met de NAVO – ook daarom is Poetin bezig om economie te versterken, volgens Amerikaanse denktank