Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

“Er waren collega’s die af en toe de regels overtraden en dat betreuren we”, zegt een woordvoerder van het bedrijf Le Bras Frères tegen persbureau AFP. De medewerkers zouden dat ook tegenover de politie hebben opgebiecht. De zegsman acht het ondenkbaar dat een smeulende peuk de oorzaak was van het inferno.

Onderzoekers proberen nog te ontdekken hoe de verwoestende brand is ontstaan. Eerder is ook gespeculeerd dat kortsluiting mogelijk de oorzaak was.

Het is onduidelijk hoelang het kerkgebouw gesloten blijft. Mogelijk wordt een houten ‘noodkathedraal’ voor de NotreDame gezet. Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft zich bereid verklaard een deel van het plein voor de kerk daar beschikbaar voor te stellen.

De Franse president Emmanuel Macron heeft beloofd de kathedraal binnen vijf jaar na de verwoestende brand weer op te bouwen, mooier dan ooit tevoren. "Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting", zei Macron een dag na de brand.

De president riep de Franse geschiedenis in herinnering. In het verleden werden tal van steden, havens en kerken in de as gelegd. "Elke keer hebben we ze weer opgebouwd. Onze geschiedenis stopt nooit en altijd zullen we beproevingen moeten doorstaan".

Voor het herstel van de Notre-Dame is al 900 miljoen euro bijeengebracht, met name door de zeer rijken en het bedrijfsleven.

Lees meer: