Oekraïense kinderen die door Rusland zijn gedeporteerd, worden onderworpen aan militaire training en heropvoeding, blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse Yale-universiteit.

Het Humanitarian Research Lab van de Yale School of Public Health bestudeerde de deportatie van duizenden Oekraïense kinderen. Daarbij hebben de regeringen van Rusland en Belarus samengewerkt, zo blijkt uit het onderzoek, dat zich voornamelijk op openbare bronnen en satellietbeelden met hoge resolutie baseert.

Volgens het rapport zijn er sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne minstens 2.442 kinderen uit Oekraïne naar Belarus gebracht. De twee landen coördineerden het transport van de kinderen – die tussen de zes en zeventien jaar oud zijn – vanuit Oekraïne naar een nieuw leven in Belarus.

Acht van de dertien faciliteiten in Belarus waar de kinderen naartoe worden gebracht, kennen heropvoedingsprogramma’s die de “politieke belangen van Belarus dienen”, aldus het rapport. In sommige gevallen zijn er ook programma’s voor militaire training.

Ten minste negen groepen kinderen zijn onderworpen aan heropvoedingsprogramma's en ten minste zes groepen kinderen zijn gedwongen om een vorm van militaire training te volgen, zo blijkt uit het rapport. Het ging hierbij onder meer om training voor het omgaan met vuurwapens, het dragen van kogelvrije vesten en het bijwonen van militaire parades, lezingen en gevechtsdemonstraties.

Oekraïense kinderen overgebracht naar Belarus

Tientallen kinderen hebben ook twijfelachtige medische behandelingen gekregen, aldus de onderzoekers. Eén ziekenhuis meldde dat kinderen deel moesten nemen aan "oefentherapielessen en psychologische groepscorrectie, massage en halotherapie, water- en elektrotherapie".

Het totale aantal gedeporteerde Oekraïense kinderen is onbekend. Volgens officiële cijfers uit Oekraïne zijn er bijna 20.000 kinderen gedeporteerd of gedwongen verplaatst, meldde CNN in juli.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigde afgelopen maart arrestatiebevelen uit tegen de Russische president Vladimir Poetin en en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova, op beschuldiging van het illegaal overbrengen van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

LEES OOK: Rusland wil een nieuw bataljon inzetten dat bestaat uit Oekraïense krijgsgevangenen die tegen hun eigen landgenoten moeten vechten