Een goedkope “kartonnen” drone die bij elkaar wordt gehouden met elastiekjes, geeft Oekraïne mogelijk extra kansen op het slagveld.

De drone wordt ook wel ‘Corvo Precision Payload Delivery System’ of kortweg PPDS genoemd en is gemaakt door het Australische bedrijf SYPAQ.

De drones zijn onderdeel van een hulppakket van 20 miljoen dollar dat in maart door de Australische regering werd aangekondigd. Australië stuurt sindsdien minstens 100 drones per maand naar Oekraïne, aldus de krant The Australian

Volgens SYPAQ wordt de drone geleverd in een pakketje van zo’n anderhalve meter lang en is het in elkaar zetten van de drone niet veel ingewikkelder dan een IKEA-kast.

Maar in het lowtech, kartonnen frame zit een waardevol, militair besturingssysteem.

SYPAQ zegt dat de drone snel in elkaar gezet kan worden, omdat de drone bestaat uit slechts een paar onderdelen: een lichtgewicht frame, een propeller en een navigatiesysteem dat soldaten kunnen programmeren zodat de drone op een doellocatie afgaat. 

De drone kan tot ongeveer drie kilo aan vracht dragen, wat hem handig maakt voor het afleveren van medicijnen of munitie.

Om de drone aan te passen voor verkenning, "snijden" soldaten gewoon een gat in de drone waar een camera doorheen kan, legde SYPAQ-manager Michael Partridge uit aan The Register

Het apparaat heeft een spanwijdte van ongeveer anderhalve meter. Hij is zo licht dat hij kan worden gelanceerd met een katapult of letterlijk de lucht in kan worden gegooid als een gigantisch papieren vliegtuig, aldus het Australische 7News.

Met een kostprijs van ongeveer 3.500 dollar per stuk zijn de drones naar militaire maatstaven goedkoop.

Foto: SYPAQ

Afhankelijk van de lading verplaatst hij zich met een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur en heeft hij een bereik tot 120 kilometer. En als hij aankomt, kunnen soldaten gewoon de vracht eraf halen, de propeller en vliegtuigmodule loskoppelen en het frame weggooien.  

Hoewel hij bekendstaat als de "kartonnen drone", is er tegenstrijdige informatie over waar het hoofdframe eigenlijk van gemaakt is.

Partridge heeft tegen The Register gezegd dat de drone gemaakt is van gewaxt karton, maar in een productspecificatie op de website van het bedrijf staat dat het gemaakt is van lichtgewicht opvouwbaar schuimkarton, wat lijkt te kloppen met sommige afbeeldingen. 

SYPAQ reageerde niet direct op het verzoek om commentaar van Insider.

Karton is "niet detecteerbaar op radars, dus moeilijker te herkennen", zegt droneonderzoeker Jamey Jacob. "De radar pikt dingen op zoals elektromotoren, batterijen en propellers, maar niet het karton."

De mogelijke onzichtbaarheid van de drone op de radar kreeg deze week aandacht in de media toen de ambassadeur van Oekraïne in Australië uitspraken herhaalde van een prominente Russische militaire blogger dat de drones zijn gebruikt om een Russisch vliegveld aan te vallen.

Verschillende details van de aanval zijn nog onbevestigd - waaronder de vraag of er PPDS drones bij betrokken waren - maar het vliegveld ligt precies op een aanvliegbare afstand voor dit type drone. 

Volgens het pro-Russische Telegram kanaal @fighter_bomber gebruikte Oekraïne een zwermachtige formatie van verschillende ongewapende PPDS-drones die ‘normale’ drones met bommen omringden, waardoor de zwerm de radar kon ontwijken. 

De voormalige Australische generaal Mick Ryan heeft tegen de Australische krant The Age gezegd dat het makkelijk zou zijn om de Corvo aan te passen om explosieven mee te vervoeren. 

SYPAQ heeft nog niet openlijk gereageerd op de vraag of de drone is gebruikt voor aanvalsmissies, maar in maart zei Vasyl Myroshnychenko, ambassadeur van Oekraïne in Australië, tegen 7 News Australia dat hij weet dat de drone is gebruikt voor die doeleinden, zonder verdere details te delen. 

LEES OOK: Oekraïne lijkt Rusland compleet te verrassen met de inzet van een nieuwe elite-eenheid, die met de beste westerse tanks is uitgerust