FTX-oprichter Sam Bankman-Fried van de omgevallen cryptobeurs FTX wil zeven experts als getuigen opvoeren in zijn rechtszaak. Die krijgen tot zo’n 1.200 dollar per uur betaald voor hun deelname.

Een van de experts is Bradley Smith, een hoogleraar rechten en oud-commissaris van de Amerikaanse Federal Election Commission (FEC). Smith geeft in een verklaring over z’n getuigenis aan dat hij hiervoor gecompenseerd wordt met een betaling van zijn uurtarief van 1.200 dollar per uur.

Lawrence Akka, een Engelse advocaat die gespecialiseerd is in digitale munten, krijgt volgens het rechtbankdossier een uurtarief uitbetaald dat tussen de 800 en 1.009 pond ligt.

Vier van de andere voorgestelde deskundigen die mogelijk zullen gaan getuigen, vragen tussen de 400 en 720 dollar per uur. Alle zeven experts geven in hun verklaringen aan dat ze geen financieel belang hebben bij de uitkomst van de zaak en dat hun getuigenis niet gestuurd wordt door de betaling die ze ontvangen. 

Hoge honoraria zijn niet ongebruikelijk in de juridische sector: de advocaten van FTX die aan het faillissement werken, rekenen het bedrijf maar liefst 2.000 dollar per uur.

Bankman-Fried zei eerder dat hij slechts 100.000 dollar op zijn bankrekening heeft staan,  nadat zijn cryptobeurs FTX instortte en hij de status van cryptomiljardair kwijtraakte. De advocaten van FTX zeggen dat Bankman-Fried zijn verdediging betaalt met 10 miljoen dollar aan bedrijfsfondsen die hij eerder aan zijn vader schonk.

Aanklagers proberen experts van Bankman-Fried uit de rechtszaak te weren

Expert Bradley Smith zegt in zijn getuigenverklaring dat hij alleen komt uitleggen hoe de wetten rondom het financieren van politieke campagnes in Amerika tot stand zijn gekomen en wat hun doel is. Het zou volgens hem dus alleen om achtergrondinformatie gaan. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen Bankman-Fried er namelijk van illegaal miljoenen dollars van FTX-klanten te hebben gedoneerd aan politici.

De officier van Justitie en de andere aanklagers zijn niet blij met de keuze van de voorgestelde experts en proberen ze nu allemaal uit te laten sluiten van een getuigenis in de procedure.

Dat is vooral omdat de aanklagers zeggen dat sommige van de voorgestelde getuigen "juridische conclusies zouden kunnen aandragen die buiten het werkterrein van de rechtbank vallen, of een deskundige glans aan de verdediging van Bankman-Fried, die claimt dat er geen criminele kennis of opzet in het spel is". De experts zouden daarom "verwarrend" en "misleidend" zijn, volgens de aanklagers.

Ze zeggen ook dat de getuigenis van Smith irrelevant is, omdat er geen specifieke aanklacht is tegen Bankman-Fried rondom campagnefinanciering. Al willen de aanklagers wel opmerkingen over de politieke donaties gebruiken als bewijs dat de FTX CEO fraude heeft gepleegd.

Aangezien Lawrence Akka's processtukken gebaseerd zijn op Engelse jurisprudentie, zeggen aanklagers dat dit de jury in de rechtszaak in verwarring kan brengen, omdat het een ander rechtssysteem is.

Een woordvoerder van Bankman-Fried wilde geen commentaar geven.

LEES OOK: Sam Bankman-Fried wist van fraude, zegt belangrijke zakenpartner van deze FTX-oprichter