Door het Westen getrainde Oekraïense troepen laten de Amerikaanse tactieken los bij hun tegenoffensief om terrein terug te veroveren op Rusland, meldt The New York Times.

Oekraïne had gehoopt door de Russische posities heen te breken en veel meer terreinwinst te boeken dan bij hun tegenoffensief in de zomer van 2022, toen het een aantal strategisch belangrijke steden wist te heroveren.

Maar er wordt weinig vooruitgang geboekt bij het tegenoffensief, omdat de troepen stuiten op enorm goed verdedigde Russische posities, die worden beschermd door mijnenvelden, gevechtshelikopters en artillerievuur.

Oekraïense eenheden laten de plannen om Russische posities aan te vallen met ingewikkelde westerse manoeuvres varen en bestoken de vijand nu met directe raketaanvallen en artillerie, schrijft The New York Times.

Analisten zeggen tegen de krant dat de westerse bondgenoten van Oekraïne er bij het leger op hebben aangedrongen agressievere aanvalstactieken te gebruiken. 

Ze denken dat een langdurig conflict de Oekraïense munitievoorraden verder uit zal putten en dat speelt Rusland in de kaart. Maar omdat ze maar een paar weken moderne gevechtstraining hebben ondergaan, vallen de Oekraïense troepen terug op meer bekende methoden. 

"Het probleem is dat werd aangenomen dat Oekraïense eenheden met een paar maanden training op de Amerikaanse manier zouden kunnen vechten, in plaats van dat ze zijn geholpen te vechten op de beste manier die ze kennen", zegt Michael Kofman van The Carnegie Endowment for International Peace tegen The New York Times.

Ook blijkt sommige westerse uitrusting niet effectief te zijn. Insider schreef eerder al dat westerse gevechtstanks en andere pantservoertuigen die aan Oekraïne zijn geschonken niet bestand zijn tegen de Russische mijnenvelden achter de frontlinies, waardoor het langverwachte tegenoffensief niet opschiet.

Analisten denken dat Rusland aanstuurt op een langdurig conflict, zodat het de Oekraïense weerstand en de internationale steun voor Oekraïne kan breken. 

LEES OOK: Oekraïne raakt volgens infanterist bij tegenoffensief 4 tot 5 soldaten kwijt bij elke 100 meter terreinwinst – dat komt hard aan