Oekraïense soldaten gebruiken gecamoufleerde mobiele sauna’s bij de frontlinie om zichzelf op te frissen en te desinfecteren na weken in de loopgraven, meldt de BBC.

De kosten van de sauna’s zijn via een crowdfunding-actie gefinancierd. Ze zijn naar Oekraïne gestuurd op initiatief van Imar Raag, een Estse filmmaker die Oekraïne vaak bezoekt.

De sauna’s zijn gecamoufleerd om Oekraïense soldaten te beschermen tegen Russische artillerievuur. Ze zijn ook voorzien van douches en wasmachines, zodat soldaten hun militaire uniformen kunnen reinigen na weken in de loopgraven. 

Lees ook: Oekraïne krijgt sinds maart goedkope ‘kartonnen’ drones van een Australische firma – het blijft onduidelijk hoe gevaarlijk ze zijn

Sauna voor Oekraïense soldaten aan het front

Een Oekraïense commandant aan het front vertelde de BBC het volgende: "Als je drie dagen, drie nachten in positie blijft, in de loopgraven, onder de regen, in de modder, in de nattigheid, dan kom je terug en heb je een hete sauna, schoon warm water, waar je jezelf kunt wassen, waar je je kleren kunt wassen - dat is bijzonder, absoluut verbazingwekkend."

Filmaker Raag vertelde de BBC dat hij sterk gemotiveerd was om de sauna's naar Oekraïne te sturen, zodat soldaten zich kunnen wassen na lange en slopende dagen aan het front.

Raag hoopt dat dit het moreel zal opkrikken, vooral nu het weer kouder wordt in Oekraïne met de naderende herfst en winter.

Estland heeft net als veel andere Scandinavische landen een saunacultuur. De eigen militaire troepen namen tijdens recente missies in de Afghaanse woestijn en Libanon mobiele sauna's mee.

LEES OOK: Oekraïne heeft nog 30 dagen om voortgang te boeken met tegenoffensief dit jaar, volgens Amerikaanse generaal