Afgelopen maand kreeg Oekraïne behoorlijk wat slecht nieuws te verwerken, maar dat heeft niets te maken met verliezen die worden geleden in de oorlog tegen Rusland. Het grotere gevaar ligt elders.

Oekraïne is in de oorlog tegen Rusland sterk afhankelijk van westerse hulp. Het Oekraïense tegenoffensief, dat in juni van start ging, vordert langzamer dan velen hadden gehoopt, ondanks de leveringen van wapens uit het Westen.

Vooral de VS is militair gezien een belangrijke bondgenoot van Oekraïne, maar nu de strijd in Gaza verder oplaait, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de hoeveelheid geld en hulpgoederen die de VS richting Oekraïne stuurt.  

Nora Bensahel, expert op het gebied van Amerikaans defensiebeleid en militaire operaties, zegt dat de Oekraïners zich zorgen maken dat de Amerikaanse focus op de situatie in Gaza belangrijke middelen aan hun strijd kan onttrekken.

"Die focus op Gaza zal nog intenser worden, nu Israël aan de grondinvasie begonnen is. Gedeeltelijk vanwege de immense humanitaire crisis die in het gebied zal ontstaan", zegt Bensahel.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het Congres gevraagd om een militair hulppakket van 105 miljard dollar goed te keuren voor Israël en Oekraïne, maar het is onduidelijk of het erdoor komt. Dat komt omdat het Huis van Afgevaardigden recent een nieuwe voorzitter heeft gekozen,  de conservatieve Republikein Mike Johnson, die geen voorstander is van de dure hulppakketten. 

"Als ik Oekraïne was, zou ik me zorgen maken over de nieuwe voorzitter van het Huis, aangezien Johnson een van de extreemrechtse Republikeinen is die gestemd heeft voor beperking van de hulp aan Oekraïne", zegt Bensahel.

Johnson, die op 25 oktober tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden werd gekozen, heeft aangegeven nog steeds open te staan voor extra financiering voor Oekraïne, ondanks de twijfel onder sommige van zijn partijleden.

Terwijl het financieringsverzoek van Biden brede steun lijkt te krijgen in de Senaat, is het lot van het hulppakket in het Huis van Afgevaardigden nog onzeker, aangezien sommige Republikeinen terughoudend zijn met extra steun voor Oekraïne. 

Om die partijleden tevreden te stellen, kwam Johnson maandag met een wetsvoorstel dat 14 miljard dollar aan hulp voor Israël afsplitst van het bredere pakket waar Biden om vraagt.

Amerikaanse presidentsverkiezingen gevaarlijk voor Oekraïne

Oekraïne kan in de nabije toekomst tegen meer uitdagingen aanlopen wat betreft de steun vanuit de VS. Historicus Simon Miles, expert op het gebied van de politieke relatie tussen de VS en Rusland, zegt dat de presidentsverkiezingen van 2024 van groot belang zijn. 

"Een presidentschap van Trump zal slecht nieuws zijn voor Oekraïne en ik denk dat we de kans dat dit conflict tegen die tijd niet is opgelost, serieus moeten nemen", aldus Miles.

Naast het stopzetten van de Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne, kan de VS ook grenzen stellen aan welke in de VS gemaakte wapens Europese landen uit hun eigen voorraden aan Oekraïne kunnen leveren.

"Ik denk dat het plan van Poetin op dit moment is om te wachten op de Amerikaanse verkiezingen en te proberen om die te beïnvloeden, in de hoop dat dit zal leiden tot minder steun voor Oekraïne", zegt Miles. "Ik denk niet dat dat het einde zal betekenen voor Oekraïne, maar het zal ongetwijfeld het karakter van het conflict veranderen."

LEES OOK: 5 familieleden van Donald Trump zijn betrokken bij zijn nieuwe verkiezingscampagne — en 5 anderen houden zich er verre van