Een aantal Britse banken zal in “de komende weken” aankondigen activiteiten naar het Europese vasteland te verplaatsen als onderdeel van hun plannen om Brexit op te vangen. Dat zegt de baas van een instituut dat Parijs promoot als financiëel knooppunt van Europa.

Directeur Arnaud de Bresson van Paris Europlace zegt tegen Business Insider: “Een behoorlijk aantal internationale investeringsbanken en vermogensbeheerders zal de komende weken een herschikking aankondigen van hun Europese activiteiten.”

Volgens De Bresson zullen de banken “hoogstwaarschijnlijk niet naar één Europees financieel centrum verhuizen, maar naar meerdere, afhankelijk van de aantrekkingskracht van elk van de financiële markten in de Europese Unie”. Maar daar voegt hij wel aan toe dat banken Parijs waarschijnlijk zullen mijden als een “extreme” kandidaat de Franse verkiezingen van volgende maand wint.

Verlies van bankenpaspoort

De Britse premier Theresa May zette donderdag artikel 50 in werking, waarmee het twee jaar durende proces is gestart voor het verlaten van de Europese Unie.

De verwachting is dat Groot-Brittannië zijn Europese bankenpaspoorten verliest na de Brexit, wat een enorme klap zou betekenen voor de financiële sector. Met die zogeheten paspoortrechten kunnen banken en andere financiële instellingen hun diensten in de hele EU aanbieden als ze in één land aan de regels voldoen, in plaats van overal waar ze actief zijn.

Goldman Sachs bevestigde vorige week dat het van plan is honderden medewerkers over te plaatsen van Londen naar Parijs, terwijl de baas van HSBC in januari zei dat de bank tot 20 procent van zijn activiteiten naar Parijs gaat verhuizen.

Parijs aantrekkelijk

De Bresson zegt dat Parijs meer aantrekkingskracht heeft op handel en kapitaalactiviteiten dan andere financiële centra zoals Amsterdam en Frankfurt, omdat de markt dynamischer is en de regelgeving aantrekkelijker.

Volgens hem heeft het financiële district in Parijs de laatste vijf jaar "een enorme vooruitgang" geboekt op het gebied van financiële regelgeving. "Vijf jaar geleden waren de regels in Parijs verschrikkelijk en absoluut niet aantrekkelijk. Sindsdien zijn onze wetgevers begonnen met snelle procedures die zeer aantrekkelijk en ook erg internationaal zijn", zegt hij.

Sterke Europese markt

Parijs heeft nu "regelgeving op internationaal topniveau en dat is niet het geval in Amsterdam en zelfs niet in Frankfurt", zegt De Bresson. Hij legt uit dat het doel van zijn organisatie altijd was om samen te werken met de Londense City in plaats van ermee te concurreren. Het idee is Europa neer te zetten als sterke financiële markt.

De Bresson zegt: "Paris Europlace werkt samen met de Londense City. We hebben een bestuur dat een gemeenschappelijke visie heeft op Europa als geheel, als een kapitaalmarkt voor de hele wereld. We zijn meer dan 100 procent bereid om ons partnerschap met de City voort te zetten, want het is in ons belang om verder te gaan met ons gezamenlijke werk."

"Ons gezamenlijke belang is door te gaan met het bouwen van een concurrerende Europese financiële markt in de geglobaliseerde wereld."