Netflix is nieuwe plannen aan het testen waarbij je op vier schermen tegelijkertijd in ultra HD (4K) en HDR video kan kijken.

Dat lijkt natuurlijk goed nieuws, maar er zit een addertje onder het gras. De plannen kunnen neerkomen op een verkapte prijsverhoging.

Dat zit zo.

Op dit moment biedt Netflix Basic-, Standard- en Premium-abonnementen voor respectievelijk 8, 11 en 14 euro per maand. Voor Basic krijg je één scherm, voor Standard twee en bij Premium kun je naar vier schermen tegelijk kijken.

Hoe duurder het abonnement, hoe beter de beeldkwaliteit. Bij Basic krijg je Standard Definition (SD), bij Standard High Definition (HD) en bij een Premium-abonnement High Definition (HD) en Ultra High Definition (Ultra HD).

Testen met prijs en beeldkwaliteit

Netflix biedt gebruikers in Italië naast de drie bestaande abonnementen ook nog een Ultra-abonnement aan als test, meldt het Italiaanse blog TuttoAndroid.net. Dit abonnement kost 16,99 euro en daarvoor krijg je vier schermen en high dynamic range (HDR). Dat laatste krijg je niet bij het huidige premium abonnement.

Ook in Duitsland is Netflix het Ultra-abonnement aan het testen, schrijft Cordcutting.com. Hier varieert de prijs van 16,99 euro tot 19,99 euro per maand, afhankelijk van de browser die wordt gebruikt, en krijg je in ieder geval Ultra HD.

Tot zover het goede nieuws…

Want het nieuwe Ultra-abonnement komt mogelijk met magerder versies van de andere abonnementen. De gebruikers in de testlanden die het aanbod van Netflix op mobiel bekeken, zagen dat het aantal schermen in het Premium-abonnement is teruggeschroefd van vier naar twee.  En wie voor Standard kiest, krijgt nog maar één scherm in plaats van twee.

Met andere woorden: Je krijgt minder scherm voor dezelfde prijs als dit laatste plan van Netflix doorgaat.

Dit is absoluut niet zeker. “We testen continu nieuwe dingen”, zei Netflix-woordvoerder Smita Saran tegen CNET.com. “In dit geval prijzen en features die een beetje van elkaar verschillen, om erachter te komen hoe consumenten Netflix waarderen.”

Volgens haar krijgt niet iedere gebruiker het Ultra-abonnement voorgeschoteld en het zou kunnen dat geen van de geteste plannen wordt doorgevoerd.

‘Prijsverhoging is broodnodig’

Of de plannen nou doorgaan of niet, volgens sommigen is een prijsverhoging broodnodig. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg Netflix er wereldwijd 7 miljoen abonnees bij. De dienst telde in april 125 miljoen abonnees. In Nederland heeft Netflix ruim 2 miljoen al dan niet bingewatchende ledeny.

Die extreme groei gaat gepaard gaat met forse marketingkosten en investeringen in vooral eigen, unieke series als The Crown en Narcos. Niet iedereen op Wall Street is kapot van dit verdienmodel. De kasstroom van de videodienst is structureel negatief en de catalogus aan eigen series heeft geen blijvende waarde, zei analist Michael Pachter van adviesbureau Wedbush.

Volgens hem kan Netflix simpelweg niet stoppen met het produceren van miljarden kostende series, omdat het niet jarenlang kan teren op een serie. Gebruikers verlangen met regelmaat naar vers aanbod.

De oplossing? De minimumprijs voor abonnees moet omhoog, in de Verenigde Staten van 11 dollar naar 15 dollar per maand, dus ruim 12 euro. Dat zou een fikse prijsverhoging voor Nederland betekenen aangezien een basisabonnement hier 8 euro per maand kost.

LEES OOK: Op Netflix zijn steeds minder films te zien en meer series – en dat heeft een reden

BEKIJK OOK: Zo wis je je kijkgeschiedenis op Netflix