In weerwil van wat veel Nederlanders denken, heeft Nederland de meeste invloed van alle kleinere EU-leden binnen de Europese Unie

Dit meldt de site Politico maandag op basis van een rapport van de European Council on Foreign Relations (ECFR), een onafhankelijke denktank die zich inzet voor een krachtig gemeenschappelijk buitenlandbeleid van de Europese Unie.

Nederland doet ertoe in EU

Volgens de ECFR beschouwt meer dan de helft van de ondervraagde experts Nederland als het meest invloedrijke land van de zeven kleinere lidstaten (de drie Benelux-landen, Zweden, Denemarken, Finland en Oostenrijk), terwijl 75 procent Nederland ofwel op de eerste, ofwel op de tweede plaats zet.

Deze invloed wordt overigens vooral gedefinieerd in termen van het bouwen of versterken van coalities.

Nederland geldt traditioneel als een belangrijke ‘makelaar’ in het sluiten van compromissen tussen Duitsland en Frankrijk, tussen het centrum en de periferie en tussen Noord- en Zuid-Europa (een rol die overigens kleiner is geworden naarmate de Europese Unie zich verder uitbreidde).

Nederland krijgt verder een derde plek toegekend (na Duitsland en Frankrijk) waar het "gelijkgestemdheid ten opzichte van andere landen" betreft.

Nederland haalt op deze kwalificatie de eerste plaats als de respondenten uit Duitse politici bestaan - die dus vinden dat Nederland en Duitsland vaak op één lijn zitten - gevolgd door Oostenrijk en Frankrijk. De Scandinavische EU-leden dichten Nederland een tweede plaats toe in deze categorie.

Belletje naar Den Haag

Een ander criterium binnen de ECFR-studie is de mate waarin een land vaak geconsulteerd wordt. Vanzelfsprekend gooien Duitsland en Frankrijk hier de hoogste ogen; buiten de poule van grote landen worden Nederland en Zweden als belangrijkste landen genoemd. Respondenten uit België en Luxemburg gaven zelfs aan Nederland eerder te consulteren dan Frankrijk of Duitsland.

De reden waarom Nederland als een belangrijke speler gezien wordt? Nederland heeft van oudsher een goede reputatie en bovendien sterke banden met Duitsland, de Beneluxlanden en het noorden. Daaronder ook het Verenigd Koninkrijk  - wanneer het VK ervoor kiest om bij de EU te blijven, dan blijft Den Haag, naast Berlijn en Stockholm, een belangrijk anker voor Londen.

Nexit: en weg is uw invloed

Overigens zal het Nederlandse belang voor Duitsland en Scandinavië verder toenemen bij een Brexit, hoewel veel afhangt van de politieke ontwikkelingen binnen Nederland. Nu al voorspellen sommige analisten een electoraal bloedbad waarbij zowel de PvdA als de VVD klappen krijgen ten gunste van Wilders' PVV.

De nederlaag die de Nederlandse regering leed in het Oekraïne-referendum illustreert hoezeer Europese kwesties ondergeschikt zijn geworden aan de binnenlandse politiek.

Uit recente peilingen blijkt overigens dat er momenteel geen meerderheid is voor een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Met een Nexit zou Nederland in ieder geval een relatief sterke positie binnen de EU opgeven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl