Maandenlang heeft Oekraïne bij Westerse bondgenoten gesmeekt om geavanceerde wapens en pantservoertuigen, die een groot verschil kunnen maken op het slagveld. 

En veel landen hebben geleverd: Duitsland stuurde Leopard 2-tanks, de Verenigde Staten leverden Patriot-raketverdedigingssystemen en het Verenigd Koninkrijk gaf een squadron van Challenger 2-tanks.

Veel van die wapens blijken uiterst nuttig te zijn in het tegenoffensief dat Oekraïne heeft ingezet om terrein te heroveren op Rusland. .

Insider vroeg aan drie militaire experts welke door het Westen geleverde wapens het meest effectief zijn in de oorlog. Dit is de top vijf.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System)

Foto: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images

Oekraïne heeft tientallen High Mobility Artillery Rocket Systems, oftewel HIMARS, gekregen die cruciaal zijn gebleken voor zowel de aanval als de verdediging.

Het Amerikaanse systeem is een geavanceerde raketlanceerder, die op een truck is gemonteerd en zes GPS-gestuurde raketten kan afvuren met een bereik tot 80 kilometer. Daarmee kan Oekraïne belangrijke doelen raken tot ver voorbij de frontlinie.

Aangezien de raketten op een truck zitten is het systeem uiterst flexibel en is het bestand tegen steeds wisselende situaties in de oorlog, zegt senior-onderzoeker Ben Caves van RAND Corporation tegen Insider.

"Een belangrijke eigenschap van de HIMARS is dat ze heel snel verplaatst kunnen worden, zodat de Russen niet kunnen vaststellen waar ze zich bevinden. En dat is extreem nuttig voor Oekraïne", legt Caves uit.

Volgens hem hebben ze de Russische logistiek flinke klappen toegebracht, waardoor de Russen hun spullen naar achteren hebben moeten verplaatsen. "Dat maakt de Russen kwetsbaarder", zegt Caves.

De HIMARS waren vooral afgelopen november uiterst nuttig voor de Oekraïense strijdkrachten, toen ze de Russen wisten te verdrijven uit de zuidelijke stad Cherson. 

President Volodymyr Zelensky noemde het systeem cruciaal voor zijn land. "HIMARS en andere precisiewapens veranderen het verloop van de oorlog in ons voordeel." 

Patriot-raketsystemen 

Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Het door de VS geleverde Patriot-systeem kwam in april aan in Oekraïne. Minister van Defensie Oleksi Reznikov tweette toen: "Vandaag wordt onze prachtige Oekraïense lucht veiliger."

De Patriot wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde luchtverdedigingssystemen ter wereld. Het kan kruisraketten en ballistische korteafstandsraketten onderscheppen voordat ze hun doel bereiken. Ze kunnen ook vliegtuigen uit de lucht schieten.

Het luchtverdedigingssysteem heeft de verdedigingscapaciteit van Oekraïne een flinke boost gegeven, want daarvoor konden modernere Russische raketten niet worden onderschept, zegt Dr. Huseyn Aliyev van The Research Center for East European Studies tegen Insider.

"Patriots spelen nog maar kort een rol in Oekraïne, maar hebben al een behoorlijke impact gehad met de mogelijkheid om bijvoorbeeld ballistische raketten neer te schieten", vertelt Huseyn Aliyev. Volgens had Oekraïne die mogelijkheid eerst niet, terwijl ze nu de meest geavanceerde Russische hypersonische raketten kunnen neerhalen."

Eerder dit jaar zei Oekraïne dat ze een Patriot hadden gebruikt om meerdere hypersonische Russische Kinzhal-raketten neer te schieten, waarvan Moskou had gezegd dat ze niet te stoppen waren.

Javelin-antitankraketten

Foto: Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP

Oekraïense soldaten hebben de in de VS gemaakte antitankraket FGM-148, die bekendstaat als Javelin, een nieuwe naam gegeven: "Saint Javelin, de beschermer van Oekraïne".

De draagbare luchtdoelraket kan vanaf de schouder of van een lanceerapparaat worden afgevuurd en is uiterst effectief tegen gevechtstanks en andere pantservoertuigen

Vorige zomer gaven de Verenigde Staten meer dan vijfduizend Javelins aan Oekraïne als onderdeel van een militair hulppakket van meer dan 8 miljard dollar.

Caves zegt tegen Insider dat de Javelins vooral in de eerste fase van de oorlog uiterst effectief waren, toen Rusland er niet in slaagde Kiev in te nemen. 

