Een Oekraïense elite-eenheid heeft zich aangesloten bij het tegenoffensief tegen Rusland en lijkt zijn tegenstanders van slag te hebben gebracht. 

De 82ste Luchtmobiele Brigade – ook wel de 82nd Air Assault Brigade – van Oekraïne zorgde voor opschudding, toen het zich bij de aanval aansloot. Oekraïne zelf heeft weinig informatie over de eenheid gepubliceerd, maar gelekte documenten en verslagen vanuit het slagveld dragen bij aan de reputatie van de brigade.

Slag bij Robotyne

De divisie zou zich hebben aangesloten bij de slag rondom het dorpje Robotyne in het zuidoosten van het land. In dit gebied wordt al maanden intens gevochten. De gerenommeerde Amerikaanse denktank Institute for the Study of War meldde dinsdag dat Oekraïense strijdkrachten tot het centrum van het dorp zijn opgetrokken.

Terwijl veel van de Oekraïense troepen al maanden strijden in het tegenoffensief, zat de 2.000 troepen omvattende 82ste brigade tot voor kort op de reservebankjes, schreef Insider eerder.

Tot een grote doorbraak op het strijdtoneel heeft het tegenoffensief van Oekraïne tot dusver nog niet geleid. De komst van de 82ste Luchtmobiele Brigade vergroot die kansen weer een beetje. De afdeling is uitgerust met een grote collectie aan westers materieel, dat door Oekraïense leiders zorgvuldig is verdeeld gezien de relatief kleine hoeveelheid waarover het beschikt.

Divisie vol westers materieel

Uit gelekte Pentagon-documenten van februari en maart blijkt dat de divisie naar verwachting is uitgerust met negentig Amerikaanse Stryker-gevechtsvoertuigen, veertig Marder-infanteriegevechtsvoertuigen van Duitse makelij, 24 in de Verenigde Staten gemaakte infanteriedragers en veertien Challenger-tanks uit het Verenigd Koninkrijk. Dat schreef althans politiek blad Politico in juli.

Dit betekent dat het bataljon de enige in Oekraïne is die Marder- en Stryker-voertuigen inzet, schrijft het Oekraïense The Kyiv Post.

Volgens de gelekte documenten zou zelfs alle grote apparatuur in de divisie afkomstig zijn van bevriende landen, aldus zakenblad Forbes. Andere eenheden zijn veel minder goed uitgerust, leunen vaak op materieel uit de Sovjet-periode en zijn financieel afhankelijk van crowdfunding.

De Challenger-tanks zijn nabij Robotyne gefotografeerd. Ze zijn uitgerust met extra kooien, die soldaten moeten beschermen tegen drone-aanvallen, meldt de Britse krant The Telegraph.

Aanval bataljon schokt Rusland

Rusland lijkt geschokt te zijn door de aanval van het bataljon.

Sommige Russische oorlogscommentatoren op de Russische televisie gaven de afgelopen dagen aandacht aan de 82ste Luchtmobiele Brigade. Zo gaf de Russische tv-presentator Vladimir Solovyov - een voorstander van de oorlog - op maandag toe dat de eenheid in Robotyne vecht met westerse voertuigen.

Pro-Kremlin-blogger Rybar zei op zondag dat het bataljon Russische soldaten uit sommige bezette posities in het nabije dorp Verbove zou kunnen verdrijven.

Beide partijen deden daarbij wel de suggestie dat Rusland de Oekraïense divisie terug had weten te dringen. Die claim kan Insider niet verifiëren. Wel lijkt deze te passen in een patroon van Russische overdrijving over de eigen successen.

Hoe succesvol het bataljon uiteindelijk tegen Rusland is, blijft tot dusver nog onduidelijk. Volgens The Kyiv Post traint de infanterievoertuigdivisie nog maar sinds maart.

Het feit dat het bataljon nu het strijdtoneel op is geworpen, toont volgens de Britse defensie- en veiligheidsspecialist Michael Clarke aan dat Oekraïense generaals hebben "besloten al hun fiches op tafel te leggen".

Volgens Clark fungeert de 82ste divisie als "speerpunt", bedoeld om door de Russische defensie te beuken en meer reguliere Oekraïense troepen in hun kielzog op te laten rukken.

Lees ook: Oekraïne heeft niet genoeg drones om de Russische ‘wil om te vechten’ te eroderen, zegt Amerikaanse ex-kolonel