• De bitcoin zou in 2025 148.000 dollar waard kunnen zijn, stellen analisten van hedgefonds Pantera Capital in een dinsdag gepubliceerd rapport.
  • Dat is een flinke sprong ten opzichte van de huidige koers: vrijdagmiddag noteert ’s werelds belangrijkste cryptomunt op ruim 24.000 dollar.
  • Pantera Capital rekent op een flinke koersstijging voor ’s werelds belangrijkste cryptomunt na de volgende ‘bitcoin halving’, die gepland staat voor april 2024.
  • Lees ook: Bitcoin zakt verder weg richting $25.000: stijgende rentes, strengere regulering en de Elon Musk-factor

De bitcoin zou in 2025 148.000 dollar waard kunnen zijn, stelt hedgefonds Pantera Capital. Dat is een flinke sprong ten opzichte van de huidige koers: vrijdagmiddag noteert ’s werelds belangrijkste cryptomunt op ruim 24.000 dollar.

In een rapport dat analisten van het bedrijf dinsdag publiceerden, wordt vooral een positief beeld voor de toekomst geschetst. Op basis van historische trends zouden er meer redenen zijn voor een koersstijging dan een daling.

“Historisch gezien tikt de bitcoin 477 dagen voor de ‘halving’ een dieptepunt aan, waarna het een stijging inzet en vervolgens omhoogschiet”, schrijft Pantera Capital. “Gemiddeld wordt 480 dagen na zo’n halving de piek van de desbetreffende bull cycle bereikt.”

 

Bij ‘bitcoin halving‘ halveert de beloning voor zogenoemde ‘miners’. Dat zijn degenen die meedoen aan het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain. Om als eerste een transactie te mogen goedkeuren, moeten miners complexe wiskundige puzzels oplossen. In ruil daarvoor ontvangen miners een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins. Die beloning halveert echter elke vier jaar.

Dat is onderdeel van het systeem om het totale aantal bitcoins dat ooit in omloop komt op 21 miljoen te houden. ‘Halving’ gebeurt elke vier jaar en sommige analisten denken dat de koersen daar een enorme boost door krijgen, omdat het tempo waarin nieuwe bitcoins worden gecreëerd omlaaggaat.

'Bitcoin kan na april 2024 enorm gaan stijgen'

Gaan we uit van de door Pantera Capital genoemde periodes, dan zou de bitcoin in december 2022 zijn voorlopige bodem moeten hebben bereikt. De volgende halving staat immers gepland voor april 2024.

"Als de geschiedenis zich weer herhaald, zou de bitcoin de 35.000 dollar moeten aantikken voor de volgende halving, en daarna door moeten stijgen naar 148.000 dollar", aldus de analisten.

De bitcoin is sinds begin dit jaar 56 procent gestegen in waarde. In augustus heeft de munt tot dusver flinke klappen geïncasseerd. Overigens geldt dit ook voor aandelen op de beurs.

LEES OOK: Sterke voorspellingen voor de bitcoin zijn weer terug: koers naar $120.000 eind 2024, denkt analist van Britse bank