ANALYSE – Het Russische ministerie van Defensie zegt opnieuw twee Oekraïense drones te hebben neergehaald boven Moskou. Volgens de burgemeester van de Russische hoofdstad, Sergej Sobjanin, werd er geen schade aangericht en vielen er geen gewonden.

Het luchtafweergeschut werd wel ingeschakeld, waardoor er knallen te horen waren in het westen van Moskou. Een van de twee drones werd op die manier uit de lucht geschoten. De andere zou zijn neergehaald door elektronische signalen te blokkeren.

De luchthavens van Domodedovo en Vnukovo legden tijdelijk alle operaties stil, waardoor vluchten werden omgeleid naar Kazan, een stad enkele honderden kilometers ten oosten van Moskou.

Rusland haalde in de afgelopen weken wel vaker drones neer boven Moskou. Hoewel het erop lijkt dat die van Oekraïense afkomst zijn, claimt Kyiv de aanvallen niet. Eind vorige maand waarschuwde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wel dat “de oorlog terugkeert naar Rusland”.

'Oekraïne kan niet genoeg drone-aanvallen uitvoeren om een verschil te maken in de oorlog'

Toch zal het Oekraïne niet lukken om met drone-aanvallen de druk op Rusland zodanig op te voeren dat ze een verschil zullen maken in de oorlog, zegt een gepensioneerde Amerikaanse kolonel tegen The Washington Post.

Wel kunnen deze acties ervoor zorgen dat er minder focus komt te liggen op het trage Oekraïense tegenoffensief.

"De Oekraïners hebben gewoon niet de capaciteit om genoeg drones te bouwen en voldoende doelen diep in Russisch gebied aan te vallen om de wil om te vechten te eroderen", zegt Bob Hamilton tegen de Amerikaanse krant. Hij is een gepensioneerde kolonel van het Amerikaanse leger en hoofdonderzoeker bij het Eurasia Program van de Amerikaanse denktank Foreign Policy Research Institute.

Vanwege beperkingen op het gebruik van wapens van het westerse militaire bondgenootschap NAVO op Russisch grondgebied, kan Oekraïne alleen zijn eigen drones gebruiken voor aanvallen op Moskou en omstreken.

Maar de tijdens de oorlog aanzienlijk verbeterde elektronische oorlogsvoering van Rusland bemoeilijkt dit. Oekraïense drones worden hierdoor makkelijker gedetecteerd en uitgeschakeld.

Een beschadigd kantoorgebouw in Moskou na een Oekraïense drone-aanval op 30 juli 2023. Foto: Boris Alekseev/Anadolu Agency via Getty Images

'Oekraïne gebruikt drones als compensatie voor ontbrekende F-16 gevechtsvliegtuigen'

Volgens Joeri Sak, een adviseur van de Oekraïense minister van Defensie, worden de drones vooral gebruikt om het bereik van het leger te vergroten, terwijl het wacht op meer militaire steun uit het Westen.

"We hebben nog geen F-16's. De drones dienen enigszins als compensatie voor het gebrek aan luchtmacht", zegt Sak tegen The Washington Post.

Lees ook: Nederland gaat F-16 gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne: Zelensky verwacht er 42

Oekraïne gebruikt naar verluidt ook eigen langeafstandswapens om doelen in Rusland aan te vallen, in een voortdurende poging om de oorlog dichterbij gewone Russen te brengen.

Het Westen heeft Kyiv van wapens voorzien onder voorwaarde dat het land ze niet gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen. "Vanaf het begin van de oorlog proberen Oekraïense bondgenoten te voorkomen dat ze de boel escaleren", zegt Kelly Grieco van de Amerikaanse denktank Stimson Center tegen The Washington Post.

Of Oekraïne deze terughoudendheid kan blijven betrachten, is de vraag, volgens Grieco. Zeker als het tegenoffensief moeizaam blijft verlopen, kunnen er hierover zorgen ontstaan in het Westen.

LEES OOK: Oekraïne haalt hoofddoel tegenoffensief waarschijnlijk niet voor de winter, volgens Amerikaanse experts – Krim afsnijden van Russische corridor naar oosten lukt niet