Nederlanders keken vorig jaar gemiddeld 190 minuten televisie per dag, tien minuten minder dan het jaar ervoor. Het is voor het eerst in jaren dat we significant minder televisie zijn gaan kijken.

Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag (pdf).

Er zijn volgens SKO twee redenen voor de daling van het aantal kijkminuten. “Enerzijds door het ontbreken van grote evenementen in 2015 (het WK voetbal in de zomer en de Olympische Winterspelen in februari). Anderzijds door het vaker bekijken van video on demand op het televisiescherm en het vaker online kijken van televisieprogramma’s en andere video content.”

Steeds meer mensen kiezen voor online video- of filmdiensten, waarbij ze zelf kunnen besluiten wanneer ze een programma, serie of speelfilm willen zien. De populairste dienst is het Amerikaanse Netflix, dat meer dan 1 miljoen betaalde abonnees heeft in Nederland. Actieve gebruikers zitten gemiddeld 10,5 uur per week te turen naar series of films via Netflix, bleek vorig jaar uit marktonderzoek van Multiscope.

De SKO is op 1 januari 2016 begonnen met het meten van online kijken naar televisieprogramma’s. Sinds 2008 wordt het uitgesteld kijken van programma’s meegenomen in de cijfers.