Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking trekt 17 miljoen euro extra uit voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. Dat liet ze woensdag weten tijdens een bezoek aan Jordanië, waar veel vluchtelingen naartoe zijn getrokken.

Het bedrag wordt overgemaakt aan de Unhcr, de vluchtelingentak van de Verenigde Naties. 7,5 miljoen euro is bedoeld voor mensen die binnen Syrië op de vlucht zijn geslagen – naar schatting zijn dat er ruim 4 miljoen. Zij worden voornamelijk geholpen door de Rode Halve Maan (de zusterorganisatie van het Rode Kruis).

Een evengroot bedrag wordt besteed aan Syriërs (meer dan 2 miljoen mensen) die over de grens zijn gevlucht. Op die manier moeten landen als Jordanië en Libanon wat meer lucht krijgen.

Dekens en kacheltjes

De Unhcr mag zelf bepalen waar het geld aan uitgegeven wordt. “Zij kunnen het beste bepalen wat nodig is”, aldus Ploumen. Het geld is bijvoorbeeld hard nodig voor de voorbereidingen op de winter. “Er kunnen dekens van worden gekocht en kacheltjes.”

De overige 2 miljoen euro gaat naar een nieuwe vorm van hulp. De Unhcr werkt in Libanon aan projecten om het draagvlak voor de vluchtelingen te vergroten. Libanon kraakt in z’n voegen nu zo veel Syriërs zich daar tijdelijk vestigen. Scholen zitten bomvol, huurhuizen zijn nog maar moeilijk te krijgen en er is niet veel werk. Dat zorgt ervoor dat Libanezen de vluchtelingen zat beginnen te worden; een schrikbeeld voor de VN.

Tot nu toe 42 miljoen voor Syrië

Het Nederlandse potje voor noodhulp dat Ploumen tot haar beschikking heeft, is door de bijdrage nagenoeg leeg. "Dit is alles wat ik nu heb kunnen vrijmaken." Ze heeft flink moeten schrapen om nog zo veel geld bij elkaar te krijgen, maar is blij dat het toch is gelukt. "Het is een bijdrage waarmee we verschil kunnen maken", denkt ze.

Nederland trok tot nog toe 42 miljoen euro uit voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Daardoor komt de teller nu op 59 miljoen euro te staan.

In totaal is voor dit jaar 4,4 miljard dollar nodig om alle vluchtelingen te helpen. Dat bedrag is bij lange na nog niet binnen. De verwachting is dat er volgend jaar nog meer geld nodig is, als de huidige situatie zich voortzet of verergert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl