De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un oefent met zijn acties directe invloed uit op financiële markten.

De aandelenbeurs in Japan ging maandag lager de handel uit. Beleggers zochten veiligere havens op zoals de Japanse yen en goud na de nieuwe kernproef die Noord-Korea zondag uitvoerde.

De goudprijs stond maandagochtend ruim boven de 1.300 dollar, op 1.337 dollar per troy ounce (31,3 gram)

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,9 procent in de min op 19.508,25 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,9 procent. De Japanse zeemijnenmaker Ishikawa Seisakusho klom 5,7 procent door de oplopende militaire dreigingen in de regio.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen ook overwegend omlaag. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in New York maandag gesloten blijven vanwege Labor Day. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,6 procent lager en de All Ordinaries in Sydney eindigde 0,4 procent in de min.

AEX opent met verlies

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is maandag ook met verlies geopend. Andere Europese beurzen begonnen eveneens in het rood.

De AEX-index noteerde kort na opening van de markt 0,5 procent lager op 515,54 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 787,81 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Trump sluit aanval op Noord-Korea niet uit

De Amerikaanse president Donald Trump sluit een aanval op Noord-Korea niet uit. ,,We zien wel", zei Trump toen hem werd gevraagd naar een eventuele aanval.

Eerder op dag liet Trump via Twitter al doorschemeren dat praten niet helpt. ,,Ze begrijpen maar één ding!" twitterde hij. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis sprak zondagavond over een grote militaire actie als Noord-Korea de Verenigde Staten of een van hun bondgenoten aanvalt. ,,Washington wil Noord-Korea niet vernietigen, maar we kunnen het wel."

President Trump voerde zondag overleg met onder andere de Japanse premier Shinzo Abe over eventuele maatregelen na de nieuwste kernproef door Pyongyang. Na afloop stelde Abe dat de internationale gemeenschap hardere maatregelen moet nemen. Het was het tweede telefoongesprek dat de politici zondag over Noord-Korea voerden.

Abe belde ook met de Russische president Vladimir Poetin, zo bevestigt een woordvoerder van het Kremlin. Beiden zouden de nucleaire test hebben veroordeeld. Poetin is echter niet van plan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te bellen. Poetin stelde opnieuw dat de economische en militaire druk op Noord-Korea om het nucleaire programma te stoppen niet werkt. Hij pleit voor een dialoog tussen de verschillende landen en is tegenstander van verdere sancties.

Beleggers kijken naar ECB: hoe reageert Draghi op dure euro

De blik van beleggers zal deze week vooral gericht zijn op de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk gaat de ECB donderdag bij zijn beleidsvergadering een begin van de afbouw van zijn stimuleringsprogramma aankondigen. Verder verwerken de financiële markten de nieuwe kernproef door Noord-Korea.

Er wordt met spanning uitgekeken naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het rentebesluit. Hij heeft aangekondigd dat de ECB in het najaar zal overleggen of het opkoopprogramma voor schuldpapier van maandelijks 60 miljard euro geleidelijk zal worden afgebouwd. Overigens hebben ingewijden bij de ECB gemeld dat de centrale bank pas tegen het einde van dit jaar met een beslissing over een afbouw zal komen.

Ook wordt verwacht dat Draghi iets zal zeggen over de sterke euro, die dit jaar fors in waarde is gestegen tegenover de dollar. Bij de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole vorige maand liet Draghi niets los over de opmars van de euro die nu op het hoogste niveau sinds begin 2015 staat. Binnen de ECB zouden er zorgen zijn over de sterke euro.