Een paar hardloopschoenen heeft op een veiling in New York een recordbedrag opgeleverd. De Canadese investeerder Miles Nadal had bij veilinghuis Sotheby’s 437.000 dollar (ruim 392.000 euro) over voor de schoenen uit 1972.

De ‘Moon Shoe’ is ontworpen door Bill Bowerman, de medeoprichter van Nike. De hardloopschoen met ‘wafelzool’ was geïnspireerd op het wafelijzer van zijn vrouw.

In 1972 liepen de eerste atleten ermee rond. De schoenen lieten een kenmerkende afdruk achter op de sintelbaan, net als de astronauten die drie jaar eerder voor het eerst op de maan liepen. De sneakers kregen daarom al snel de bijnaam ‘moon shoes’. Van deze schoenen zijn destijds slechts twaalf paar gemaakt, waarvan er nu nog maar enkele over zijn.

De ‘Moon Shoe’ van Nike.

De schoenen maken deel uit van een collectie van honderd paar zeldzame schoenen. Die zouden allemaal onder de hamer gaan, maar dat ging niet door. De andere sneakers zijn al voor de veiling verkocht aan de Canadees Nadal, die ze tentoon wil stellen. Hij betaalde 850.000 dollar voor de collectie. Alleen het resterende paar werd geveild vanwege de vooraf verwachte hoge opbrengst.

Nadal, oprichter van investeringsmaatschappij Peerage Capital, is blij dat hij nu ook de ‘Moon Shoe’ in zijn bezit heeft. Samen met de andere 99 paar zal hij de hardloopschoenen tentoonstellen in zijn automobielmuseum in Toronto.

Het vorige recordbedrag dat op een openbare veiling is betaald voor sneakers stamt voor zover bekend uit 2017. Toen leverde een paar schoenen van het merk Converse in Californië ruim 190.000 dollar op. Die waren gedragen door Michael Jordan tijdens de Olympische Spelen in 1994.

Lees ook op Business Insider

Lees meer: