Als je het idee had dat het filmaanbod op Netflix de afgelopen jaren smaller is geworden, dan klopt je gevoel helemaal.

De streamingdienst beperkte het aantal films met meer dan 2.000, terwijl het aantal series bijna verdrievoudigde.

De verandering blijkt uit cijfers van de onafhankelijke Netflix-zoekmachine Flixable. De cijfers laten de veranderingen bij de Amerikaanse Netflix zien, maar de tendens geldt in grote mate ook voor de Nederlandse markt.

In 2010 had Netlflix 530 series in het assortiment en 6.755 films. Nu, begin 2018, is het aantal series gestegen naar 1.569 en het aantal films gedaald naar 4.010.

Flixable vatte de verandering in onderstaande grafiek samen:

netflix

Deze grafiek van Flixable toont hoe het aantal series op Netflix steeg sinds 2010, vergeleken met het aantal films. Bron: Flixable

Het is geen geheim dat Netflix haar focus in de voorbije jaren meer heeft gelegd op series en minder op films.

In 2016 zei Ted Sarandos van Netflix dat "het niet uitmaakt hoe goed het filmaanbod is, een derde van het aantal kijkuren wordt besteed aan films, twee derde aan series." Hij legde uit dat het voor Netflix op filmgebied lastig concurreren is met bioscopen, omdat mensen voor nieuwe films die ze graag willen zien, naar de bioscoop gaan en niet wachten tot-ie op Netflix verschijnt.

Om dit probleem enigszins te tackelen begon Netflix met de productie van haar eigen ('Original') films. In 2018 worden er tachtig gelanceerd. Een dure strategie die uiteindelijk leidt tot een smallere catalogus aan films.

Aan de andere kant kan het wel unieke waarde toevoegen aan Netflix.

Sarandos noemt de nieuwe (eigen) film Bright met Will Smith een grote test voor de streamingdienst. Is Netflix in staat een eigen blockbuster te maken? Hoewel filmrecensenten Bright tot de grond toe afbrandden, zagen 11 miljoen mensen de film in de eerste drie dagen na de release in december.

LEES OOK: Dankzij deze lijst met geheime Netflix-codes kun je talloze verborgen films en series kijken