De NAVO bereidt Oekraïense troepen onvoldoende voor op de oorlog met Rusland.

Dat schrijft de Britse nieuwssite openDemocracy, die hiervoor sprak met een anonieme Oekraïense senior inlichtingenofficier met de naam ‘Dutchman’. Hij is lid van de 41ste Mechanised Brigade van Oekraïne.

De instructeurs van het westerse militaire bondgenootschap zouden onvoldoende ervaring hebben met het soort oorlog dat Oekraïne voert. “Ik wil niets slechts zeggen over onze partners, maar ze begrijpen onze situatie en hoe we vechten niet helemaal”, zegt Dutchman.

In totaal zijn ongeveer 63.000 Oekraïense troepen door het Westen getraind, schrijft openDemocracy. Dit gebeurde met name in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Volgens een Britse bron doorlopen ze een 35-daagse “spoedcursus” basistraining.

'Westerse training is veiliger, maar minder realistisch'

Volgens Nick Reynolds, een expert op het gebied van landoorlogsvoering bij de Britse denktank RUSI, is de westerse training veiliger, maar minder realistisch.

"We hebben veel regelgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid. Dit betekent dat ze [de Oekraïense troepen, red.] minder goed voorbereid het slagveld betreden", zegt Reynolds tegen openDemocracy.

Willen de Oekraïners de training krijgen waar ze om vragen, dan zijn daar "serieuze beleidswijzigingen" in het Westen voor nodig, aldus Reynolds.

Volgens Dutchman kan de huidige NAVO-training wel handig zijn voor zaken als het leren gebruiken van uitrusting, maar vindt de meeste daadwerkelijke gevechtstraining plaats in Oekraïne.

'Westerse tactieken zijn bedoeld voor het Midden-Oosten'

Wat de kennis van westerse militairen beperkt: ze hebben zich de afgelopen jaren geconcentreerd op het bestrijden van opstanden in het Midden-Oosten.

Volgens Oekraïense soldaten gebruiken NAVO-instructeurs vaak voorbeelden uit die regio. Het gaat dan om het ontruimen van huizen en het identificeren van opstandelingen onder de lokale bevolking. Dit is "niet echt relevant voor ons", zeggen ze tegen openDemocracy.

Foto: Scott Peterson/Getty Images

Dutchman zegt dat westerse instructeurs veel afweten van stedelijke oorlogsvoering, maar dat de gevechten in Oekraïne vaak plaatsvinden op vlak, open terrein.

"We hebben mensen nodig die begrijpen hoe je effectief loopgraven vrijmaakt, hoe je ze binnengaat, hoe je effectief granaten gooit, hoe je niet over boobytraps struikelt en hoe je begrijpt welke granaten de Russen gooien", aldus Dutchman.

Toch heeft de westerse training ook een belangrijk voordeel: Oekraïense troepen krijgen de beschikking over dure uitrusting, waaronder kogelvrije vesten en medische voorraden, zegt een Britse bron die betrokken is bij het trainingsproces tegen openDemocracy.

LEES OOK: Rusland past guerrillatactieken toe in de oorlog tegen Oekraïne door mijnen te verstoppen in alledaagse voorwerpen zoals speelgoed, zeggen militaire experts