• Rusland heeft de haven van Odessa zaterdag met raketten bestookt, zo meldt het Oekraïense leger.
  • De vermeende aanval volgt een dag na de deal die Rusland en Oekraïne sloten over het hervatten van de graanuitvoer via havens aan de Zwarte Zee.
  • Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN en Turkije op ervoor te zorgen dat Rusland zich aan de afspraken houdt.
  • Lees ook: Tarweprijs daalt naar niveau van voor Russische inval, na deal over export van Oekraïens graan

Rusland heeft volgens het Oekraïense leger de haven van Odessa zaterdag met raketten bestookt.

De vermeende aanval volgt een dag na de deal die Rusland en Oekraïne sloten over het hervatten van de graanuitvoer via havens aan de Zwarte Zee.

Volgens het leger zijn er kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden “haveninfrastructuur” hebben geraakt, stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. Odessa is een van de belangrijkste uitvoerhavens van Oekraïne aan de Zwarte Zee.

De Oekraïense regering zegt in een reactie dat president Vladimir Poetin met de aanval op Odessa "in het gezicht spuugt" van de Verenigde Naties en Turkije, waarmee Kiev en Moskou vrijdag hun graandeal sloten.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN en Turkije op ervoor te zorgen dat Rusland zich aan de afspraken houdt.

Als onderdeel van het akkoord zou door de VN een coördinatiecentrum worden opgezet in Istanbul. Daar zouden medewerkers van de VN samen met afgezanten uit Oekraïne, Rusland en het gastland Turkije gaan toezien op de export van graan over de Zwarte Zee. Ook zouden ze de lading van de betrokken schepen gaan inspecteren.

Op de vrijdag ondertekende graandeal werd wereldwijd verheugd gereageerd. Doordat de vrees voor tekorten afnam, daalde de prijs van tarwe op internationale markten tot het niveau van voor de Russische invasie.

Tijdens de ondertekeningsceremonie riep VN-chef António Guterres Rusland en Oekraïne al op om het akkoord wel ook daadwerkelijk uit te voeren. Analisten waren al sceptisch over de Russische bereidheid.

LEES OOK: Poetin wil ‘continu paniek’ zaaien in Europa met onzekere gasstroom, zegt analist