ANALYSE – De Nederlandse top-dj’s hebben een probleem: ze zien de dollars binnenstromen. Dat hadden veel beter euro’s kunnen zijn, want de laatste tijd staat de waarde van de Amerikaanse munt behoorlijk onder druk.

De dancesector is de afgelopen jaren een opvallende motor achter de Nederlandse exportsector. Onderzoekers van het Economisch Bureau van ING hebben becijferd dat de exportwaarde van de dance-industrie in de afgelopen vijf jaar ongeveer is verdrievoudigd tot circa 130 miljoen euro. Ze voorspelden dat dit bedrag zou toenemen tot 150 miljoen euro in 2020.

Als dat bedrag niet gehaald wordt, speelt de sterke euro daarbij ongetwijfeld een grote rol.

Zwakte van de dollar

Sinds eind 2016 is de euro ten opzichte van de dollar gestegen van 1,05 dollar per euro naar 1,18 dollar per euro. Als een artiest op 31 december 2016 één miljoen dollar had verdiend voor een optreden in de Verenigde Staten, leverde dat hem omgerekend 952.381 euro op. Op 20 oktober 2017 zou dat nog maar 847.458 euro zijn.

De opmars van de euro wordt gedreven door diverse factoren. Zo is er de wat achterblijvende groei van de Amerikaanse economie. Hierdoor verhoogt de centrale bank in de Verenigde Staten de rente minder snel dan de meeste spelers op de valutamarkt hadden verwacht.

De rente is een belangrijke factor op valutamarkten. Grote partijen zullen hun vermogen bij voorkeur aanhouden in een valuta van een land waar ze een relatief aantrekkelijke spaarvergoeding ontvangen.

In Europa krijgt de economie juist veel meer de wind in de rug. Handelaren houden er al rekening mee dat de Europese Centrale Bank komende week plannen ontvouwt om een steunprogramma af te bouwen, waarna de weg openligt voor een verhoging van de rente. Dan zouden Nederlandse dj’s weliswaar iets meer rente over hun spaargeld ontvangen, maar dat weegt niet op tegen de dalende buitenlandse dollarinkomsten.

De euro is dit jaar namelijk ook al gestegen ten opzichte van het Britse pond. Een optreden in Londen levert hierdoor circa 6 procent minder op dan elf maanden geleden.

Amsterdam Dance Event

De relatief dure euro maakt het interessanter voor Nederlandse top-dj’s om op te treden in Europa, zoals op het Amsterdam Dance Event dat momenteel aan de gang is. En van lokale top-danceacts zijn er meer dan genoeg.

Vorig jaar stonden er 32 Nederlandse acts in de top-100 van de DJ Mag Top 100. In de nieuwe lijst die binnenkort uitkomt staan ongetwijfeld weer heel veel namen van vaderlandse bodem.

Focus op muziek in plaats van wisselkoersen

Het is overigens niet zo dat succesvolle Nederlandse dj’s automatisch zijn overgeleverd aan de grillen van valutamarkten zodra ze gaan optreden in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Azië.

Er zijn allerlei instrumenten om je te beschermen tegen koersschommelingen tussen het moment dat je een afspraak maakt voor een optreden en de betaling, zoals valutaopties of termijncontracten. De echte top-dj’s zullen daar niet van wakker liggen. Die houden zich liever bezig met hun muziek. Die maakt ze tot de best betaalde artiesten ter wereld.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.