Als de oorlog in Oekraïne zou eindigen op basis van de huidige controle over delen van het land door het Russische leger, zou president Vladimir Poetin niet ontevreden hoeven te zijn. Rusland heeft in 2022 immers een aangesloten corridor weten te bezetten die loopt van het Krim-schiereiland in het zuiden van Oekraïne tot de oostelijke regio’s Loehansk en Donetsk.

Het huidige tegenoffensief van Oekraïne is erop gericht juist die corridor in tweeën te splijten, zodat de Krim wordt afgesneden van de oostelijke delen van Oekraïne die Rusland controleert. Amerikaanse militaire experts verwachten echter dat dit niet gaat lukken vóór het komende winterseizoen.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zal Oekraïne het belangrijkste doel van het huidige tegenoffensief niet halen, schrijft The Washington Post op basis van anonieme bronnen uit de inlichtingenwereld. Zij oordelen dat Oekraïense troepen de zuidoostelijke stad Melitopol, een vitaal Russisch doorvoerknooppunt, niet voor het invallen van de winter kunnen bereiken.

bron: Google Maps
bron: Google Maps

De krant sprak ook met Oekraïense en andere westerse inlichtingenbronnen. Zij uitten dezelfde verwachting.

Melitopol is cruciaal voor het tegenoffensief van Oekraïne, omdat het wordt beschouwd als de toegangspoort tot het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De stad ligt op de kruising van twee belangrijke snelwegen en een spoorlijn. Die gebruikt Rusland voor het verplaatsen van militair personeel en materieel van de Krim naar andere bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne.

De Oekraïense strijdkrachten, die vanuit de stad Robotyne oprukken naar Melitopol, meer dan 80 kilometer verderop, zullen enkele kilometers buiten de stad blijven.

Het "grimmige oordeel" van de door de krant geïnterviewden is gebaseerd op de gebleken stugheid waarmee de Russen hun in Oekraïne bezette gebieden verdedigen, waarbij ze steunen op mijnenvelden, loopgraven en zware artillerie.

Oekraïne laat westerse tactieken los bij tegenoffensief

Door het Westen getrainde Oekraïense troepen laten de Amerikaanse tactieken los bij hun tegenoffensief om terrein terug te veroveren op Rusland, meldde The New York Times begin deze maand.

Oekraïne had gehoopt door de Russische posities heen te breken en veel meer terreinwinst te boeken dan bij hun tegenoffensief in de zomer van 2022, toen het een aantal strategisch belangrijke steden wist te heroveren.

Maar er wordt weinig vooruitgang geboekt bij het tegenoffensief, omdat de troepen stuiten op enorm goed verdedigde Russische posities, die worden beschermd door mijnenvelden, gevechtshelikopters en artillerievuur.

Oekraïense eenheden laten de plannen om Russische posities aan te vallen met ingewikkelde westerse manoeuvres varen en bestoken de vijand nu met directe raketaanvallen en artillerie, schreef The New York Times.

Analisten zeiden tegen de krant dat de westerse bondgenoten van Oekraïne er bij het leger op hebben aangedrongen agressievere aanvalstactieken te gebruiken. 

LEES OOK: Een Oekraïense ingenieur heeft een landbouwwerktuig omgebouwd tot mijnenopruimer: zo ziet dat eruit