Netflix wil in 2017 1.000 uur televisie gaan produceren. Een reusachtige hoeveelheid. Als je kijkt naar de stijging in kijkersgebruik is het wellicht minder verwonderlijk.

Het aantal uur dat een Netflix-gebruiker per dag wegkijkt, is al sinds 2011 behoorlijk aan het toenemen. De tijd die we gemiddeld aan Netflix spenderen stijgt jaarlijks met 16,4 procent. In 2011 keek elke serievolger ongeveer een aflevering per dag: 51 minuten, oftewel 310 uur op jaarbasis.

Dit jaar bereiken we 600 uur, als we de inschatting van CordCutting.com mogen geloven. De cijfers van Netflix zelf komen pas later beschikbaar.

Als de cijfers kloppen, zal dat een toename per gebruiker zijn van 12 dagen in de loop van vijf jaar tijd. Dat is een hardnekkige serieverslaving die uitgroeit tot een volksfenomeen.

De stijging is duidelijk zichtbaar, ook op basis van de data van Netflix zelf:

netflix streaming hours per subscriber

Grafiek: Netflix

De gestage toename van trouwe kijkers die meer en meer tijd doorbrengen op de dienst is dus onomstotelijk. Bovendien gaat het gelijk op met de inzet van Netflix om meer originele films en series te gaan produceren en pubiceren. House of Cards en Orange is the New Black zijn bekende voorbeelden.

Het Nederlandse kijkgedrag verschilt niet veel van het internationale gemiddelde, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Telecompaper. Nederlanders met een abonnement op Netflix of vergelijkbare diensten zoals Videoland Unlimited en NLziet kijken gemiddeld een uur per dag naar series of films.

In Nederland is Netflix veruit de grootste video-on-demand-dienst. Eind 2015 waren er volgens het onderzoeksbureau zo’n 1,3 miljoen Nederlandse huishoudens met een abonnement op de dienst.

Het goede nieuws blijft komen voor de streamingsdienst: 37 procent van de tieners in de VS klikt elke dag door naar een video op Netflix, Dat bleek uit een onderzoek onder 10.000 jongeren dat ook de populariteit van andere videostreamingsdiensten bekeek. De concurrenten van Netflix, zoals Amazon Prime en Hulu halen aanzienlijk lagere scores.

 

screen shot 2016 10 14 at 10.27.35 am

Grafiek: Piper Jaffray