Een Oekraïense oma is toegetreden tot het leger van het land. Ze kan niet meevechten op het slagveld, dus levert ze haar bijdrage voor Oekraïne als dronepiloot.

De 54-jarige Natalia sprak daarover met de publieke zender Suspilne Ukraine. Ze omschrijft zichzelf als grootmoeder van zes kleinkinderen en haar eigenlijke beroep is ingenieur thermische energie.

Vanwege haar leeftijd kan ze niet meevechten met de grondtroepen, maar er zijn volgens haar geen leeftijdsbeperkingen als het gaat om het besturen van onbemande luchtvaartuigen.

Ze vindt het “een enorme eer” om een rol te hebben in het Oekraïense leger, zegt ze in een op TikTok geplaatst filmpje, omdat “niet alleen mannen maar ook vrouwen hun land moeten verdedigen”.

Een Oekraïense vrouw (niet de oma uit dit verhaal) krijgt een training drone vliegen. Foto: Getty Images

Natalia zegt dat haar grootste motivatie om zich in te zetten voor het leger haar liefde voor Oekraïne is en dat ze "heel graag de vijand wil vernietigen, zodat ze nooit meer een voet in ons land zetten".

Lees ook: Russische soldaat die arm verloor werd prothese beloofd, maar hij kreeg naar eigen zeggen een ‘metalen stok met een uiteinde van kunststof’

Oekraïne zet 60.000 vrouwen in voor leger in diverse functies

In totaal leveren volgens de Oekraïense politica Yevheniia Kravchuk zo'n 60.000 Oekraïense vrouwen een bijdrage aan de oorlog, op en buiten het slagveld. Een deel van hen als scherpschutter.

De 31-jarige scherpschutter Evgeniya Emerald die dient aan de frontlinie, zei eerder tegen de BBC dat vrouwen heel effectief zijn in die rol.

Maar er zijn ook problemen geweest met vrouwen in het leger. Zo zeiden vrouwelijk militairen in juni dat de legerleiding geen rekening hield met hun kledingmaten en behoeften.

Zo kregen ze veel te grote schoenen en kregen ze gezondheidsproblemen omdat ze niet in staat waren om op een normale manier hun behoefte te doen op het slagveld.

In reactie op de klachten keurde het Oekraïense ministerie van Defensie een speciaal zomeruniform voor vrouwen goed en werkt het aan kogelwerende vesten voor vrouwen.

LEES OOK: Rusland wil een nieuw bataljon inzetten dat bestaat uit Oekraïense krijgsgevangenen die tegen hun eigen landgenoten moeten vechten