De Schotse premier Nicola Sturgeon wil graag in mei 2021 een referendum houden over de Schotse onafhankelijkheid.

Afgelopen oktober bleek dat ruim 58 procent van de Schotten momenteel voorstander is van onafhankelijkheid.

De Britse premier Boris Johnson moet akkoord gaan met het uitschrijven van een referendum en voelt daar weinig voor.

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil volgend jaar een tweede referendum houden over Schotse onafhankelijkheid. Dat meldt de Britse krant The Times.

De leider van de Scottish National Party (SNP) denkt dat de stemming kort na de Schotse verkiezingen van 6 mei gaat plaatsvinden. “Schotland moet de keuze krijgen om te kiezen of het onafhankelijk wil worden. Liever in de beginperiode van de nieuwe regering dan aan het einde van die termijn”, zei Sturgeon tegen lokale media.

In Schotland is er veel verzet tegen de manier waarop de Britse premier Boris Johnson de Brexit wil doordrukken. Bovendien krijgt Johnson veel kritiek op zijn aanpak van de coronacrisis.

Uit een peiling van medio oktober dit jaar bleek dat inmiddels 58 procent van de Schotten voor onafhankelijkheid zou stemmen, als er nu een referendum wordt gehouden. Dit percentage was nooit eerder zo hoog.

In 2014 werd er ook een stemming georganiseerd, toen koos een nipte meerderheid ervoor om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Johnson zit niet te wachten op Schots referendum

Een groot probleem voor Sturgeon is dat een officieel referendum moet worden goedgekeurd door Johnson. En die voelt daar niets voor.

Afgelopen oktober meldde persbureau Bloomberg dat Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. Hierover is een memo opgesteld.

In het memo werd erkend dat alleen maar blijven zeggen dat een nieuw onafhankelijkheidsreferendum niet mag, "contraproductief" zijn. In plaats daarvan moeten de Tories overwegen meer macht over te dragen aan de regering in Edinburgh om de onafhankelijkheidswens tegen te gaan, zou in het memo van een consultancybedrijf staan.

Ook zou de EU kunnen worden bewerkt om het idee dat Schotland als onafhankelijk land kan toetreden om zeep te helpen.

LEES OOK: Dit prachtige Schotse eiland met slechts 30 bewoners probeert met betaalbare ecowoningen het inwonertal op te krikken