Maandagavond woedde er een fikse brand in de 800 jaar oude Notre-Dame. De beroemde kathedraal in het centrum van Parijs stond op dat moment in de stijgers voor een grondige opknapbeurt.

Inmiddels hebben verschillende rijke zakenlui en grote bedrijven al meer dan 600 miljoen euro toegezegd voor het herstel van de Notre-Dame.

Ook Bernard Arnault en François Pinault, respectievelijk de rijkste en op een na rijkste mannen van Frankrijk, deden een duit in het zakje. Beiden staan aan het hoofd van een zakenimperium van luxe-goederen.

Het vermogen van Pinault bedraagt volgens Forbes 31 miljard euro en dat van Arnault wordt geschat op maar liefst 81 miljard euro. Arnault staat aan het hoofd van LVMH, de moedermaatschappij van Louis Vuitton en Sephora, en Pinault is erevoorzitter van zijn bedrijf Kering, dat eigenaar is van het florerende merk Gucci.

De rivaliteit tussen Arnault en Pinault, wiens namen rijmen, gaat decennia terug. De onuitgesproken oorlog tussen beiden vindt zijn oorsprong eind jaren 90 toen zij streden om de controle over het iconische Italiaanse modehuis Gucci. Deze tweeënhalf jaar durende strijd werd beslecht in het nadeel van Arnault, toen hij zijn invloed in het bedrijf opgaf en zijn acht miljoen aandelen verkocht aan Pinault.

Sindsdien hebben de twee elkaar ook dwarsgezeten in de kunstwereld, aldus The New York Times.

En in de nasleep van de brand in de Notre-Dame werd de rivaliteit weer zichtbaar: Pinaults aankondiging van een donatie ten bate van de herstelwerkzaamheden van de kathedraal werd enkele uren later zwaar afgetroefd door Arnault.

Lees ook op Business Insider

François-Henri, de zoon van Pinault en de huidige baas van Kering, liet via AFP weten dat de familie 100 miljoen euro zou doneren.

Negen uur later liet LVMH weten dat Arnault en zijn familie maar liefst 200 miljoen euro wilden doneren, het dubbele van het bedrag van de familie Pinault.

Andere vermogende donateurs zijn de familie Bettencourt-Meyer, de erfgenamen van het L’Oreal-fortuin, de Franse energiegigant Total en de Franse bank Crédit Agricole. Ook Apple-topman Tim Cook heeft geld toegezegd.