Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
4:27

Goede voornemens zijn makkelijk te bedenken maar moeilijker om vol te houden. Slechts 19 procent van de mensen slaagt erin zich twee jaar aan zijn goede voornemens te houden, blijkt uit onderzoek van Scranton University.

Het gros haalt dat bij lange na niet. Maar liefst 30 procent gooit de handdoek half januari al in de ring.

Als psychotherapeut zie ik de hoogte- en dieptepunten die mensen doorstaan in het proces om hun goede voornemens te vervolmaken. Onderdeel van mijn werk is hen helpen de manier waarop ze voornemens maken, te veranderen. Met een paar simpele aanpassingen aan de doelen die ze stellen, vergroten ze de kans op succes.

Dit zijn drie fouten die je moet vermijden bij het vaststellen van je goede voornemens:

1. Doelen stellen die niet meetbaar zijn

Als er weer een jaar ten einde loopt, hoor je mensen vaak dingen zeggen als: "Volgend jaar word ik eindelijk gezond" of "Ik wil gewoon gelukkig worden in het nieuwe jaar". Maar vage voornemens zijn gedoemd te mislukken.

Zelfs als je positieve veranderingen weet door te voeren die je helpen gezonder worden of je gelukkiger te voelen, zou je geen succes voelen. Hoe weet je immers of je je gezondheidsdoel hebt bereikt? Telt meer water drinken als een succes? Betekent naar de sportschool gaan dat je gezond bent?

En hoe weet je of je gelukkiger bent? Als je een hobby hebt gevonden die je leuk vindt, betekent dat dan dat je missie is geslaagd? Wat als je elke dag na het werk gaat drinken voor kortstondig plezier? Zou dat tellen als succes, zelfs als je leven op ander gebied een duikvlucht neemt?

Als je je gewoonten (en leven) wilt veranderen, moet je succes definiëren en meetbare doelen stellen die je kunt behalen met duidelijke acties. "Ik wil 100 kilo kunnen tillen" is beter dan "Ik wil gezond zijn". En "Ik wil mijn vrienden één avond per week zien" is beter dan "Ik wil gelukkig zijn". Identificeer concrete, gedragsmatige veranderingen die je kunt maken.

2. De lat te hoog leggen

Roepen dat je volgend jaar elke ochtend gaat sporten kan heel goed voelen -althans, in het begin. Maar nadat de initiële opwinding is weggeëbd, zo rond 3 januari, ben je waarschijnlijk niet gemotiveerd genoeg om door te gaan.

Een enorm doel overweldigt al snel, met het gevaar dat je gaat twijfelen aan je vermogen om te slagen en denkt aan opgeven. De kans van slagen is groter als je kleinere, kortetermijndoelen stelt. Besluit bijvoorbeeld dat je drie dagen per week gaat sporten.

In plaats van een specifiek doel kun je ook kiezen voor een bereik. Daarmee schieten de kansen voor mensen om hun doel te bereiken omhoog, blijkt uit onderzoek uit 2013 dat is gepubliceerd in het Journal of Consumer Research.

Bijvoorbeeld: spaar 100 tot 300 euro per maand in plaats van 200 euro per maand. Als je 100 euro hebt gespaard, kun je jezelf een schouderklopje geven en krijg je een extra dosis motivatie. Dat helpt je om door te gaan totdat je een keer 300 euro of meer spaart.

3. Op 1 januari beginnen

De meeste mensen zien het nieuwe jaar als een schone lei en starten op 1 januari met hun goede voornemens. Maar verandering voltrekt zich in fasen, blijkt uit een studie waarin werd onderzocht hoe mensen succesvol hun gewoonten hebben veranderd. Als mensen blijvende gedragsveranderingen willen doorvoeren, dan is het essentieel dat ze er klaar voor zijn.

Daarom werkt het voor de meeste mensen niet om op 1 januari hun goede voornemens uit te voeren - ze zijn er niet klaar voor. Op basis van een kalenderdatum voelen ze de druk om dingen anders aan te pakken, in plaats van dat ze werkelijk bereid zijn om te veranderen.

Als je wilt dat je goede voornemen beklijft, begin er dan aan te werken als je daadwerkelijk klaar bent om te veranderen. Weersta de druk om 1 januari uit te roepen als de dag waarop je het allemaal anders gaat aanpakken. Je kunt beter aan het proces beginnen als je goed voorbereid bent - of dat nu 15 december of 22 januari is.

Je weet dat je er klaar vent als je een duidelijk plan hebt om je aan je nieuwe gewoonten te houden. Een beetje voorbereiding zorgt ervoor dat de actie die je onderneemt effectief is en het vergroot de kans dat je nieuwe gewoonten de tand des tijds zullen doorstaan.

Als je de kans wilt vergroten dat je goede voornemen beklijft, zet dan vanaf het begin in op succes. Vermijd veelgemaakte fouten bij goede voornemens en stel een doel dat haalbaar is - en een doel dat je bereid bent om te halen.

Lees meer over gedragsverandering: