Nederlandse cryptobeleggers steken gemiddeld 11 procent van hun vrij beschikbare vermogen in cryptomunten. De doorsnee portefeuille bedraagt ongeveer 2.654 euro: 6,2 procent minder dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit de nieuwe Cryptovaluta Monitor van marktonderzoeker Multiscope. Het ondervroeg hiervoor een representatieve groep van ruim 4.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Helft van de beleggers lijdt verlies

Ondanks de koersverliezen hebben de cryptobeleggers nog altijd een gemiddeld rendement op hun oorspronkelijke inleg van 39 procent. De verschillen zijn wel groot: de helft van de cryptobeleggers lijdt verlies.

Cryptobeleggers hebben hun munten gemiddeld 27 maanden in bezit. Dat verklaart ook dat een groot deel van de huidige portefeuilles onder water staat. Veel van de cryptobeleggers zijn waarschijnlijk op de piek ingestapt, toen de bitcoin rond de 60.000 dollar noteerde, meer dan dubbel zo hoog als nu.

 

Er heerst de nodige onrust in de cryptomarkt, waaronder het ineenstorten van het grote handelsplatform FTX vorig jaar en aanklachten tegen de cryptobeurzen Coinbase en Binance wegens het schenden van de regels voor beurshandel en misleiding van beleggers en toezichthouders.

Mannen zitten zwaarder in crypto dan vrouwen

De portefeuilles van jongere beleggers tussen de 18 en 34 jaar hebben een veel lagere waarde (gemiddeld 1.071 euro) dan die van oudere beleggers (gemiddeld meer dan 3.470 euro).

Ook blijkt dat mannen veel meer geld steken in crypto's dan vrouwen. Zij investeren gemiddeld 12 procent van hun vrij beschikbare vermogen in de digitale munten, tegen 5 procent bij vrouwen. De gemiddelde portefeuillewaarde van mannen (2.902 euro) is ook een stuk lager dan die van vrouwen (1.917 euro).

Opvallend is verder dat mannen hun crypto's een stuk langer aanhouden dan vrouwen. Mannen houden ze gemiddeld 28 maanden in bezit en vrouwen 23 maanden.

De koersen van cryptomunten staan de laatste weken onder druk. De koers van de bitcoin is sinds de jaartop van 31.290 euro van half juli met 13 procent gedaald. Maar sinds de jaarwisseling staat de munt nog 64 procent in de plus. De op een na belangrijkste cryptomunt, ethereum, staat op een jaarwinst van 42 procent.

LEES OOK: Bitcoin blijft meest populair bij Nederlandse cryptobeleggers: dit zijn de 5 populairste cryptomunten