• Beleggers hebben in 24 uur voor een bedrag van omgerekend 729 miljoen euro geld weggehaald bij cryptobeurs Binance.
  • De uitstroom kwam op gang nadat maandag bekend werd, dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een uitgebreide aanklacht heeft ingediend tegen Binance.
  • De Amerikaanse toezichthouder klaagde dinsdag ook cryptobeurs Coinbase aan.
  • Lees ook: Nieuwe Europese regels van kracht om witwassen via crypto tegen te gaan

Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna 15 procent van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd, omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

Maandag klaagde de SEC ook cryptobeurs Binance en diens oprichter Changpeng Zhao aan. De SEC beschuldigt Binance en Zhao ervan verkeerd te zijn omgesprongen met de inleg van klanten. Ook zouden beleggers en toezichthouders zijn misleid. Daarnaast heeft de cryptobeurs volgens de SEC-regels rond de handel in effecten overtreden.

Beleggers hebben de afgelopen 24 uur omgerekend 780 miljoen dollar (729 miljoen euro) weggehaald bij Binance, meldde analysebureau Nansen dinsdagochtend op basis van eigen berekeningen. De uitstroom volgde op de aanklacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC tegen Binance en oprichter Changpeng Zhao, afgelopen maandag.

Amerikaanse toezichthouder treedt strenger op tegen crypto

Binance noemde de aanklacht maandag teleurstellend. De cryptobeurs zei lang met de SEC in gesprek te zijn geweest om de zaak te schikken en kondigde aan zich voor de rechter te zullen verweren tegen de aantijgingen.

In de Verenigde Staten is Binance al sinds 2019 verboden. Ook de Amerikaanse dochteronderneming Binance.US is in zes staten verboden. Een van de klachten is dat dit onderdeel niet echt losstaat van het het moederbedrijf.

In Nederland kreeg Binance vorig jaar een boete van 3,3 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder stelde dat de cryptobeurs zijn diensten aanbood zonder wettelijk verplichte registratie bij de centrale bank.

Ook aanklacht in VS tegen Coinbase

De Amerikaanse toezichthouder SEC pakte dinsdag door met de aanklacht tegen Coinbase. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

Volgens de SEC heeft Coinbase sinds 2019 miljarden dollars verdiend aan illegale dienstverlening. De toezichthouder beschuldigt de grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten ervan te hebben opgetreden als effectenbeurs, broker en afhandelaar van grote transacties. Daarvoor is een registratie verplicht, maar Coinbase heeft die niet.

Beleggers zouden daardoor amper beschermd zijn tegen bijvoorbeeld belangenverstrengeling, fraude of manipulatie. Zo kan de SEC geen controles houden bij Coinbase en houdt het bedrijf zich niet aan verplichtingen rond informatievoorziening die andere financieel dienstverleners wel hebben, zegt SEC-voorzitter Gary Gensler. "In andere delen van de markt zijn deze functies ook gescheiden van elkaar", benadrukt hij.

"Je kunt de regels niet naast je neerleggen, omdat ze je niet aanstaan of je liever andere hebt. De gevolgen voor beleggers zijn daarvoor te groot", vult Gurbir S. Grewal, hoofd handhaving bij de SEC, aan. "Coinbase was zich er volledig van bewust dat zijn activiteiten onder wetgeving voor effectenhandel vielen, maar koos er bewust voor zich daar niet aan te houden."

LEES OOK: Cryptobeurs Binance is mogelijk door Russen gebruikt om Amerikaanse sancties te omzeilen, meldt persbureau