Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:23
  • De prijs van tarwe op internationale markten is vrijdag gedaald tot een niveau dat voor het laatst werd waargenomen voor de Russische invasie in Oekraïne.
  • De daling volgt op het akkoord dat Oekraïne en Rusland eerder op vrijdag sloten, waarmee zij de uitvoer van graan vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee garanderen.
  • Analisten vrezen dat Rusland zich niet aan het akkoord zal houden.
  • Lees ook: Turkije en VN gaan toezicht houden op vervoer graan uit Oekraïne door Zwarte Zee in deal met Rusland

De prijs van tarwe is vrijdag flink gedaald op de belangrijkste markten ervoor in de Verenigde Staten en Europa. De tarweprijs daalde tot een niveau dat voor het laatst werd waargenomen voor de Russische invasie in Oekraïne.

De daling volgt op het akkoord dat Oekraïne en Rusland eerder op vrijdag sloten, waarmee zij de uitvoer van graan vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee ondanks hun oorlog garanderen.

In de VS daalde de tarweprijs op de beurs in Chicago met 5,9 procent. In Europa ging de tarweprijs zelfs met 6,4 procent omlaag.

Wereldwijd is dan ook verheugd gereageerd op de graanovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne. De twee landen produceren samen ongeveer 30 procent van de tarwe-export van de wereld. Tijdens de ondertekeningsceremonie sprak VN-chef António Guterres van een “baken op de Zwarte Zee”. En hij verduidelijkte: “Een baken van hoop, mogelijkheden en opluchting in een wereld die het meer dan ooit nodig heeft.”

Vervolgens riep Guterres Rusland en Oekraïne op het akkoord wel ook daadwerkelijk uit te voeren. Want analisten zijn bang dat de bereidheid van Rusland daartoe laag zal blijken. Ondanks de daling van de tarweprijzen op vrijdag, waren zij dus nog wat sceptisch over het vermogen van het akkoord om de problemen op de wereldwijde voedselmarkt definitief op te lossen.

De VN gaan volgens de plannen een coördinatiecentrum opzetten in Istanbul. Daar zullen medewerkers van de VN samen met afgezanten uit Oekraïne, Rusland en het gastland Turkije toezien op de export van graan over de Zwarte Zee en ze zullen de lading van de betrokken schepen inspecteren.

Afrikaanse Unie-voorzitter Macky Sall sprak eerder met de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski over de dreigende voedseltekorten en het hervatten van de graanexport. Ook hamerde hij in Brussel op het belang van het veiligstellen van de voedselvoorziening.

In de verklaring over de graandeal roept de Unie verder op tot een onmiddellijk staak-het-vuren in Oekraïne. Ook herhaalt de organisatie van Afrikaanse landen haar eerdere oproep aan Moskou en Kiev om onder toezien van de VN vredesonderhandelingen op te starten.

LEES OOK: Boodschappen fors duurder: prijzen van basisproducten als melk, tandpasta en brood stijgen 15% in 9 maanden tijd