Lees ook: Oekraïne heeft honderden Russische tanks vernietigd, waardoor experts zich afvragen: hebben tanks hun beste tijd gehad?

"Ze waren geweldig in het uitschakelen van Russische pantservoertuigen", zegt Cave tegen Insider." Dat kwam ook door de tactiek van de Russen, die van zichzelf een makkelijk doelwit maakten en de vijand onderschatten."  

Oekraïne bezit ook de Britse Next Generation Light Anti-tank Weapons (NLAW), die volgens Caves net zo nuttig zijn, omdat ze kleiner zijn en er nauwelijks training voor nodig is. 

"Je kan die wapens aan iemand geven en ze kunnen ze dan makkelijk gebruiken", zegt hij. 

Storm Shadow-raketten

De Storm Shadow-kruisraket wordt getoond bij de Paris Air Show 2023. Foto: Lewis Joly/AP Photo

De Storm Shadow, ook bekend als SCALP, wordt beschreven als 'een gamechanger' voor het Oekraïense tegenoffensief, gezien zijn mogelijkheden radars te ontwijken, nauwkeurig te richten en het bereik van 250 kilometer. 

De raketten zijn recent geleverd door het Verenigd Koninkrijk en kunnen na de lancering laag blijven vliegen om zo te voorkomen dat ze gedetecteerd worden. Ook hebben ze een infraroodsysteem aan boord waarmee ze vooraf vastgestelde doelen kunnen vinden voor een precisieaanval.

Ze vergroten de kracht van het Oekraïense leger aanzienlijk, zegt onderzoeker Marina Miron van The Department of War Studies aan King's College London tegen Insider.

Volgens haar hebben deze raketten het grootste bereik. "Oekraïners kunnen ze afvuren vanuit hun Sovjet-gevechtstoestellen om doelen ver achter de vijandelijke linies te raken, zoals commando- en controlecentra, logistieke knooppunten, munitieopslagplaatsen en andere hoogwaardige doelen", legt Miron uit.

"Daarmee worden de operationele mogelijkheden en de militaire capaciteit van de Russische strijdkrachten beperkt", vervolgt ze. Oekraïne heeft maar weinig van deze raketten, maar volgens Miron kunnen de strijdkrachten hiermee wel aanvallen en doelen vernietigen zonder al te veel grote risico's.

Bradley-pantservoertuigen

Een groep Oekraïense soldaten bij een Bradley-pantservoertuig. Foto: Hanna Maliar/Telegram

Oekraïne heeft eerder dit jaar heel wat pantservoertuigen gekregen uit Europa en van de VS.

Vooral de door de Verenigde Staten geleverde M2 Bradley-pantservoertuigen blijken uiterst succesvol te zijn, zegt Aliyev.

"Ze zijn belangrijk omdat ze Oekraïne helpen infanterie naar de frontlinie te brengen", zegt Alivey tegen Insider. "Ze bieden niet alleen bescherming aan militairen, maar zorgen ook voor de nodige flexibiliteit zodat soldaten zich kunnen aanpassen op het slagveld."

Een pantservoertuig zoals de Bradley heeft veel vuurkracht en kan tot 15 soldaten vervoeren, zegt Alivey. Ook is er nachtzicht en kan het bereik worden berekend. 

"Deze pantservoertuigen zijn niet om tanks te bestoken of mee te vechten, maar alleen om infanterie te verplaatsen en bescherming te bieden", zegt hij. "Soms is alleen al het verplaatsen van de troepen naar de frontlinie het gevaarlijkst", zegt hij.

De tijd zal uitwijzen hoe nuttig de wapens echt zijn 

Het is nog altijd onduidelijk hoe het Oekraïense tegenoffensief zal uitpakken en hoe lang Oekraïne met de Westerse kan doen totdat het meer nodig heeft.  

Een hoge Oekraïense generaal zei donderdag tegen de BBC dat Westerse tanks niet effectief blijken, omdat Rusland het frontgebied in het zuiden van Oekraïne heeft bezaaid met mijnenvelden . 

Sommige tanks zijn ernstig beschadigd en daardoor waren Oekraïense eenheden gedwongen ze achter te laten en te voet verder te gaan, zei generaal Oleksandr Tarnavskyi. "Ik onderschat de vijand niet."

LEES OOK: Oekraïne raakt volgens infanterist bij tegenoffensief 4 tot 5 soldaten kwijt bij elke 100 meter terreinwinst – dat komt hard aan