Oekraïne claimt dat het donderdagochtend twee Russische Ka-52 gevechtshelikopters heeft neergeschoten.

De 47ste Mechanized Brigade van Oekraïne meldt op Facebook dat soldaten donderdagochtend rond 7.40 uur een Russische Ka-52 hadden neergeschoten met een raketsysteem. Dit zou zijn gebeurd in de buurt van Robotyne, een dorp in het zuidoosten van Oekraïne.

Een half uur eerder meldde de Oekraïense luchtmachtcommandant Mykola Olesjtsjoek op Telegram dat er een Russische Ka-52 was neergehaald in de buurt van Bachmoet, de stad in het oosten van Oekraïne die door de zware gevechten de bijnaam ‘gehaktmolen’ kreeg.

De Ka-52, die de Russen ‘Alligator’ noemen terwijl de NAVO de term ‘Hokum B’ gebruikt, is door het Kremlin bestempeld als de beste gevechtshelikopter ter wereld, aldus de Oekraïense krant Kyiv Post.

Het Britse ministerie van Defensie zei in juli dat de helikopter een belangrijke rol speelt bij de Russische invasie van Oekraïne en noemde het "een van de meest invloedrijke Russische wapensystemen" in de zuidelijke regio Zaporizja, een voor het Oekraïense tegenoffensief belangrijke locatie.

De Britten gaven ook aan dat Rusland waarschijnlijk zwaar gemodificeerde versies is gaan gebruiken. Die zijn uitgerust met antitankraketten voor langere afstanden die langs de Oekraïense luchtafweer kunnen komen.

'Oekraïne heeft al meer dan 40 Ka-52 gevechtshelikopters neergehaald'

Toch verzet Oekraïne zich aardig. Sinds het begin van de invasie in februari 2022 heeft het land naar schatting al meer dan 40 Ka-52 gevechtshelikopters neergehaald, volgens het Nederlandse militaire weblog Oryx.

Insider meldde eind vorig jaar dat Rusland de Ka-52 in Oekraïne meer inzet dan andere gevechtshelikopters. Elke Ka-52 kost omgerekend een kleine 15 miljoen euro.

De dure helikopters worden "één voor één" uitgeschakeld, zei Oekraïne-expert Nico Lange van de Munich Security Conference tegen het Britse weekblad The Economist. Volgens hem had Rusland aan het begin van de oorlog ongeveer 100 Ka-52's, maar is dat aantal fors geslonken.

LEES OOK: Video toont hoe een moderne Russische T-90 tank wordt vernietigd door een hobbydrone van €500, claimt het Oekraïense leger